Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Románia - Tiltakozás a magas benzinár miatt

Romániában több benzinkútnál tiltakoztak az emberek a magas üzemanyagár miatt, és egy ideig megbénították a töltőállomások működését.
A legutóbbi ilyen megmozdulásra Nagyváradon került sor, ahol szerda hajnalban körülbelül 40 ember több benzinkútnál fejezte ki elégedetlenségét.

A civil kezdeményezésként létrejött tiltakozás résztvevői az előző napokban interneten meghirdetett "benzinbojkottra" irányuló felhívásnak megfelelően jártak el. Így egyrészt kevés benzint vásároltak, másrészt aprópénzzel fizettek, aminek megszámolása sok időbe telik a töltőállomások alkalmazottainak. Az egyik tiltakozó például mindössze 3 eurócentnek megfelelő lejösszegért "tankolt".

"A város több benzinkútjához is elmegyünk, aprópénzzel fizetünk, autóinkat megmossuk, így minél hosszabb időre megbénítjuk a töltőállomások működését" - nyilatkozta a nagyváradi akció egyik kezdeményezője, Radu Torjoc a Mediafax hírügynökségnek.

Romániában tavaly több mint 15 százalékkal emelkedett az üzemanyag ára 2009-hez képest, januártól pedig újabb drágulást regisztráltak a jövedéki adó emelése miatt. Ez nagy felháborodást váltott ki a társadalomban, és ennek nyomán hirdették meg az interneten keresztül az úgynevezett benzinbojkottot január 17-19. közötti időszakra.

A kezdeményezés azonban összességében kudarcot vallott, hiszen nem alakult ki széles körű támogatottsága ennek a nem hagyományos tiltakozási formának. Az elmúlt napokban több romániai városban is előfordult, hogy egy-két tucatnyi ember a nagyváradiakhoz hasonlóan megbénította egy időre töltőállomások működését, de a román média szerint nem sikerült komoly bevételkiesést okozni az olajvállalatoknak.

Olvasóink írták

  • 1. tirpák 2011. január 21. 12:05
    „azé magas a benya ára me odalent a fődalatt a nagy nyomás meg a bacik és az elhullöt őslények besztrájkótak és nem csinájják az olajat”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor szerint nagyon nehéz év előtt áll az EU

Az elmúlt húsz évre visszatekintve a legnehezebb év előtt áll az Európai Unió - mondta Orbán Viktor szerdán Strasbourgban az EP plenáris ülésén. Tovább olvasom