Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága: Tőkés méltatlan a kitüntetésre

A Külügyminisztérium szerint Románia Tőkés László kitüntetésének visszavonásával az egész romániai magyarságot alázza meg.
Románia Tőkés László kitüntetésének visszavonásával az egész romániai magyarságot alázza meg

A magyar Külügyminisztérium szerint Románia Tőkés László kitüntetésének visszavonásával az egész romániai magyarságot alázza meg és megfélemlíteni szándékozik azokat, akik a romániai magyar közösség jogos igényéről, az autonómiáról beszélnek.

A tárca közleményében kiemelték: megdöbbenéssel fogadták a Románia Csillaga kitüntetés becsületbíróságának szerdai döntését, amely méltatlannak találta Tőkés Lászlót a kitüntetés további viselésére.

Romániának szuverén joga dönteni arról, kinek ad állami kitüntetést, valamint arról is, hogy kitől vonja vissza azt, de a Románia Csillaga elismerés visszavonása Tőkés Lászlótól "felettébb aggályos" - fogalmaztak.
Mint írták, a romániai forradalom hősét, elismert európai politikust, az erdélyi, romániai magyarság ikonikus alakját "szándékosan félremagyarázott politikai véleménye miatt" fosztják meg a kitüntetéstől. Tőkés László közel 25 évvel ezelőtt nemcsak a magyar közösség, hanem egész Románia érdekében küzdött a demokráciáért és a szabadságért, és azóta is következetesen kiáll az emberi jogok védelme mellett - hangsúlyozták a közleményben.

A Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának szerdai ülése után Ionel Haiduc, az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság elnöke bejelentette, hogy méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a román állami kitüntetésre, és úgy döntött, az európai parlamenti képviselő kitüntetésének visszavonását kéri a román elnöki hivataltól.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

Méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a kitüntetésre a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága

Méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága a román állami kitüntetésre, és úgy döntött, az EP-képviselő kitüntetésének visszavonását kéri az államfőtől - jelentette be a testület szerdai ülése után Ionel Haiduc, az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság elnöke.

A becsületbíróság öt igen szavazattal egy tartózkodás mellett hozta meg határozatát. Haiduc hozzátette: a végső döntést Traian Basescu elnök hozza meg, és jogában áll mérlegelni, kiadja-e a becsületbíróság javaslata alapján az érdemrend visszavonásáról szóló elnöki rendeletet.

Tőkés László ügyvédjével, Kincses Előddel korábban távozott a testület szerdai üléséről, tiltakozásul amiatt, hogy a testület - elmondása szerint - megtagadta tőle az ügyvédi védelemhez való jogot. A becsületbíróság tagjai azt közölték vele: az ügyvéd csak úgy lehet jelen a teremben, ha nem szólal fel, ezt a "kompromisszumos ajánlatot" azonban Tőkés László nem fogadta el.

Az európai parlamenti (EP-) képviselő közölte: semmisnek tekint minden olyan döntést, amelyet a védelemhez való alkotmányos jogának megsértésével hoznak meg.

"Mértékadó politikusok már pálcát törtek felettem, nyilvánvaló, hogy nem leszek partnerük az én megalázásomban ebben a kirakateljárásban" - jelentette ki Tőkés László. Hozzátette: nincs miért védekeznie, mert nem követett el semmilyen elítélendő cselekményt, hanem csak a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogával élt.

Szerda délelőtt kiadott nyilatkozata szerint Tőkés László a romániai magyar közösség becsülete és jogai védelmében kívánt kiállni azzal, hogy elutazott Bukarestbe az érdemrend becsületbíróságának ülésére, arra alapozva, hogy az Országos Ügyvédi Kamara korábban "kétség nélkül megállapította", a védelem alkotmányos joga ebben az esetben is megilleti őt.

A meghozott döntést kommentálva Tőkés László az MTI-nek úgy nyilatkozott, nem volt kérdéses számára, hogy a szociáldemokrata pártállású becsületbíróság végrehajtja pártelnökük, Victor Ponta miniszterelnök utasítását.

"Amilyen nagy tisztesség volt számomra a kitüntetésem 2009-ben, éppen olyan kitüntetésnek veszem azt is, hogy ez a pártbizottság, mert nem becsületbíróság, azt javasolja, hogy fosszanak meg az érdemrendtől" - összegezte az EP-képviselő.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

Miután tisztázódott, hogy az érdemrend visszavonását csak olyanok kérhetik, akik maguk is az elismerés birtokosai, nyolc kitüntetett kormánypárti politikus fordult azonos szövegű beadvánnyal az elnöki hivatalhoz. Az azóta megválasztott héttagú becsületbíróságba is többnyire kormánypárti politikusok kerültek, ketten közülük a Tőkés elleni panasz benyújtói.

A szeptemberben megalakult becsületbíróság negyedik ülésén hozott határozatot Tőkés László ügyében.

Olvasóink írták

 • 4. asheralexander 2013. november 21. 14:22
  „ugy hallottam!!-(igaz-e??)- a Kover megpalyazta a meguresedett-(ceausescu kaputt!!)- "karpatok geniusza" cimet!!!”
 • 3. majzik 2013. november 21. 08:17
  „2. asheralexander 2013.11.21. 00:08
  Szeretném ha nem avatkoznál a magyarok belügyeibe, hisz Te jelezted Izraeli állampolgár vagy !

  Húzz Palesztinába míg teheted !”
 • 2. asheralexander 2013. november 21. 00:08
  „az persze meg se fordul a magyar kulugy fejeben-(sokmlinden nincsen benne az biztos!!)-hogy eppen a magyarok-(kover,vona,stb)-avatkoztak-avatkoznak minduntalan romania legszigorubb belugyeibe!!
  tokes ROMANIA-i allampolgar??igen?
  akkor ha a sajat hazaja ellen beszelt megis mit vart erte??csak nem egy csokor ibolyat??”
 • 1. queenmargareth1 2013. november 20. 19:55
  „celeb, utálom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Japán miniszterelnökkel tárgyal Orbán Viktor

A kormányfő többek között előadást tart Magyarországról, és megnyitja a Tokiói Magyar Kulturális és… Tovább olvasom