Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Románia kész megvétózni Szerbia EU-tagjelölti státusát

Románia szerint Belgrádnak konkrét intézkedéseket kell hoznia a vlach kisebbség helyzetének javítására.
Románia megakadályozza, hogy Szerbia EU-tagjelölti státust kapjon, ha Belgrád nem hoz konkrét intézkedéseket a vlach kisebbség helyzetének javítására - közölte pénteken honlapján a Danas című szerb újság az ország vezetéséhez közel álló forrásra hivatkozva.

A szerb vezetés diplomáciai csatornákon, csütörtökön késő délután kapta meg az erről szóló értesítést, s úgy döntött, hogy azonnal intenzív párbeszédet kezd - a Szerbiával szemben egyébként barátian viselkedő - Romániával. A Danas forrása emlékeztetett arra, hogy Románia egyike annak az öt EU-tagállamnak, amely nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

A vlachok a Balkán-félsziget különböző országaiban (Albániában, Bulgáriában, Görögország, Horvátországban, Macedóniában, Romániában és Szerbiában) élő népcsoportok, amelyek a latinból kialakult származó nyelveket beszélnek. Jelentősebb etnikai kisebbséget alkotnak Romániában (Dobrudzsa tartományban). Saját magukat Görögországban, Romániában, Macedóniában és Albániában arománoknak nevezik, és csak a többi országban használják önmagukra a vlach nevet. A többi nép azonban mindenhol vlachoknak hívja őket. A dél-romániai románokat a 19. századig szintén vlachoknak hívták. Havasalföld román fejedelemség román neve Valachia, azaz Vlachföld volt. A vlach szó régi magyar változata az "oláh" volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az európai kisebbségvédelemről tanácskoztak Bolzanóban

Az európai kisebbségek nyelvi jogairól tartottak tanácskozást az észak-olaszországi Bolzanóban. Tovább olvasom