Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Románia miniszterelnöke elítéli a magyar zászló égetését

Victor Ponta román miniszterelnök megengedhetetlennek tartja és elítéli a bukaresti Rapid futballcsapat azon szurkolóinak tettét, "akik azt gondolták, hogy Magyarország zászlajának felgyújtásával buzdítják a csapatukat".
A román kormány honlapján szerdán közzétett közleményben Victor Ponta leszögezte, hogy egy ilyen cselekedet semmivel sem magyarázható.

"Határozottan elutasítom az efféle felelőtlen megnyilvánulásokat, amelyek elfogadhatatlanok egy olyan társadalom számára, mely a tolerancia, a barátság és a befogadás európai értékeit kívánja felmutatni, ezekben kíván élni" - hangoztatta.

A román miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a sportág illetékes szervei által kiszabott büntetés mellett a csendőrség azonosítja az elkövetőket, és "maximális szigorral" alkalmazzák esetükben a törvényt.

Ponta nyomatékosan aláhúzta, hogy az efféle tetteket elutasítja a román társadalom. "Ezek csupán egyes sztereotípiákkal és előítéletekkel élő személyek túlkapásai, amelyeket határozottan el kell utasítani a nyilvánosság előtt" - áll a közleményben. A miniszterelnök szerint az efféle megnyilvánulások a 21. századi Európa egyetlen társadalmában sem megengedettek, különösen nem egy sportarénában.

"A román kormány tiszteletet kér bármely állam nemzeti szimbólumai iránt, és a román állam nemzeti szimbólumai iránt is" - fogalmazott Ponta.
A kolozsvári CFR és a bukaresti Rapid hétfő esti kolozsvári bajnoki mérkőzésén a Rapid szurkolói meggyújtottak egy magyar zászlót. A megnyilvánulás miatt a romániai első osztályú labdarúgó-bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) 30 ezer lej (több mint kétmillió forint) bírsággal és a következő otthoni bajnoki mérkőzése zártkapus megrendezésével sújtotta a bukaresti Rapidot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb két ember gyújtotta fel magát Bulgáriában

Így már hétre emelkedett azoknak a száma, akik így tiltakoztak a szegénység és a korrupció ellen az… Tovább olvasom