Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Romániai választások - RMDSZ-elnök: nem mozgósított a verseny

"Egyik szemünk sír, a másik nevet" - értékelte a választások eredményét Kelemen Hunor.
Összefoglaló

Vita alakult ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) marosvásárhelyi ülésén szombaton az RMDSZ által elért, nem túlságosan jónak ítélt választási eredmények okairól.

Elnöki beszámolójában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke megállapította, a magyar-magyar verseny nem mozgósította az erdélyi magyar választókat

"Egyik szemünk sír, a másik nevet" - értékelte a választások eredményét az RMDSZ elnöke. Megemlítette, sikerült biztosítani az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét, de a szövetség négy parlamenti mandátumot veszített, és olyan alapemberei nem jutottak be a parlamentbe, mint Frunda György, aki két évtizeden át volt a szövetség szenátora.

Az RMDSZ elnöke a mandátumok elvesztését az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) tulajdonította. Szerinte az EMNP tudatosan megtévesztette a választókat, és vezetői a választás után nem a saját sikertelenségük miatt voltak szomorúak, hanem azért, mert az RMDSZ-nek sikerült átlépnie az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Az RMDSZ elnöke kijelentette: január végéig el kell végezni a választások részletes elemzését, és a következtetések alapján kell döntéseket hozni az RMDSZ tavasszal tartandó kongresszusán.

Kelemen Hunor arra is kitért, hogy véleménye szerint az RMDSZ-nek miniszteri szinten kell részt vennie a következő bukaresti kormányban, vagy ellenzékbe kell vonulnia. Nyomatékosította: a szövetségnek azon az úton kell haladnia, amelyet hatékonyabbnak gondol a közösség képviseletére.

Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett, nem lehet a kormányzati részvétel akadálya az RMDSZ és a választások nyertese, a Szociálliberális Unió (USL) közötti ideológiai különbség. "A szülőföld építése nem ideológiai opció, ez közösségi kérdés" - jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette: csütörtökön Brüsszelben járt, és Wilfried Martenst, az Európai Néppárt (EPP) elnökét tájékoztatta az RMDSZ előtt álló lehetőségekről. Elmondta, az EPP elnöke biztosította, hogy bármilyen döntést hozna a szövetség, támogatja azt.

Kovács Péter, az RMDSZ kampánystábjának a főnöke arról számolt be, hogy a szövetség valamennyi kitűzött célját teljesítette, hiszen átlépte az ötszázalékos küszöböt, megőrizte a parlamenti képviseletének a nagyságrendjét, a magyarok által leadott szavazatok nagyobb hányadát szerezte meg, mint a nyári önkormányzati választásokon, és a képviselet földrajzi egyensúlyát is sikerült megőriznie. Ennek ellenére szinte valamennyi megszólaló aggodalmának adott hangot az elért eredmények miatt.

Frunda György ütötte meg a legkritikusabb hangot, akinek húsz évi szenátorság után nem sikerült újabb mandátumot szereznie. Frunda kijelentette, az Erdélyi Magyar Néppártra (EMNP) leadott szavazatokat voltaképpen az RMDSZ elleni protesztszavazatoknak kell tekinteni. A marosvásárhelyi politikus úgy vélte, a kedvezőtlen eredményben döntő szerepe volt annak, hogy az RMDSZ nem lépett ki a jobboldali Boc-kormányból akkor, amikor az a népszerűtlen gazdasági intézkedéseket hozta.

Válaszában Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta, a népszerűtlen kormányzati intézkedésekben való részesség nem ad magyarázatot arra, hogy miért ért el helyenként jó, másutt pedig gyenge eredményeket a szövetség.

A vita során Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke elmondta, abszurdum annak örvendeni, hogy a magyarországi kormányoldal ezúttal nem szólt bele a választási kampányba, amikor az RMDSZ az utóbbi években magyarországi ellenszélben politizál.

Markó Béla kijelentette: igenis üzengetni kell Budapestre. A volt elnök úgy vélte: Magyarországon esélyeket játszanak el azzal, hogy gyöngítik az RMDSZ-t. "Az erdélyi magyarság és a magyar nemzet jövőjét játsszák el azzal, hogy nem ismerik fel: akár szeretik, akár nem, de támogatni kell az RMDSZ-t" - jelentette ki Markó Béla.

A vita végén az SZKT felhatalmazta az RMDSZ - Kelemen Hunor vezette - tárgyalódelegációját, hogy folytassa a tárgyalásokat a választásokon győztes Szociálliberális Unióval (USL) az esetleges kormányzati szerepvállalásról. A testület ugyanakkor átruházta a szövetség vezető tisztségviselőit tömörítő Szövetségi Állandó Tanácsra a kormányra lépésről szóló döntés jogát.

Markó: magyarországi ellenszélben politizálunk

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke szerint abszurdum annak örvendeni, hogy a magyarországi kormányoldal ezúttal nem szólt bele a választási kampányba, amikor az RMDSZ az utóbbi években magyarországi ellenszélben politizál.

Markó Béla az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) marosvásárhelyi ülésén határozottan kijelentette: igenis üzengetni kell Budapestre.

"Nemcsak azok tették fel a magyar nemzet sorsára az életüket, akik Budapestről üzengetnek nekünk, hanem mi is feltettük" - érvelt a politikus.

A volt elnök úgy vélte: Magyarországon esélyeket játszanak el azzal, hogy gyöngítik az RMDSZ-t. "Az erdélyi magyarság és a magyar nemzet jövőjét játsszák el azzal, hogy nem ismerik fel: akár szeretik, akár nem, de támogatni kell az RMDSZ-t" - jelentette ki Markó Béla.

Az SZKT ülésének a végén Kelemen Hunor újságíróknak kijelentette, ő maga nem kíván a sajtón keresztül üzengetni Budapestre. Hozzátette azonban, hogy a magyarországi kormányoldal támogatása nélkül nem jöhettek volna létre az RMDSZ ellenzékét képező erdélyi magyar pártok.

A választások eredményeit értékelő testületi ülésen Márton Árpád képviselő utalt a pártok megnevezése nélkül az erdélyi magyar ellenzék magyarországi kapcsolataira. A Kovászna megyei képviselő azt a hadviselési taktikát ajánlotta megfontolásra a testületnek, amely során elvágják az ellenfél csapatainak az utánpótlását.

Kelemen szerint az RMDSZ-nek miniszterekkel kell részt vennie a kormányban

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) miniszteri szinten kell részt vennie a következő bukaresti kormányban, vagy ellenzékbe kell vonulnia - jelentette ki Kelemen Hunor az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombati marosvásárhelyi ülésén.

Az RMDSZ elnöke nyomatékosította: a szövetségnek azon az úton kell haladnia, amelyet hatékonyabbnak gondol a közösség képviseletére.
Kelemen Hunor a kormányzatban való miniszteri szintű részvételt, vagy az ellenzékbe vonulást tartotta a két lehetséges megoldásnak. Érzékeltette azonban, hogy olyan körülmények között, amikor az egy héttel ezelőtti választásokon győztes Szociálliberális Szövetségnek (USL) még az alkotmánymódosításhoz sem lesz szüksége ellenzéki szavazatokra, gyenge érdekérvényesítési esélyeket kínál az ellenzékiség.
Hozzátette, a kormány parlamenti támogatása nem lehetséges, hiszen a választások nyerteseinek nincs szükségük az RMDSZ szavazataira.

Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett, nem lehet a kormányzati részvétel akadálya az RMDSZ és az USL közötti ideológiai különbség. "A szülőföld építése nem ideológiai opció, ez közösségi kérdés" - jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette: csütörtökön Brüsszelben járt, és Wilfried Martenst, az Európai Néppárt (EPP) elnökét tájékoztatta az RMDSZ előtt álló lehetőségekről. Elmondta, az EPP elnöke biztosította, hogy bármilyen döntést hozna a szövetség, támogatja.

Kelemen Hunor szerint hétfőn vagy kedden születik döntés arról, hogy a szövetség részt vesz-e a kormányban. Az elnök az SZKT felhatalmazását kérte a jövő heti tárgyalásokra.


RMDSZ-elnök: nem mozgósított a verseny

A magyar-magyar verseny nem mozgósította az erdélyi magyar választókat a romániai parlamenti választásokon, a magyarok részvétele négy százalékkal elmaradt a román választókétól - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombati marosvásárhelyi ülésén.

"Egyik szemünk sír, a másik nevet" - értékelte a választások eredményét az RMDSZ elnöke. Megemlítette, sikerült biztosítani az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét, de a szövetség négy parlamenti mandátumot veszített, és olyan alapemberei nem jutottak be a parlamentbe, mint Frunda György, aki két évtizeden át volt a szövetség szenátora.

Az RMDSZ elnöke a mandátumok elvesztését az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) tulajdonította. Szerinte az EMNP tudatosan megtévesztette a választókat, és vezetői a választás után nem a saját sikertelensége miatt voltak szomorúak, hanem azért, mert az RMDSZ-nek sikerült átlépnie az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Kelemen Hunor azt is megemlítette, a szövetség nem volt mindenütt felkészülve a magyar-magyar versenyre, és jövője attól függ, hogy képes lesz-e levonni a választási eredményekből a helyes következtetéseket.

Az RMDSZ elnöke kijelentette: január végéig el kell végezni a választások részletes elemzését, és a következtetések alapján kell döntéseket hozni az RMDSZ tavasszal tartandó kongresszusán. "Ez az utolsó esély arra, hogy a korrekciókat végezzünk, és 2016-ban ne izguljunk azon, hogy lesz-e ötszázalékos támogatottság" - jelentette ki Kelemen Hunor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beismerte a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyását a fukusimai erőmű üzemeltetője

A reaktorok üzemeltetési költségeinek leszorítására összpontosítva elhanyagolták a biztonsági és… Tovább olvasom