Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Romney és Santorum között dől el a michigani és az arizonai republikánus elnökválasztás

Mitt Romney és Rick Santorum rendkívül szoros küzdelmét ígéri a Republikánus Párt kedden Michigan államban megrendezendő előválasztása.
Az előrejelzések két politikus támogatottságában de facto egyenlőséget mutattak ki. Az ugyancsak ezen a napon voksoló Arizonában az előbbi politikusnak áll a zászló.

Romney számára a michigani győzelem kulcsfontosságú presztízskérdés, mert a politikus ebben az államban született és nőtt fel, és itt volt az apja is kormányzó. Ha nyerni tud, azzal megerősíti pozícióját a republikánus elnökjelölt-aspiránsi mezőny élén, ha pedig veszít az ultrakonzervatív Santorummal szemben, aki a február 7-én Missouriban, Coloradóban és Minnesotában is nyerni tudott, akkor erős kételyek merülnek majd fel azzal kapcsolatban, hogy a politikus képes lesz-e az előválasztási verseny hátralevő részében maga mellé állítani pártja jobb szárnyának szavazóit.

Romney és Santorum között dől el a michigani és az arizonai republikánus elnökválasztás. Fotó: MTI/EPA/Jeff Kowalsky (galéria)

Az American Research Group hétfőn közölt közvélemény-kutatása szerint Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor a szavazatok 36 Mitt Romney volt massachusettsi pedig a 35 százalékára számíthat, vagyis a különbség jóval belül van a statisztikai hibahatáron. A legfrissebb adatok mindenesetre azt jelzik, hogy miközben az előző politikus támogatottsága az elmúlt egy hét alatt két százalékpontot gyengült, addig az utóbbié egyet erősödött. A két másik elnökjelölt-aspiráns, Newt Gingrich és Ron Paul erősen leszakadva követi a mezőny két éllovasát.

Ugyancsak Romney pozíciójának erősödését mérte a Gallup is, méghozzá országos szinten: amíg az exszenátornak a múlt héten szinten még 10 százalékpontos előnyt élvezett vele szemben (az állás 36-26 százalék volt akkor), addig a volt kormányzó most 31-29 százalékos arányban vezet.
A Politico és a George Washington Egyetem ugyancsak egész Amerikára kiterjedő felmérése szerint Santorum a maga 36 százalékos támogatottságával csak két százalékponttal előzi meg Romneyt. A számok azt jelzik, hogy Santorumnak a jelek szerint sikerült a republikánus táboron belül Romeny fő konzervatív vetélytársaként pozícionálnia magát, szemben az ugyancsak erre a szerepkörre pályázó, de 15 százalékosnál nagyobb támogatással nem rendelkező Gingrich-csel.
Romney és Santorum között dől el a michigani és az arizonai republikánus elnökválasztás. Fotó: MTI/EPA/Jeff Kowalsky (galéria)

Megfigyelők szerint Romney-nak a szülőföldjén tett rendkívüli erőfeszítései visszaüthetnek, mert felemésztik azokat az energiáit, amelyeket a március 6-i "szuperkeddre" kellet volna fordítania, amelyen egyszerre 10 államban voksolnak majd arról, hogy ki lehessen novemberben Barack Obama elnök republikánus kihívója, további egyben pedig megkezdődik ez az akaratnyilvánítás.

Arizonában a RealClearPolitics más közvélemény-kutatási intézmények eredményeit átlagoló előrejelzése szerint Romney előnye 13,2 százalékpont Santorummal szemben. A PPP 17 százalékos előnyt mutatott ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz gyermek szenvedett ólommérgezést Kínában

Több mint ötszáz gyermek vérében mutattak ki veszélyesen magas ólomszintet Kínában, több ipari… Tovább olvasom