Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Romney győzelme várható a wisconsini, marylandi és washingtoni republikánus előválasztáson

A közvélemény-kutatások szerint Mitt Romney győzelemre számíthat a kedden Wisconisn és Maryland államban, valamint az amerikai fővárosban megrendezendő három republikánus előválasztáson.
Romney fő ellenfele, Rick Santorum számára azonban nemcsak a kedd lesz keserű, de egész április is fekete hónapnak ígérkezik a republikánusnak elnökjelöltségért folytatott versenyében. Az előzetes felmérések szerint ugyanis a következő előválasztási fordulón is kevés esélye lesz a sikerre.
Három hét múlva Connecticut, Delaware, New York, Pennsylvania és Rhode Island republikánus szimpatizánsai fejezhetik ki akaratukat arról, hogy ki legyen Barack Obama kihívója a november 6-i elnökválasztáson. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Santorum támogatottsága még a közvetlen "hátországában", Pennsylvaniában is gyakorlatilag egy szinten áll a Romney-éval, vagy mindössze a statisztikai hibahatáron belüli előnyt mutat.

Santorum ugyanakkor az elmúlt napokban többször is megerősítette: addig nem kíván visszalépni a további küzdelemtől, amíg Romney nem biztosítja be végérvényesen, hogy a Republikánus Párt augusztusi, országos konvencióján meglegyen a jelöltté választásához szükséges 1144 delegátusi szavazata.

A verseny jelenlegi dinamikáját alapul véve választási szakértők ennek a várható időpontját június elejére teszik. Santorum az áprilisi böjti hetek után májusban olyan konzervatív államokban számíthat majd győzelemre, mint Arkansas, Texas, Nyugat-Virginia, Észak-Karolina, Indiana és Kentucky, de áttörést már semmiképpen sem tud elérni.

A CNN nem hivatalos összesítése szerint Romney a keddi forduló előtt 571, Santorum 264, Newt Gingrich 137, Ron Paul pedig 71 küldött voksára számíthat. Ahhoz, hogy jelöltté válhasson, Santorumnak a verseny hátralévő részében még megszerezhető delegátusok 72 százalékát kellene maga mellé állítania, Gingrichnek pedig a 83 százalékát, ami gyakorlatilag lehetetlen. A két ellenlábas egyértelműen csak Romney-nak a győzelem felé való menetelését kívánja lelassítani és a saját augusztusi alkupozícióit próbálja megerősíteni.

A republikánusok vezetői az egyre inkább egyértelművé váló, és a párt számára mind károsabb versengés mielőbbi lezárását szeretnék. Romney-t az elmúlt napokban olyan befolyásos politikusok biztosították a támogatásukról, mint Marco Rubio floridai szenátor - akit több kommentátor potenciális alelnök-jelöltnek tart -, George W. H. Bush volt elnök (az idősebbik Bush) és Paul Ryan, a képviselőház költségvetési bizottságának elnöke.

Kiábrándító lehet ugyanakkor Romney számára néhány, hétfőn nyilvánosságra hozott statisztikai adat. A USA Today által elvégeztetett felmérés szerint a választásokat eldöntő 12 - hol a demokratákra, hol a republikánusokra szavazó - "ingaállamban" Obama támogatottsága 54 százalékos a női szavazók körében, Romney-val pedig csak 36 százalék rokonszenvezik. A republikánus aspiráns még rosszabbul áll a spanyolajkúak körében. A The Wall Street Journal adatai szerint amíg az ifjabbik Bush 2004-ben a szavazatok 40, John McCain 2008-as republikánus elnökjelölt pedig a 31 százalékára számítatott ebben a csoportban, addig Romney-ra a "latino" választóknak csak 14-23 százaléka voksol majd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nikolaj Georgiev szerzőtársa bocsánatkérést követel

Bocsánatkérést követel Schmitt Páltól Nikolaj Georgiev szerzőtársa, Hriszto Meranzov - írta keddi… Tovább olvasom