Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Romney megint ˝kihúzta a gyufát˝ Pekingben

Mitt Romney üzleteit veszélyeztetheti a republikánus elnökjelölt Kína "megregulázását" célzó ígéreteinek teljesítése - figyelmeztet a Hszinhua állami hírügynökség, röviddel az amerikai elnökjelöltek második tévévitája után.
Peking korábban el-elengedte a füle mellett Romney éles megjegyzéseit, amelyekben Kína elleni fellépést ígért már elnökségének első napján, s valutamanipulátornak minősítené a kelet-ázsiai óriást, a világ második legnagyobb gazdaságát. Az utóbbi időben azonban az állami hírcsatorna nem hagy szó nélkül egyetlen kirohanást sem, ahogyan legutóbb sem tette, amikor Romney azt mondta, hogy George W. Bush elnökhöz képest az ő programja annyiban is más, hogy keményen fel fog lépni Kína ellen, ha "csal".

Ha "Romney elnök" ígérete szerint "az első napon" büntetővámokat vetne ki az Egyesült Államokba exportált kínai árukra, Kína minden valószínűség szerint "visszaütne", aminek következményeként a Romney-adminisztráció rövidesen egy globális kereskedelmi háborúban találná magát - fogalmaz a Hszinhua jegyzetírója. Hozzáteszi: az új helyzetet az "üzletember Romney" is az elsők között szenvedné meg.

A cikk szerint "több ízben bizonyítást nyert", hogy az erősebb kínai nemzeti valuta semmilyen módon nem húzná ki a kátyúból az amerikai gazdaságot és nem járulna hozzá újabb munkahelyek teremtéséhez.

Kína amúgy nem az egyetlen állam, amely az olcsó, manuális munkaerő gyűjtőhelye, miért kell hát Kínát vádolni? - teszi fel a kérdést a szerző, aki szerint a két elnökjelölt ahelyett, hogy az elnökségért harcolna, azon verseng, hogy ki keményebb Kínával szemben.

Az amerikai politikusok "hírhedtek" Kína-ellenes támadásaikról a választási időszakban, hivatalba lépésükkor azonban változtatnak a hozzáállásukon - jegyzi még meg azt hangsúlyozva, hogy a "kaméleon-politikusok" - mindazonáltal - nem számíthatnak mindig arra, hogy a kínai-amerikai kapcsolatokon ejtett sebek maguktól begyógyulnak.

A Hszinhua szerint a republikánus jelöltnek nem szabad elfelejtenie azt sem, hogy az amerikai vállalatok számára Kína még mindig az egyik legpezsgőbb és legjövedelmezőbb piac, s az ország gyors fejlődésének következtében gazdag lehetőségek tárháza is marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dacic: Szerbia Európába igyekszik, de nem mindenáron

A szerb miniszterelnök szerint kormánya szeretné folytatni az európai csatlakozás folyamatát, de nem… Tovább olvasom