Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Rossz helyre szivattyúzták az erősen sugárszennyezett vizet

A fukusimai erőmű egyik alagsori helyiségébe szivattyúztak csaknem 203 tonna vizet a tartályok helyett.
Tévedésből rossz helyre, a fukusimai erőmű egyik alagsori helyiségébe szivattyúztak csaknem 203 tonna erősen sugárszennyezett vizet - közölte hétfőn a három évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban megrongálódott erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco.

Tájékoztatása szerint az alagsori helyiség nincs kapcsolatban a talajvíz-elvezető rendszerrel, ezért nem valószínű, hogy a szennyezett víz a környezetbe került. A gyorsvizsgálat során megállapították, hogy az erőmű környéki talajvizekben nem nőtt a sugárzás szintje.

Az erőmű három sérült reaktorába folyamatosan szivattyúzzák a hűtővizet, amely a repedéseken keresztül a reaktor alatti csarnokokba folyik. Onnan kiszivattyúzzák, majd sugármentesítik a vizet. A múlt csütörtök óta azonban eddig ismeretlen okokból működésbe lépett négy pótszivattyú, amely nem tartályokba, hanem a sugármentesítésre használt épület alatti helyiségekbe szivattyúzta a vizet, amely sugárszennyezettsége 37 millió becquerrel, miközben a megengedett határérték 30 becquerrel.

Három évvel ezelőtt, 2011. március 11-én nagy erejű földrengés történt Fukusima prefektúra közelében, szökőár alakult ki, a tenger betört a Fukusima-1 erőmű területére, és működésképtelenné tette három atomreaktor hűtőrendszerét. Ennek következtében megolvadtak a reaktormagok, jelentős mennyiségű hasadóanyag került a környezetbe, beszennyezve a közeli földeket és talajvizet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezres fegyverfogás Kínában

A rekordmennyiségű fegyverarzenál mintegy 15 ezer lőfegyvert és 120 ezer, a mérete és… Tovább olvasom