Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Rossz magatartás: nem a szülő a hibás

A tinédzserek rossz magatartása nem magyarázható azzal, hogy manapság a szülők rosszabbak lennének. A szülők manapság aktívabban vesznek részt gyermekeik nevelésében, mint a húsz évvel ezelőtti szülők - állapították meg brit szakemberek.
A Nuffield Foundation tanulmánya szerint a szülők ma több időt töltenek gyermekeikkel, és jobban figyelnek arra, merre járnak a gyerekek, mint tették azt az 1980-as években.

Az Oxfordi Egyetem szociálpolitika és szociális munka tanszékének kutatói nem találtak bizonyítékot arra, hogy a mostani szülők rosszabbak lennének az évtizedekkel korábbi szülőknél, szerintük a tinédzserek problémás viselkedése sokkal inkább társaik nyomásának vagy az ifjúságkultúra befolyásának "köszönhető".

A tanulmány megállapította, hogy a mostani fiatalok több időt töltenek szüleikkel, a szülők szorosabban ellenőrzik gyermekeiket, a szülők nagy többsége tudni akarja, merre járnak a gyerekeik, és mit csinálnak - sokkal inkább, mint két évtizeddel ezelőtt.

A szakemberek szerint a mostani gyerekek számítanak szüleikre, hosszabb ideig élnek velük, ami viszont feszültebbé teheti a viszonyt.

Az egyszülős és alacsony jövedelmű családokban nagyobb arányban fordult elő a depresszió; a szegény családokban ez a növekedés 50 százalékos - olvasható a kutatást ismertető BBC hírszolgálat honlapján.

"Úgy tűnik, a szülői magatartás több aspektusa javult, de a szülők egymagukban nem tudnak megoldani mindent" - mondta el Frances Gardner kutató. "A magatartási problémával küszködő brit fiatalok létszámának növekedését valószínűleg családon kívüli hatások, mint például a kortársak vagy a szélesebb kulturális közeg is befolyásolják, amit a kutatásaink során figyelembe kell vennünk" - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. TUTI 2009. augusztus 04. 09:31
    „Na végre! Most sok mindent megértettem flexivel kapcsolatban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagymamánál helyezik el Michael Jackson gyerekeit

Hivatalossá vált, hogy Michael Jackson anyjánál helyezik el a néhány hete elhunyt világsztár három… Tovább olvasom