Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Sandy hurrikán: kezd helyreállni a rend a keleti parton

Egy kórház intenzív osztályát is ki kellett üríteni Sandy pusztítása miatt. Egyes megyéket katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Barack Obama.
Obama szemlét tartott Atlantic City térségében

Barack Obama amerikai elnök szerdán Chris Christie New Jersey-i kormányzó társaságában helikopteres szemlét tartott Atlantic Citynek, vagyis annak a városnak a környékén, amelynek közelében a Sandy "szupervihar" elérte az amerikai szárazföldet.

A republikánus Christie kormányzó, aki aktív támogatója pártja elnökjelöltének, Mitt Romneynak, az elmúlt napokban többször is elismerően nyilatkozott Obamának a katasztrófaelhárításban játszott szerepéről.

A kormányzóval ellentétben New York független polgármestere, Michael Bloomberg elutasította a metropolisz meglátogatására vonatkozó elnöki ajánlatot. Bloomberg indoklása szerint ezt nem udvariatlanságból tette, hanem azért, mert a viharkárok eltakarítása nagyon lefoglalja. A polgármester úgy vélekedett, hogy az elnök által felkeresett New Jersey az egész régiót képviseli, és "nagyon hasznosnak" nevezte a szövetségi katasztrófaelhárítási szolgálat (FEMA) segítségét.

Barack Obamával ellentétben Mitt Romney szerdán már visszatért a választási kampányhoz. A republikánus politikus a floridai Tampában járt, és a megszokottnál kevésbé vádló stílusban szónokolt. Csütörtökön, öt nappal a választások előtt az elnök is visszatér a választási küzdelembe.

A Sandy halálos áldozatainak száma szerdára 62-re emelkedett az Egyesült Államokban, Kanadában pedig életét vesztette egy szolgáltató cég alkalmazottja, aki egy megrongálódott vezeték javításán dolgozott. A vihar a régióban ezzel együtt összesen legkevesebb 130 emberéletet követelte. Csaknem hatmillió amerikai otthonban és üzletben szerdán sem volt áram. Ezek közül mintegy négymillió New Jersey és New York államban található. A károkkal kapcsolatban a leggyakoribb becslés 20 milliárd dollár körül jár.

Szerdán újraindult a kereskedés a New York-i tőzsdéken, és újból járnak a vonatok a Központi pályaudvaron. A nagyváros hídjait újból megnyitották a forgalom előtt, több nagyobb alagutat azonban nem. A metrószerelvények négy-öt nap után járnak majd ismét. A metropolisz környéki három nagy repülőtér közül már csak a La Guardia nem üzemel.

Blomberg polgármester bejelentette, hogy csütörtökön elmarad ugyan az NBA kosárlabda-bajnokság nyitómérkőzése, de vasárnap a világ legnagyobb hosszútávfutó-versenyét, az éves New York City Marathont meg fogják rendezni.

12:33 - Kezd helyreállni a megszokott rend

Kezd helyreállni a megszokott rend a Sandy hurrikán sújtotta amerikai Északkeleten szerdán: újranyílnak a repülőterek, a boltok, munkába indulnak az emberek annak ellenére, hogy még sok helyen napokig várható áramkimaradás, nem mindenhol működik a tömegközlekedés, és az utcákat sokfelé víz, illetve törmelék borítja.

Barack Obama elnök - hat nappal az elnökválasztás előtt - szerdán New Jerseybe utazik, ahol hétfőn csapott le a hurrikán.

A poszttrópusi ciklonnak immár 55 halálos áldozata van. A vihar még mindig Pennsylvania állam területén halad, lassan mozog észak felé, New York állam nyugati fele, majd Kanada irányába - közölte a meteorológiai szolgálat. A Nagy Tavak környékén még érvényes a hóviharokra és a part menti áradásra vonatkozó figyelmeztetés.

Egy tetszőleges képre klikkelve illessze be a képgalériát a cikk szövegébe!. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

New York város több részét még mindig legalább egyméteres víz borítja. Staten Island kerületben a rendőrség helikopterekkel a háztetőkről szedi fel az épületekben rekedt lakosokat. Azokon a részeken, amelyeket nem borít víz, már újraindultak a buszjáratok, a forgalom azonban még nagyon gyér.

A katasztrófa sújtotta államokban összesen 8,2 millió lakás és vállalkozás telephelye van áram nélkül. Chris Christie New Jersey-i kormányzó szerint 7-10 napig eltarthat az áramszolgáltatás teljes helyreállítása az államban. A legnagyobb kárt elszenvedő településeken akár hónapokig is eltarthat a munka.

A Sandy miatt több mint 18 ezer olyan légi járatot kellett törölni világszerte, amely érinti az Egyesült Államok északkeleti részét. A menetrend várhatóan több nap alatt áll helyre.

08:50 - Tanulmányozza Sandyt

Az USA Today interaktív térképet tett közzé Sandy útjáról és pusztításának adatairól. A térképen az áram nélkül maradt területek arányától kezdve a halálos áldozatokon át a járattörlésekig mindent megtudhatunk államokra lebontva.

Kattintson ide, és tanulmányozza Sandyt!

USA Today
USA Today

08:25 - Kiköltöztették az összes beteget a New York-i Egyetem klinikájáról

Helyi idő szerint kedd estére kiköltöztették az összes beteget a New York-i Egyetem klinikájáról, mivel elromlott a tartalék áramforrás. Michael Bloomberg polgármester sajtótájékoztatóján nem rejtette véka alá dühét a hiba miatt.

A New York áramellátását biztosító Consolidated Edison szolgáltató egyik manhattani alállomásán hétfő éjjel robbanás történt. Emiatt az érintett kórházakban működésbe kellett lépnie a tartalék áramforrásnak, de a New York-i Egyetem Langone Gyógyászati Központjában ez felmondta a szolgálatot. Ezenkívül az intézmény épületének alagsorát három méter magasan víz árasztotta el. Az intézményből 300 beteget kellett kimenekíteni.
Live Info videó

A művelet 15 órát vett igénybe. Több ápoló 10-15-ször fordult a betegekkel a sötét lépcsőházban, a lélegeztető készülékeket pedig kézzel kellett pumpálni.

Bloomberg a sajtótájékoztatóján láthatóan mérgesen számolt be arról, hogy a kórház vezetői korábban úgy tájékoztatták, működőképes a tartalék áramforrás.

04:26 - "Újjáélednek" a bezárt amerikai repülőterek

Alig több mint 24 órával a Sandy poszttrópusi ciklon tombolása után ismét megnyitják New York legnagyobb légikikötőjét, a John F. Kennedy nemzetközi repülőteret.

Az illetékes hatóságok közlése szerint a repülőtér helyi idő szerint szerda reggel 7 órától (közép-európai idő szerint 13 órától) indít és fogad újra járatokat, egyelőre még korlátozott számban. A hatóságok nem közölték, hogy a korlátozás mely járatokat érinti.

A hatalmas New York-i repülőteret nem sokkal a Sandy érkezése előtt zárták be.

Sandy romokban hagyta a keleti partot. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A John F. Kennedy repülőtérhez hasonlóan - egyelőre korlátozott forgalommal - szerda reggeltől megnyitják a New Jersey-i Newark nemzetközi repülőteret is.

A New York-i LaGuardia is a New Jersey-i Teterboro repülőterek ugyanakkor egyelőre továbbra is zárva maradnak.

03:39 - Az NBC televízió már 46 halálos áldozatról beszél

Az NBC televízió kedd esti híradása szerint 46 halálos áldozatot követelt az Egyesült Államokban az ország keleti partvidékén pusztító szupervihar, a hurrikánból poszttrópusi ciklonná minősített Sandy.

A ciklon - amely helyi idő szerint hétfő este csapott le a keleti partvidékre - összesen 20 szövetségi államot érintett. Kedd esti adatok szerint még mindig több mint 8 millióan voltak áram nélkül, köztük mintegy 750 ezren New Yorkban.

Sandy romokban hagyta a keleti partot. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az amerikai közlekedési minisztérium bejelentette, hogy New York államot 10 millió dollár (7,7 millió euró) gyorssegélyben részesíti. Az azonnali segély elsődleges célja az utak, a hidak, és a metró alagútjainak a helyreállítása.

A minisztérium bejelentette, hogy Rhode Island állam 3 millió dolláros segélyt kap.

A hivatalos közleményből kiderült, hogy ez a két állam folyamodott először segélyért, és a többi érintett szövetségi állam ugyancsak segítségben részesül.

Barack Obama elnök - aki szerdán New Jersey államban katasztrófa sújtotta területeket keres fel - korábban arra szólította fel az illetékes hatóságokat, hogy minél gyorsabban és bürokráciától mentesen segítsenek.

02:41 - A show szerdától megy tovább New Yorkban

"The show must go on": a Sandy szupervihar pusztítása után New Yorkban szerdán visszatér az élet a világ egyik leghíresebb színházi negyedébe, a Broadwayre, a koncerttermekbe és a Metropolitan Operába is.

A Manhattan ütőerének számító Broadwyn álló színházakat tömörítő szervezet szerint szerdán matiné- és esti előadásokkal visszatérnek a slágerdarabok, köztük a Jersey Boys és a The Book of Mormon című előadás is. Tovább kell várni viszont Az oroszlánkirályra és a Mary Poppinsra.

Sandy romokban hagyta a keleti partot. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A Broadway League Industry szerint a színházak még vasárnap, bőven azelőtt zárták be kapuikat, hogy a Sandy hurrikán - később már poszttrópusi ciklon - lecsapott New Yorkra. A szupervihar végül helyi idő szerint hétfő este érte el a keleti parti metropoliszt.

Charlotte St. Martin, a Broadway League Industry igazgatója arra bíztatta a városban lévő turistákat, hogy váltsanak jegyet a színházakba, ha már a "romos" városban úgyse tudnak barangolni. "Itt a jó alkalom arra, hogy megnézzenek egy előadást" - mondta.

A Broadway mellett a Carnegie Hall és a Lincoln Center is sötétben maradt kedden, nem volt előadás a Radio City Hallban és a Metropolitan Operában sem. Utóbbi műsorán épp A vihar című Shakespeare-feldolgozás szerepelt volna Simon Keenlyside-dal a főszerepben. A darabot szerdán adják.

New York a televíziós talk show-k egyik központja is, a vihar miatt azonban David Letterman, Jimmy Kimmel, Jon Stewart és Stephen Colbert is változtatni kényszerült népszerű műsorai felvételének menetén. Stewart és Colbert törölte a keddi felvételt. Letterman és Kimmel hétfőn üres stúdióban, nézők nélkül vette fel az adást. David Letterman vendége, Denzel Washington sárga esőkabátban vonult be a stúdióba.

A vihar következményei miatt csúsztak a film- és a televíziós premierek, Sandy még a Főnököt, azaz Bruce Springsteent is arra kényszerítette, hogy elhalassza New York állambeli koncertjét, amelyet kedd helyett szerdán tartanak meg.

Sandy romokban hagyta a keleti partot. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Leállt a Kasszasiker, az Esküdt ellenségek: Meggyalázott áldozatok, A stúdió és A pletykafészek című sorozatok forgatása, a filmes produkciók közül pedig többek közt a Darren Aronofsky rendezésében, Russell Crowe főszereplésével készülő Noah munkálatai. Elhalasztották a Keira Knightley és Jude Law főszereplésével forgatott Anna Karenina díszbemutatóját.

A szuperviharral kapcsolatban Lady Gaga azt írta a Twitterre: "Sandy gáz, soha többé nem nézem meg a Grease-t" - utalt arra, hogy a világhírű musical hősnőjének neve Sandy, akit a vásznon Olivia Newton-John alakított.

A ciklon eddigi összesítések szerint 43 ember halálát okozta az Egyesült Államokban és Kanadában.

01:53 - Bloomberg szerint New Yorkban normalizálódik az élet

Egy nappal a hurrikánból lett poszttrópusi ciklon, a Sandy pusztításai után New York polgármestere már azt hangoztatta, hogy az életnek szerdától ismét vissza kell térnie a normális kerékvágásba.

Michael Bloomberg helyi idő szerint kedd este a manhattani városházán mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy New York szerdán már ismét működni fog. "Legalábbis ott, ahol van áramszolgáltatás" - tette hozzá. Kedden este ugyanis még mintegy 750 ezren voltak áram nélkül az amerikai metropoliszban.

A városban létesített 76 kényszerszálláson még mindig több mint 6400 ember tartózkodik. "Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy segítsünk helyzetükön" - hangsúlyozta a polgármester.

Bloomberg megerősítette, hogy két nap kényszerleállás után szerdán ismét kinyit a New York-i tőzsde. Az iskolák azonban még zárva maradnak, ami több mint egy millió diákot érint. Az ENSZ-ben sem újítják fel még teljes mértékben a munkát.

Sandy romokban hagyta a keleti partot. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A polgármester elmondta, hogy a város több száz parkjából a szélvihar által több mint hétezer letört faágról, valamint egyéb veszélyforrásokról érkezett jelentés. Ennek kapcsán arra szólította fel a város lakóit, hogy kerüljék a parkokat.

Bloomberg szerint alapjában véve semmi nem szól az ellen, hogy New York lakói szerdán megtartsák a hagyományos Halloween-ünnepet, amelynek része, hogy a gyerekek házról-házra járnak édességekért. A legtöbb utca biztonságos - jelentette ki a polgármester, ugyanakkor óvatosságra szólított fel. Hangsúlyozta, hogy a szülőknek előzetesen meg kell győződniük a tényleges biztonságról.

A polgármester kezdeményezésére ugyanakkor a hatóságok lemondták a hagyományos Halloween-felvonulást. A felvonulást csaknem 40 éve minden esztendő októberének utolsó napján megrendezték New York Greenwich Village városrészében Manhattan délnyugati részén. Manhattan déli körzetében azonban még nem állt helyre az áramszolgáltatás, ez indokolta az idei rendezvény lemondását.

A több mint egy mérföld (1,6 km) hosszan haladó jelmezes felvonuláson - táncosok, művészek, cirkuszi előadók, továbbá zenekarok és színészek közreműködésével - az elmúlt évben is mintegy 40 ezren vettek részt. A nézők száma a helyszínen ugyanakkor megközelítette a kétmilliót.

21:04 - Tovább nőtt a halálos áldozatok száma

Tovább nőtt a Sandy poszttrópusi ciklon halálos áldozatainak száma, amely a Fox News televízió kedd délutáni összesítése szerint elérte a 39 főt, és a térségben több mint 8,2 millió ember maradt áram nélkül.

A Sandy által eddig okozott halálesetek száma a karibi térségben elpusztult emberekkel és az egy kanadai halottal együtt elérte a 107-et. Egyedül New Yorkban 10-en vesztették életüket. Az áldozatok legfiatalabbika egy 8 éves kisfiú, akit Connecticutban egy ledőlő fa sebzett halálra.

Sandy romokban hagyta a keleti partot. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Barack Obama elnök szóvivője útján közölte, hogy az elmúlt két naphoz hasonlóan a szerdát is a viharkárok elhárításának irányítására fogja fordítani. Obama lemondta részvételét egy választási kampányrendezvényen, amelyet az egy hét múlva tartandó elnökválasztás kimenetele szempontjából döntő fontosságú "ingaállamban", Ohióban tartanak.

Az elnök kedden az amerikai vöröskereszt washingtoni központjából hathatós támogatást ígért a szövetségi hatóságok részéről a közlekedés és az áramellátás helyreállításában.

Mitt Romney republikánus elnökjelölt visszatért a kampányoláshoz, de a szerdai ohiói rendezvényét hivatalosan a katasztrófa-elhárításnak szentelte. Romney ezen öt ízben is elengedte a füle mellett azt az újságírók által feltett kérdést, hogy még mindig fel kívánja-e számolni a szövetségi katasztrófa-elhárítási hatóságot (FEMA-t). Az elnök republikánus kihívója tavaly, az előválasztási kampány során kijelentette, hogy fel kívánja számolnia a FEMA-t, és a polgári védelem ügyét átengedné a szövetségi államoknak és a magánvállalatoknak.

Az IHS Global Insight előrejelzésekre szakosodott cég becslése szerint a Sandy 20 milliárd dollárnyi ingatlan- és 10-30 milliárd dollárnyi üzleti veszteséget okozott, amivel minden idők egyik legnagyobb kárt okozó természeti csapásává válhat az Egyesült Államokban.

A Sandy központja kedden New Jersey, New York és Pennsylvania államok után Ohión haladt keresztül. Az előrejelzések szerint a vihar éjjel visszakanyarodhat New York állam irányába.

Sandy romokban hagyta a keleti partot. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Noha a széllökések sebessége már nem éri el a hurrikán kategóriát és óránkénti 64-96 kilométerre csökkent, a Michigan-tavon több mint 6 méteres hullámok keletkeztek, az Eire-tó kiáradt. A Sandy következtében az Appalache-hegység államaiban fél-egyméteres hó esett.

New Yorkban a tervek szerint kedd délután újraindul a buszközlekedés, és szerdán folytatódik a kereskedés a tőzsdéken, amelyek működését 2001. szeptember 11-e óta most először függesztették fel. Három Manhattanbe vezető hidat ismét megnyitottak. Az áramellátás helyreállítása mind a 800 ezer bajba jutott New York-i felhasználó számára a szolgáltató, a Consolidated Edison szerint akár egy hétig is eltarthat. A metropolisz Queens negyedében, Breezy Pontnál kitört tűzben 100 lakás égett le.

New Jersey államban, a Moonachinál átszakadt gátnál a nap folyamán folytatódott a bajba jutott, mintegy 800 lakos mentése.

19:43 - Megrendezik a New York Maratont

A Sandy hurrikán pusztítása ellenére a szervezők továbbra is kitartanak a vasárnapi New York Maraton megrendezése mellett.

"Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy összejöjjön a verseny, egyelőre a kárszemlénél tartunk" - mondta a szervezőbizottság képviselője kedden.

A hagyományos utcai futóverseny útvonala a metropolisz öt kerületét érinti. A Staten Islanden található Verrazano-hídon kezdődik, a cél a Central Parkban lesz. A résztvevők nem haladnak át az áradásoktól leginkább sújtott Dél-Manhattanen.

A maratonra 47 ezer versenyzőt várnak a világ minden pontjáról, az indulók legnagyobb problémája vélhetően az odautazás lesz, ugyanis keddig sok repülőjáratot töröltek a térségben.

Az Egyesült Államokban már most az évszázad egyik legerősebb viharaként emlegetett Sandy hurrikán a kedd délutáni adatok szerint 29 halálos áldozatot követelt, és összesen 8,1 millió lakos háztartásának áramellátása szűnt meg átmenetileg.

Senkit és semmit nem kímélt Sandy New Yorkban. Fotó: MTI/EPA/AP

18:35 - Tovább nőtt a halálos áldozatok száma

Tovább nőtt a Sandy poszttrópusi ciklon halálos áldozatainak száma, amely helyi idő szerint kedd délutáni összesítés szerint elérte a 29 főt. Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint 8,1 millió ember maradt áram nélkül.

Barack Obama elnök szóvivője útján közölte, hogy az elmúlt két naphoz hasonlóan a szerdát is a viharkárok elhárításának irányítására fogja fordítani. Obama lemondta részvételét egy választási kampányrendezvényen, amelyet az egy hét múlva tartandó elnökválasztás kimenetele szempontjából döntő fontosságú "ingaállamban", Ohióban tartanak.

Pusztítást hagyott maga után Sandy

Minimum húszmilliárd dolláros kárt okozott az Egyesült Államokban a Sandy hurrikán, és a legfrissebb hírek szerint 17 halálos áldozatot is követelt.

A New York-i Staten Islanden egy 36 méter hosszú tankerhajót vetett partra a hurrikán.  A vihar miatt kedden is zárva tartottak a hivatalok, az iskolák és a New York-i metróállomások is – a városban összesen t metróalagutat öntött el a víz éjszaka.  Az illetékesek szerint hetekig is eltarthat a vezetékhálózat helyreállítása három New York-i megyében, így az itt lakók akár hetekig áram nélkül maradhatnak.

Live Info videó

Queensben, a Rockaway Boulvardon hajnal óta lángol a tűz, nyolcvan elárasztott lakás gyulladt ki. A Breezy Point-i háztömb oltását a hurrikánkísérő vihardagály is nehezíti.

15:10 - Újabb atomreaktort kellett leállítani

Újabb, immár a harmadik atomreaktort kellett leállítani kedden az Egyesült Államok keleti partvidékén a Sandy hurrikán miatt.

A New Jersey szövetségi államban lévő Hancocks Bridge településen, a Delaware folyó partján lévő atomerőmű reaktorát leállították, mert hat vízszivattyújából négy felmondta a szolgálatot - közölte az atomerőművet működtető társaság (PSEG).

Az atomerőmű helyzete stabil, nem fenyegeti veszély a környezetet és a lakosságot.

Az ugyancsak New Jersey államban fekvő Oester Creek-i atomerőműben is riadót váltott ki a vihar. Az Egyesült Államok legrégebbi, 1969 óta üzemelő atomerőművében túlságosan megemelkedett a hűtővíztározó szintje, ezért a műszerek vészjelzést adtak le. A hatóságok közlése szerint baleset nem történt, ugyanis az erőművet már korábban leállították.

Leállítottak egy másik reaktort is, mégpedig a New Yorktól mintegy 50 kilométerre északra fekvő Indian-Point-i atomerőműben keddre virradó éjjel, mert zavarok keletkeztek az erőmű külső energiaellátásában - közölte az üzemeltető cég. Az Energy nevű társaság tájékoztatása szerint sem az alkalmazottakat, sem a környék lakosságát nem fenyegeti veszély.

14:43 - Halálos áldozatokkal, rekordméretű áramszünet

Tíz államban és az amerikai fővárosban összesen 7,5 millió ember áramellátását szakította meg helyi idő szerint kedd reggelig a poszttrópusi ciklonná átminősített Sandy hurrikán, amely halálos áldozatokat is követelt.

A kedd reggeli összesítések szerint az Egyesült Államokban legkevesebb 16-ra emelkedett azoknak az áldozatoknak száma, akik a vihar következtében haltak meg, a Sandy így eddig legkevesebb 84 emberéletet követelt.

A New Jersey állambeli Moonachie-nál átszakadt a gát, ezért a hatóságok becslése szerint három településről összesen mintegy ezer embert kell kimenteni.

A legnagyobb csapást New Jersey és New York államnak kellett elviselnie. Atlantic City, amelynek közelében a vihar hétfő este elérte a partvidéket, térdig érő vízben áll. Manhattan nagy része sötétségbe borult, a városrész déli csücskét elárasztotta a tengervíz, amely a New York-i metró alagútjaiba is betört. A földalatti egyes szakaszait csak négy nap alatt tudják ismét járhatóvá tenni.

Senkit és semmit nem kímélt Sandy New Yorkban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


Az éjszaka a New York-i Egyetem Langone Gyógyászati Központjában felmondta a szolgálatot a tartalék áramforrás, és az alagsort három méter magasan víz árasztotta el. Az intézményből 260 beteget kellett kimenekíteni, és az ápolók kézzel pumpálták a lélegeztető készülékeket.

A leszakadt villanyvezetékek több helyen tüzet okoztak. Queensben mintegy 50 lakás vált a lángok martalékává, igaz a tűzoltóknak még nem sikerült megállapítaniuk a katasztrófa okát. A New York áramellátását biztosító Consolidated Edison egyik manhattani alállomásán éjjel robbanás történt.

A még mindig hurrikánerejű ciklon távolról sem ült el: miközben a mintegy 1600 kilométer átmérőjű viharzónarendszer továbbvonult, Új-Angliát és az amerikai közép-nyugati államokat súlyos esőzések áztatják, és a Nagy Tavak környékén Kanadából is erős szelet jeleztek, Virginiában és Nyugat-Virginiában 60 centiméternél is nagyobb hó esett.

Washingtonban, amelyet elkerült a vihar csapásiránya, kedden is állt a tömegközlekedés, a szövetségi hivatalok és az iskolák zárva tartottak. A vihar sújtotta régióban még nem indult újra a légiközlekedés.

11:46 - Egyes megyéket katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Obama

A katasztrófa sújtotta területté nyilvánított Bronx, Kings, Nassau, Richmond, Suffolk és Queens lakosai szövetségi támogatást kaphatnak otthonuk helyreállítására és ideiglenes lakhatási lehetőségre - olvasható a Fehér Ház közleményében.

New Jerseyben - néhány kilométerre New York városától - átszakadt a gát a Hackensack folyó mentén. Ennek következtében Bergen megye több városában 1,2-1,5 méter magasan állt a víz - közölte a rend
őrség. A területről már elkezdtek kitelepíteni mintegy ezer lakost.

Senkit és semmit nem kímélt Sandy New Yorkban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Queensben teljesen leégett több mint 50 lakóház - közölte a tűzoltóság a twitter-profilján, de nem egyértelmű, hogy a tüzet a hurrikán okozta - írta az AFP. Az oltást nagyban nehezíti az erős szél. Esetleges áldozatról egyelőre nem érkezett jelentés. Abban a körzetben, ahol az égő házak vannak, két nappal korábban kötelező kitelepítést rendeltek el. Az utasítás ellenére mintegy 40 lakos nem volt hajlandó elhagyni a házát, őket a tűzoltók közvetlenül a tűz oda érkezése előtt kimenekítették.

Kedd reggel, amikor a Sandy a szárazföld fölé ért, a szél erőssége 105 kilométeresre csökkent a korábbi 150-ről a meteorológiai intézet szerint. A vihar szeme közép-európai idő szerint 10 órakor 145 kilométerre nyugatra volt Philadelphiától, és nyugat felé haladt tovább.

08:17 - Ki kell üríteni egy New York-i kórház intenzív osztályát

A Sandy hurrikán által sújtott New Yorkban el kell költöztetni egy kórházi intenzív osztály több mint 200 betegét - köztük 20 csecsemőt -, mert az intézmény tartalék áramforrása is elromlott azután, hogy egy transzformátorház felrobbanása áramszünetet okozott Manhattan déli részén.

Közben 16-ra nőtt a Sandy halálos áldozatainak száma szerte a keleti parton. A legtöbb áldozatot valamilyen kidőlt oszlop vagy fa zúzott halálra.

Több tucatnyi mentőautó sorakozott fel helyi idő szerint hétfő éjjel a Tisch egyetemi kórház intenzív osztályának épülete körül, és az egészségügyi személyzet elkezdte az evakuálás várhatóan hosszú ideig tartó folyamatát. Az ápoltakat különböző kórházakba szállítják.

Egyelőre nem tudni, miért robbant fel az áramszünetet okozó transzformátorház - közölte a Consolidated Edison áramszolgáltató.

Senkit és semmit nem kímélt Sandy New Yorkban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A New York-i metróhálózat üzemeltetője arról számolt be közben, hogy a metropoliszban hét metróalagutat öntött el a hurrikán által felkorbácsolt tengervíz. A társaság szerint ilyen méretű katasztrófa soha nem volt még a New York-i metró 108 éves fennállása óta. A legtöbb elöntött alagút az East River, azaz a Manhattan és a Long Island közötti tengerág alatt húzódik.

A metróközlekedést már vasárnap este leállították.

Michael Bloomberg New York-i polgármester hajnali bejelentése szerint a vízszint már elkezdett csökkenni. A maximális vízmagasság 4 méter 15 centiméter volt, Manhattan déli részén lévő Battery Park negyedben. Közép-európai idő szerint kedd hajnali 5 órára ez a vízszint 3 méterre csökkent.

Live Info videó

05:39 - Halálos áldozatok a vihar nyomában

Legkevesebb tizenhárom halálos áldozatot követelt eddig az amerikai hatóságok által poszt-trópusi ciklonná átminősített Sandy hurrikán, amely helyi idő szerint hétfő este érte el az Egyesült Államok keleti partvidékét.

Amerikai sajtójelentések szerint tizenkét ember az amerikai New York, továbbá New Jersey, Maryland, Pennsylvania, Nyugat-Virginia és Észak-Karolina államokban vesztette életét, míg egy személy a kanadai Torontóban halt meg.

Senkit és semmit nem kímélt Sandy New Yorkban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A hatóságok közlése szerint a legtöbb áldozat halálát a hatalmas szélvihar által kicsavart fák, illetve a szél által repített különböző tárgyak okozták. Két ember a ciklon miatti autóbalesetben vesztette életét New Jersey államban a vihar riadót váltott ki az Egyesült Államok legrégebbi atomerőművében. A hatóságok közlése szerint baleset nem történt, az erőművet ugyanis már korábban leállították. Az Oester Creek-i atomerőmű 1969 óta üzemel.

A Sandyre "készülve" a hatóságok több mint egy tucat erőművet ellenőriztek. Hivatalos közlés szerint valamennyi biztonsági helyzetét kielégítőnek találták.

A vihar New York egyetlen negyedét sem kímélte

Drámai tudósításokban számoltak be a hírügynökségek a Sandy pusztításairól New Yorkban, ahol - mint fogalmaztak - a hurrikánból lett poszt-trópusi ciklon közeledtével szinte mindenki rettegett. Ugyancsak drámai hangú felhívást intézett a város lakóihoz Michael Bloomberg polgármester.

A hatalmas szélvihar és az özönvízként szakadó eső hétfő délutántól a város egyetlen negyedét sem kímélte. Egyaránt sújtotta a többnyire szegények lakta külső negyedeket, de Manhattan legelőkelőbb részeit is.

Senkit és semmit nem kímélt Sandy New Yorkban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A Sandy - amely az évszázad egyik legnagyobb vihara lehet az Egyesült Államokban - mintegy 50 millió embert érinthet az a keleti partvidéken. Egyedül New Yorkban közel 400 ezer embernek kellett elhagynia házát vagy lakását, különösen a mélyebben fekvő területeken. A legtöbben rokonoknál vagy barátoknál kerestek szállást, sokan azonban elhagyták a várost.

Michael Bloomberg polgármester szerint több mint négyezren szükségszállásokon nyertek elhelyezést, köztük sok a hajléktalan. Őket egyébként a rendőrség már a Sandy "beköszönte" előtt elirányította az utcákról. A kényszerszállásokat többnyire egyetemeken, kollégiumokban, iskolákban hozták létre. Lakóik közül sokan már napokkal korábban odaköltöztek.


A Sandy, mielőtt elérte volna az amerikai szárazföldet, 69 életet követelt, több embernek nyoma veszett.

Manhattan alsó részét helyi idő szerint elöntötte a víz, New York központja sötétbe borult. A hidak és az alagutak lezárása miatt a városrész gyakorlatilag elszigetelődött. A nagy erejű szél megrongált egy 90 szintes házat építő darut, egy többemeletes épület pedig részben összeomlott.

A polgármester hétfő este drámai hangú felhívást intézett a város lakóihoz. Felszólította az embereket, hogy semmiképp ne menjenek az utcákra, szavai szerint mindenki maradjon ott, ahol tartózkodik. Bloomberg arra is figyelmeztetett, hogy anyagi károk vagy kisebb sérülések esetén ne hívják a hatalmas munkát végző mentőket vagy a tűzoltókat, és csak akkor telefonáljanak, ha emberélet van veszélyben,
A polgármester beszámolt arról, hogy hétfő estére mintegy negyedmillió ügyfél maradt áram nélkül. Ugyanakkor elismerte, hogy a tényleges szám ennél jóval magasabb lehet, az előfizetők között ugyanis többlakásos apartmanházak is vannak. Sajtótájékoztatóján spanyolul is elismételte az általa mondottakat, hogy a város spanyol ajkú lakosaihoz is eljussanak a fontos hírek.

Az áramkimaradás - mint utalt rá - napokig eltarthat. A legfontosabb feladatnak a város egyes részeit elárasztó víz eltávolítását nevezte. Utalt arra, hogy ez is több napot vehet igénybe. Végezetül arra figyelmeztetett, hogy a leszakadt kábelek szintén hatalmas veszélyt jelenthetnek.

Késő estére a Sandy New Yorkban már halottakat is követelt.

Senkit és semmit nem kímélt Sandy New Yorkban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

2:46 - Elérte a vihar az amerikai szárazföldet

Elérte New Jerseynél a Sandy poszt-trópusi ciklon központja az amerikai szárazföldet - jelentette helyi idő szerint hétfő este az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC).

Nem sokkal később Mario Cuomo New York állam kormányzója azt közölte: az állam területén legkevesebb öt halálos áldozata van a viharnak. Atlantic Cityben egy ember szívrohamban meghalt az evakuálás közben. A torontói rendőrség a Sandy előszelének rovására írta egy nő halálát, amit egy szél által leszakított tábla okozott azt utcán.

A több száz kilométer szélességben vonuló Sandy Atlantic Citytől 10 kilométerre délnyugatra ért partot, a széllökések sebessége 129 kilométert ért el óránként.


A Nemzeti Hurrikánközpont helyi idő szerint hétfő este a Sandy hurrikánt poszt-trópusi ciklonná minősítette át. Ez azt jelenti, hogy a vihar még mindig hurrikánerejű (vagyis a széllökések ereje még mindig jóval felette van az NHC szerinti óránkénti 104 kilométeres alsó kategóriahatárnak), de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait - többek közt már nem az óceán feletti meleg levegőből táplálkozik, úgynevezett téli ciklonná vált - és a szakemberek technikailag egyfajta hibridként kezelik.

Hétfő estére a vihar előszele miatt, amely a szárazföldre több tucat kilométernyire behatolva megrongálta az elektromos hálózatot, több mint 3 millió ember maradt áram nélkül. Az evakuálásra felszólított lakosok száma meghaladta az egymilliót. Több part menti település részben vagy egészben víz alá került.

A Sandy miatt az érintett területeken, amelyek lakossága elérheti az 50-60 milliót, leállították a légi, a vasúti és a helyi tömegközlekedést. New Yorkból Washingtonba eljutni gyakorlatilag lehetetlen. A vihar megzavarta az amerikai választási kampányt, az elnökjelöltek lemondták hétfői és keddi szerepléseiket.

Manhattan alsó része vízben áll és sötétbe borult. A hidak és az alagutak lezárása miatt a városrész gyakorlatilag elszigetelődött. New Yorkban a szél megrongált egy 90 szintes házat építő darut, egy többemeletes épület pedig részben összeomlott.

Senkit és semmit nem kímélt Sandy New Yorkban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A vihar - amelybe a trópusi és a sarkvidéki léghullámok mellet már egy Kanadából levonuló rendszer és belekeveredett - Nyugat-Virginiától Kentucky államig méteres hóesést okozhat az Appalache-hegységben.

A Sandy, mielőtt elérte volna az amerikai szárazföldet, 69 életet követelt, több embernek nyoma veszett.

2:40 - Poszt-trópusi ciklonná alakult a vihar

Poszt-trópusi ciklonná minősítette át helyi idő szerint hétfő este az Egyesült Államok keleti partvidékét fenyegető Sandy hurrikánt az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont.

Ez azt jelenti, hogy a vihar még mindig hurrikánerejű (a széllökések ereje még mindig 137 kilométer óránként, vagyis jóval felett van az alsó határnak), de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait - többek közt már nem az óceán feletti meleg levegőből táplálkozik, úgynevezett téli ciklonná vált - és a szakemberek technikailag egyfajta hibridként kezelik.

A vihar továbbra is igen veszélyes, a rendkívüli széllökések és a csapadékos idő még két napig is eltarthatnak. "Bárminek is nevezik, nem hagyja el egyhamar a keleti partot" - mondta egy szakértő.

Senkit és semmit nem kímélt Sandy New Yorkban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A Sandy - amely az Egyesült Államok történelmének legnagyobb kiterjedésű viharává válhat - 50-60 millió ember életére lehet hatással. A keleti partvidék mentén már 3 millió ember van áram nélkül.

A hurrikán olyan ciklonálisan, vagyis az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes, a délin vele egyező irányban forgó, több száz kilométer átmérőjű felhőörvény, amely a trópusokon, azaz a Ráktérítő és a Baktérítő közötti területen, egészen pontosan a 10. és a 20. szélességi kör között keletkezik. E zónára utalva szokás trópusi ciklonnak is nevezni - olvasható a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (www.met.hu).

Létrejöttükben a főszerepet a meleg, nedves trópusi levegő és a meleg, legalább 26-27 Celsius-fokos víz játssza. Ha ezek az alapvető feltételek nincsenek meg, akkor kialakulásuk nem valószínű. A meleg óceán felett páradús, forró levegő emelkedik a magasba, és spirális forgásba kezd - az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes, a délin megegyező irányban.


A kialakult légköri képződmény csak trópusi viharnak nevezhető addig, míg a benne mozgó szelek sebessége el nem éri a hozzávetőleg 120 kilométer per órát. Ettől kezdve a szakemberek hivatalosan regisztrálják, elnevezik és mozgását folyamatosan nyomon követik.

A trópusi ciklon szelei elérhetik akár a 240-350 kilométer per órás sebességet, ami már óriási pusztításhoz vezethet. A már kifejlődött trópusi ciklonnak jellemző pályája van, szerkezete is sajátságos. A ciklon középpontjában található a legkisebb légnyomás, ezt a részt nevezik a ciklon szemének, amelynek mérete mindössze 15-40 kilométer.

A Sandy most már poszt-trópusi ciklon, más néven téli ciklon, amely a légkörben tapasztalható hőmérsékletek különbségéből nyeri energiáját. Kiterjedése azonban nagyobb ebben a formában. Átalakulására számítottak a szakemberek, a vihar hidegfronttal találkozott.

1:55 - Elérte a vihar az amerikai szárazföldet

Elérte New Jerseynél a Sandy poszt-trópusi ciklon központja az amerikai szárazföldet - jelentette helyi idő szerint hétfő este az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont.

A Sandy Atlantic Citytől 10 kilométerre délnyugatra ért partot, a széllökések sebessége 129 kilométer óránként.

A Nemzeti Hurrikánközpont helyi idő szerint hétfő este a Sandy hurrikánt poszt-trópusi ciklonná minősítette át. Ez azt jelenti, hogy a vihar még mindig hurrikánerejű (vagyis a széllökések ereje még mindig jóval felette van az óránkénti 104 kilométeres alsó kategóriahatárnak), de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait - többek közt már nem az óceán feletti meleg levegőből táplálkozik, úgynevezett téli ciklonná vált - és a szakemberek technikailag egyfajta hibridként kezelik.

Senkit és semmit nem kímélt Sandy New Yorkban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Hétfő estére a vihar előszele miatt, amely a szárazföldre több tucat kilométernyire behatolva megrongálta az elektromos hálózatot, több mint 3 millió ember maradt áram nélkül. Az evakuálásra felszólított lakosok száma meghaladta az egymilliót. Több part menti település részben vagy egészben víz alá került. Atlantic Cityben egy ember szívrohamban meghalt az evakuálás közben.

A Sandy miatt az érintett területeken, amelyek lakossága elérheti az 50-60 milliót, leállították a légi, a vasúti és a helyi tömegközlekedést. A vihar megzavarta az amerikai választási kampányt, az elnökjelöltek lemondták hétfői és keddi szerepléseiket.

00:35 - Összedőlt egy többemeletes ház New Yorkban

Az időközben poszt-trópusi ciklonná minősített Sandy hurrikán következtében helyi idő szerint hétfő este összedőlt egy többemeletes ház egy része New Yorkban.

Minderről a New York-i tűzoltóság számolt be Twitter közösségi portálon. Egyelőre nem tudni, hogy a négyemeletes házban hányan tartózkodtak, és nem ismert az anyagi kár mértéke sem.

A szerencsétlenség Manhattan délnyugati városnegyedében, Chelsea-ben történt.

Nem sokkal korábban ugyancsak a hatalmas erejű szél következtében egy építkezési daru omlott össze, szintén Manhattanben.

Korábban

A több tízmillió embert érintő Sandy hurrikán az Egyesült Államok legnagyobb kiterjedésű vihara lehet. A Livestreamen élőben követheted az eseményeket, a Google speciális térképeket készített, a New York Times és a Wall Street Journal pedig ingyenessé tette híreit.

Nézze Sandy-t élőben


Órákon belül eléri a szárazföldet a vihar központja

A Sandy hurrikán központja 90 kilométerre van a New Jersey állambeli Cape Maytől és 3-5 órán belül eléri a szárazföldet - jelentette be hétfőn az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánközpontja.

A hurrikán mozgásának sebessége a hétfői nap folyamán felgyorsult és elérte az óránkénti 45 kilométert, ezért a vártnál előbb ér partot. A vihar központjában a széllökések sebessége eléri az óránkénti 145 kilométert.

Elsüllyedt a Bounty

A Sandy hurrikán elsüllyesztette hétfőn a Bounty nevű háromárbocos vitorlást, amelyet a XVIII. századi matrózlázadás miatt híressé vált, azonos nevű elődje hasonmásaként a hatvanas években építettek meg egy filmforgatáshoz.

A legénység 14 tagját helikopterrel kimentették, a kapitány és egy másik hajós eltűnt - közölte az amerikai parti őrség. A katasztrófa helyi idő szerint a hajnali órákban történt. A kapitány segélykérő üzenetet küldött, és közölte, hogy nincs áram, ezért nem tudják kiszivattyúzni a hajóűrbe betört vizet. Miután három méteres víz árasztotta el őket, a legénység mentőcsónakba szállt, és a sorsára hagyta a hajót Észak-Carolina partjai magasságában, a Hatteras-foktól 140 kilométerre délkeletre.

A parti őrség két helikopterrel a 5,5 méteres hullámokon hánykolódó hajótöröttekért ment, és a fedélzetre emelte őket. Az eltűntek életmentő ruházatot viselnek, amely a felszínen tartja őket, és 15 órán át véd a kihűléstől. Egyelőre semmi nyomuk - mondta a parti őrség szóvivője.

A hajó a floridai St. Petersburgba, szokásos kikötőjébe tartott, ahová novemberben kellett volna megérkeznie. Már napokkal korábban megváltoztatta útvonalát, hogy elkerülje a vihart.

Az 1787-ben felszerelt, 55 méter hosszú HMS Bounty pontos mását 1962-ben építették meg a brit admiralitás irattárában megőrzött eredeti tervek alapján. Először a Lázadás a Bountyn című filmben használták (főszereplő: Marlon Brando), majd más alkotásokban, például A Karib-tenger kalózai című alkotásokban, valamint dokumentumfilmekben is szerepelt. Tíz évvel ezelőtt több millió dollárért felújították.

Obama: a lakosság kövesse a helyi hatóságok utasításait

A helyi hatóságok utasításainak követésére szólított fel a Sandy hurrikán kapcsán az amerikai elnök hétfőn, miután találkozott a szövetségi polgári védelem (FEMA) és katasztrófa-elhárításban érintett minisztériumok vezetőivel.

A Sandy hurrikán elleni védekezés eszközeit előkészítették, de fontos, hogy a lakosság kövesse a mentést irányító helyi hatóságok utasításait - jelentette ki Barack Obama. Hangsúlyozta: azok, akiket felszólítanak az evakuálásra, kövessék az utasítást, máskülönben veszélybe sodorják azokat is, akik részt vesznek a mentésben.

Az elnök szerint a hurrikánnak, amelynek központja az előrejelzések szerint helyi idő szerint keddre virradóra éri el a keleti partvidéket, katasztrofális következményei lehetnek. Megelégedettségét fejezte ki a katasztrófa-elhárítási előkészületekkel, valamint a szövetségi, az állami és a helyi hatóságok előzetes koordinációjával kapcsolatban. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a vihar huzamosabb ideig tartó áramkimaradást és közlekedési nehézségeket is okozhat, és a problémák elhárítása több napig is elhúzódhat.

Obama kijelentette: jelenleg nem foglalkoztatja, hogy a vihar milyen befolyással lesz a jövő heti amerikai elnökválasztásra, inkább az aggasztja, hogy az milyen hatással lesz a családokra, a mentésben részvevőkre és a gazdaságra. Az elnök egységre és együttműködésre szólította fel az amerikaiakat.

Barack Obama, aki vasárnap este Floridába utazott kampányolni, lemondta beütemezett kortesbeszédeit és hétfőn visszatért a Fehér Házba. Republikánus kihívója, Mitt Romney egy hétfői reggeli ohiói fellépés után ugyancsak töröltette az elkövetkező két napra Wisconsinban, Iowában és Floridában tervezett kampányszerepléseit. Ezek az államok ugyan távol esnek a vihar várható vonulási irányától, de szóvivője útján a volt massachusettsi kormányzó is azt hangoztatta, hogy most összefogásra van szükség.

Ostromállapot az amerikai keleti partvidéken

Valóságos ostromállapot alakult ki Amerikának a Sandy hurrikán fogadására készülő északkeleti államaiban: a partvidékről százezreket telepítettek ki, a nagyvárosok tömegközlekedése leállt, az alacsonyabban fekvő településeket pedig megpróbálják homokzsákokkal megvédeni.

Ez egy "tökéletes vihar" lesz, egyszerre rekordméretű áradásokkal, kidőlő fákkal és havazással. Olyan - a tűz és a földrengés kivételével talán minden lehetséges pusztítást magába foglaló - természeti csapás, amilyet az Egyesült Államokban 1991-ben láttak utoljára, de feltehetően még annál is nagyobb. A hurrikán még nem érte el a szárazföldet, de az eső már folyamatosan zuhog, és sejthető, hogy a meteorológusok nem tévedtek, amikor legalább 30 centiméternyit jósoltak. A hírtelevíziók csapzott helyszíni tudósítói élő kapcsolásban, percről percre tudósítanak az utolsó előkészületekről.

Ez most nem egy film. Amerika történetének legnagyobb kiterjedésű vihara van készülőben, amelyben az előrejelzések szerint csak a szél 3 milliárd dollárnyi kárt okozhat és egy teljes magyarországnyi ember maradhat áramellátás nélkül, akár hetekre is.

"Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni: ne próbáljanak meg kimenni és hőssé válni, mintha semmi sem történne. Valami igenis történik. Mi is azt akarjuk, hogy maradjanak otthon, ez nagyon fontos" - hangsúlyozta Chris Christie, New Jersey állam kormányzója.

"Önök nem tudják elejét venni annak, hogy szükséghelyzet alakuljon ki, de annak igen, hogy szükséghelyzetet teremtsenek" - szólította meg a New York alacsonyan fekvő területeiről kitelepítendőket a metropolisz polgármestere, Michael Bloomberg.

"Ha nem engedelmeskednek a kitelepítésnek, akkor nemcsak a saját életüket teszik kockára, hanem azokét is, akik önöket fogják menteni" - hangsúlyozta Bloomberg.

Amerikában, talán a kórházakban és intézetekben ápoltak kivételével most sem fogják az emberek kezét. New Yorkban nem tartóztatják le azokat, akik az otthon maradás mellett döntöttek. A hangsúly a személyes felelősségen van. A szövetségi katasztrófa-elhárítás (FEMA) közleményben szólította fel a lakosságot, hogy halmozzon fel háromnapi készleteket és közölte, hogy hol lehet megtalálni a legközelebbi menedékeket. Az emberek, ha nem is pánikhangulatban, de meglehetősen gondterhelten vásárolnak vizet, élelmiszert, generátort, elemet és gyertyát. A szolgáltatók előre mossák kezeiket: a Pepco áramszolgáltató automata hívásokkal, az internet-, kábeltévé és mobilszolgáltató Verizon pedig e-mailben és a televízión keresztül értesítette ügyfeleit, hogy működésük akár napokra is megszakadhat.

Martin O'Malley marylandi kormányzó a pártjukat fogta: "Akár két napig is eltarthat, amíg a helyzet eléggé biztonságosra fordul ahhoz, hogy a szerelőautók kivonuljanak a megrongált vezetékekhez" - mondta.

A sarkköri fuvallatokkal keveredő trópusi hurrikán az előrejelzések szerint a New Jersey állambeli Atlantic Citynél valamikor keddre virradóra éri majd el az addigra már alaposan felázott szárazföldet és Philadelphia felé halad tovább. A The Washington Post által közölt térkép szerint a vihar fő csapása Washingtont még érinteni fogja, New Yorkot pedig éppen hogy elkerüli.

Az amerikai fővárosban ugyanúgy leállt a tömegközlekedés és ugyanúgy bezártak az iskolák, mint az ország pénzügyi és kulturális központjában. A hivatalok zárva tartanak és nem fogad ügyfeleket a washingtoni magyar nagykövetség sem. A csaknem éjszakai sötétségbe borult utcákon csak itt-ott bukkan fel néhány, a vihar teremtette csapdába esett turista, aki sem busszal, sem vonattal, sem repülővel nem tud elutazni.

A The New York Times ábrája a washingtoni napilapétól kissé eltérően azt mutatja, hogy a legsúlyosabb esőzések Delaware-ben, a legnagyobb, az óránkénti 80 kilométert meghaladó szél New Jerseyben, Atlantic City és Cape May között, a legnagyobb tengeri árhullám pedig a New York-i Long Island északi partvidékén és a connecticuti New Havennél lesz.

Akárhogy történjen is: a hurrikánt övező vihart, amely 1600 kilométeres szélességben vonul majd végig a kontinensen, várhatóan mintegy 50 millió ember fogja megszenvedni. Kilenc államban és Washington D.C.-ben hirdettek szükségállapotot.

Az évszázad viharának elvonulása után a helyi lapokban és a közbeszédben egy ideig talán megint téma lesz, hogy jobb lenne a föld alá levinni a sérülékeny légvezetékeket és hogy jó ötlet-e a biztos téglaháznak látszó lakóépületeket továbbra is olcsóbb, de törékeny faszerkezetekből és klinkerburkolatból megépíteni.

Zárva tartanak az amerikai értékpapírpiacok

Hétfőn a Sandy hurrikán miatt zárva tartanak az amerikai értékpapírpiacok.

Az üzemszünet elrendelése mind a hagyományos tőzsdei parkett kereskedésére, mind az elektronikus piaci kereskedésre vonatkozik.

A piacok előreláthatólag kedden is zárva tartanak, a Sandy hurrikán magja ugyanis hétfő éjjel vagy kedd hajnalban éri el az amerikai szárazföldet.

Pénteken az amerikai tőzsdeindexek csekély változással vegyesen zártak; a DJIA-30 index 0,03 százalékkal emelkedett, az SÚP 500 index 0,07 százalékkal csökkent, a Nasdaq elektronikus piac Composite indexe pedig 0,06 százalékkal emelkedett.


Zárva a New York-i értéktőzsde épülete. MTI/AP/Gerry Broome
Zárva a New York-i értéktőzsde épülete.
Fotó: MTI/AP/Gerry Broome

Csak elektronikus kereskedés lesz a New York-i tőzsdéken

A "parketten" nem, csak elektronikusan folyik majd a kereskedés a New York-i tőzsdéken hétfőn a Sandy hurrikán miatt.

A New York-i értéktőzsdén és az árupiacon, a NYMEX-en hétfőn megkezdik a készenléti tervek bevezetését, és a nap folyamán fogják csak közölni, hogy mikor folytatódhat a kereskedés a "parketten". A NYMEX épülete abban a zónában fekszik Manhattanben, amelynek elrendelték a hurrikán miatti evakuálását.

Az elektronikus kereskedés mindkét tőzsdén a megszokott időben veszi kezdetét - szögezték le a hatóságok helyi idő szerint vasárnap. Az elektronikus tőzsdei tranzakciókat kezelő szerverek a New Jersey állambeli Mahwah-ban működnek.

A New York-i tőzsdéken eddig csak ritkán akadályozta a kereskedést az időjárás. Hóvihar miatt 1996. január 8-án később kezdődött és korábban fejeződött be a kereskedés, az értéktőzsde 1985. szeptember 27-én viszont bezárt a Gloria hurrikán miatt. A nagy gazdasági világválság óta a leghosszabb ideig - négy napig - a 2001. szeptember 11-i merénylet miatt tartott zárva a tőzsde.

New Yorkban vasárnap este 7-kor leállt a tömegközlekedés, Michael Bloomberg polgármester elrendelte 375 ezer ember kitelepítését az alacsonyabban fekvő, áradás veszélyeztette területekről, a városba pedig a nemzeti gárda egységeit vezényelték. Elhalasztották a felújított Szabadságszobor hétfőre tervezett átadását, zárva tartanak majd az iskolák.

A meteorológusok szerint a Sandy, amelynek magja hétfő éjjel vagy kedd hajnalban éri el az amerikai szárazföldet - feltehetően New Jersey és New York állam magasságában - a ritka hibrid "szuperviharok" kategóriájába tartozik: a kavargó trópusi légtömegek sarkköri áramlásokkal keverednek, aminek következtében özönvízszerű esőzés és erős havazás is várható.

A viharzóna összesen mintegy 50 millió ember életét keserítheti meg és olyan nagyvárosokra terjedhet ki, mint Boston, New York, Washington, Baltimore és Philadelphia. Ötezer repülőjáratot töröltek és az Amtrak vasútvállalat beszűnteti az "északkeleti folyosó" üzemeltetését. A keleti parti olajfinomítók termelését csökkentették.

Korábban

Az Egyesült Államok sűrűn lakott keleti partvidékét fenyegető Sandy hurrikán miatt hétfőn zárva lesznek a washingtoni szövetségi hivatalok és felfüggesztik az ENSZ New York-i központjának tevékenységét is.

New Yorkban vasárnap este 7-kor leállt a tömegközlekedés. Michael Bloomberg polgármester elrendelte 375 ezer ember kitelepítését az alacsonyabban fekvő, áradás veszélyeztette területekről, a városba pedig a nemzeti gárda egységeit vezényelték.

New York-ban elhalasztották a felújított Szabadságszobor hétfőre tervezett átadását, zárva tartanak majd az iskolák és a tőzsdéken is kizárólag elektronikus kereskedés folyik majd.

Barack Obama amerikai elnök, aki vasárnap felkereste a szövetségi katasztrófa-elhárítás (FEMA) főhadiszállását, felszólította az amerikaiakat, hogy vegyék komolyan a helyi és állami szintű hivatalos személyek utasításait. Figyelmeztetett arra, hogy a katasztrófa következményeinek elhárítása, így az áramszolgáltatás helyreállítása napokig elhúzódhat.

Obama a helyi hatóságoknak felajánlotta a szövetségi szervek támogatását. A védekezésben a FEMA mellett részt vesz az amerikai védelmi és energiaügyi minisztérium is.

A meteorológusok szerint a Sandy, amelynek magja hétfő éjjel vagy kedd hajnalban éri el az amerikai szárazföldet, feltehetően New Jersey és New York állam magasságában, a ritka hibrid "szuperviharok" kategóriájába tartozik, amikor a kavargó trópusi légtömegek sarkköri áramlásokkal keverednek, aminek következtében özönvízszerű esőzés és erős havazás is várható. Szokatlan összetétele, valamint amiatt, hogy Halloween napján (október 31-én) is érezteti majd hatását, a hurrikánt Frankenstorm néven is emlegetik.

A viharzóna összesen mintegy 50 millió ember életét keserítheti meg és olyan nagyvárosokra terjedhet ki, mint Boston, New York, Washington, Baltimore és Philadelphia. A hurrikánerősségű szelek a magtól számított 280 kilométer sugarú körben tombolnak, az ezt övező trópusi vihar átmérője pedig mintegy 1670 kilométer. A vihar ereje a várakozások szerint nem fokozódik, ám kiterjedése szélesedhet.

A Sandy-Frankenstorm miatt összesen ötezer repülőjáratot töröltek és az Amtrak vasútvállalat pedig hétfőtől beszűnteti az "északkeleti folyosó" üzemeltetését. A keleti parti olajfinomítók termelését csökkentették és elkezdték készenléti tervek bevezetését.

A vihar megzavarta az amerikai választási kampányt. Mitt Romney republikánus elnökjelölt már pénteken lemondta egy vasárnapi "fellépését" Virginia Beachen, ehelyett Ohio államba repült. Obama elnök szintén lemondott egy hétfői virginiai és egy keddi coloradói beszédet és Washingtonból figyeli a fejleményeket.

Olvasóink írták

 • 18. cibuka 2012. november 01. 10:57
  „Telefonos adomány vonal száma?Az anyagi kár kb.:az USA-nak 1 napi fegyverkezésre forditott összege.Csak az a baj,hogy ott is a kis emberek szivják meg.”
 • 17. daffy 2012. november 01. 09:39
  „Alaszkában a HAARP-ot egy kicsit túlterhelték,úgy látom,gondolom.Ez van aki szándékosan babrája a magas légköri éghajlatot:több megawattal túlfűti és irányítottan képes trópusi viharokat generálni,bárhol a földön.Lehet,hogy összeesküvés elmélet,de ha pohár vizet berakom a mikró sütőbe,ugyan úgy felmelegíti a vizet a mikrohullám,mint ha az éghajlatot bombáznánk több megawatt teljesítménnyel.Megint egy gyufa,mely gyerek kezébe nem való.”
 • 16. Wacky 2012. október 31. 10:31
  „15. ketrin72 2012.10.31. 08:47
  igen, tudtommal a szeszélyességük miatt :)”
 • 15. ketrin72 2012. október 31. 08:47
  „Általában női neveket adnak a hurikánoknak ?”
 • 14. catroot 2012. október 30. 19:53
  „6. lj510126 2012.10.30. 12:37

  Kb. az elefánt és bolha esete.”
 • 13. Kapitalistapista 2012. október 30. 19:53
  „Ki volt ez a Szandi? Én inkább amerikai bolygóirtó multikról nevezném el a viharokat:
  Monsanto hurrikán, exxon szélvész, general tornádó...”
 • 12. kvendi 2012. október 30. 15:50
  „4. IVY 2012.10.30. 10:45

  Már elkészült az/ez a film: (-NAGYON JÓ FILM(abban még cápák nem úszkáltak a városba bent !!!...érdemes megnézni - SZERINTEM)
  CÍME:
  Holnapután
  (The Day After Tomorrow)

  LINKJE:
  http://port.hu/holnaputan_the_day_after_tomorrow/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=57771&i_city_id=3372&i_county_id=1&i_topic_id=2”
 • 11. 3évesférfi 2012. október 30. 15:46
  „Csak balihoho.”
 • 10. JungHeinrich 2012. október 30. 14:48
  „Csak balihoho:-(”
 • 9. cselac 2012. október 30. 14:08
  „.suhym.: úgy gondolom, itt senki nem örvendezett senki a más baján...”
 • 8. 3évesférfi 2012. október 30. 13:15
  „Lehet röhögni, proletárok.”
 • 7. .suhym. 2012. október 30. 13:06
  „Eszméletlenek vagytok..(
  Tudjátok, arrafelé is (kis)emberek élnek. Nekem pl. rokonaim laknak a hurrikán útjába eső részen, arrafelé amerikai ösztöndíjjal tanul egyik szegedi ismerős srác, Long Islanden lakik egy ismerősöm, akiknek a házát már az előző hurrikán is rettenetesen megrongálta...és még sorolhatnám.
  Semmi baj, nyugodtan örvendezzetek a mások bajának”
 • 6. lj510126 2012. október 30. 12:37
  „A tiszai árvíz, a nagybányai ciánkatasztrófa vagy a kolontári iszaplavina idején az amerikak is ennyire figyelemmel kísérték a mgyarországi eseményeket, mint most a Délmagyar a Sandyt?”
 • 5. cselac 2012. október 30. 10:54
  „nobody13: igen, immár több millió éve...”
 • 4. IVY 2012. október 30. 10:45
  „Ismét egy jó téma a hollywood-i forgatókönyvíróknak!!
  Tavaszra kész is az új, nagyszabású katasztrófafilmjük a témát illetően.
  Főszerepben breddpitt-tel és ándzselínadzsolival.....
  balihoho! Max. osztom a véleményed!”
 • 3. nobody13 2012. október 30. 06:26
  „Folytatódik a világvége? Fukusima, most a Sandy...”
 • 2. balihoho 2012. október 29. 19:24
  „Minden rossz indulat nélkül, de szerintem az amerikaiak imádják a katasztrófákat, hiszen sorozatban gyártják az ilyen filmeket. Most élőben is megtapasztalják, és biztosan örülnek neki. Ha nem így lenne, nem gyártanának katasztrófa filmeket.de meg is érdemlik! Mert ők, mármint az amerikaiak köptek a Kiotói Egyezményre, és máig nem hajlandók be szállni a klímaváltozás elleni, káros anyag kibocsátást is szabályozó egyezménybe. A mértéktelenül kiokádott, káros anyagok, okozta klíma változásnak is köszönhetőek, az egyre hevesebb viharok hurrikánok.”
 • 1. Ebgondolat 2012. október 29. 16:02
  „Ezen az oldalon a háborgó tengerpartot lehet látni élőben. Talán a szörfösök se merészkednének be...

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/9639934/Hurricane-Sandy-live-video-as-New-York-Governor-Andrew-Cuomo-gives-update.html”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regionális nyelvvé tenné a magyart Erdélyben az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szerdán ismertette választási programját. Tovább olvasom