Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Sanghaj lakossága meghaladta a 22 milliót

Kína - Sanghaj lakossága tavaly meghaladta a 22 milliót, népessége gyorsan öregszik - tájékoztatott szerdán a helyi népességi és családtervezési bizottság frissen kiadott jelentésében.
Az adatokból kiderül: az üzleti, kereskedelmi élet kínai metropoliszának 14 millió 120 ezer bejelentett állandó lakosa van, s hozzájuk jön még a 8 millió 300 ezer bevándorló, akik hat hónapnál hosszabb ideje tartózkodnak a városban.

A népességalakulás elemzői megjegyezték: gyors ütemben növekszik a bevándorlók száma, a korosztályokat tekintve a népesség nincs egyensúlyban, megnövekedett a népsűrűség, miközben javult az emberek egészségi állapota, hosszabb a születéskor várható átlagos élettartam.

2008-ban a helyi lakosság száma 19,2 millió fölött volt, akikből közel 13,8 millióan voltak regisztrált városi polgárok. A 60 év felettiekből 2005-ben 2,66 milliót tartottak nyilván Sanghajban, 2009-re viszont 3,16 millióra emelkedett a számuk. Ez azt jelenti, hogy korábbi közel 20 százalékos arányuk a városi népesség egészén belül négy év során megközelítően 3 százalékkal bővült.

Mindezekkel egy időben a 14 év alattiak száma 2009-ben 1,17 millió volt, ami a népességen belüli arányukat tekintve 8,3 százalék, vagyis az országos átlagnál kevesebb. Arányuk a világon 27 százalék körül van.

Ami a népsűrűséget illeti, a statisztika szerint Sanghajban 3500-nál több ember jut egy négyzetkilométerre, ami meghaladja az országos átlag húszszorosát. Négy évvel korábban ez a szám még 700 alatt volt - derül ki a Shanghai Daily című napilap online kiadásában szerdán közölt statisztikai összesítőből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghiúsult a parlament rendkívüli ülése

Szlovákia - Meghiúsult a pozsonyi parlament rendkívüli ülése szerda délután, miután a kormányzó… Tovább olvasom