Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Sarkozy: egy éven belül aláírható a közel-keleti béke

A francia elnök szerint egy éven belül aláírható a közel-keleti békemegállapodás. Nicolas Sarkozy a francia nagykövetek szokásos évi értekezleten beszélt erről és külpolitikája más elemeiről szerdán.
"A közvetlen tárgyalások felújítása óriási várakozásokat, nagy reményeket kelt. Nem okozhatnak csalódást nekünk... Az 1967-es határok között létező, életképes, demokratikus palesztin állam létrejötte a palesztinoknak jog, Izraelnek garancia" - jelentette ki, hozzátéve, hogy lehetséges a békekötés Izrael és Szíria között is.

Két francia katona hétfői afganisztáni halála dacára az államfő leszögezte, hogy a francia csapatok mindaddig a helyszínen maradnak a szövetségesekkel együtt, amíg szükség van rájuk. "Feladatunk a béke biztosítása, s ez nem függhet mesterséges határidőktől vagy a sajtó hangulatától" - mondta Sarkozy egyes kommentátorok túlzó borúlátására utalva. Azzal is indokolta az afganisztáni elkötelezettséget, hogy ha a helyzet romlik, "terrorista ív" jelenik meg a pakisztáni Kvettától Dél-Afganisztánon és Jemenen át Szomáliáig.

Az elnök Irán kapcsán ismét hangsúlyozta véleményét, hogy a szankciókra szükség van az atomfegyver gyártásának megakadályozásához. Sarkozy hangsúlyozta, hogy az iráni nukleáris programról szóló bármely megállapodás megkötése előtt konzultálni kell Irán szomszédjaival, mert tekintettel kell lenni az ő aggodalmaikra is.

Az európai témák közül az európai gazdaság kormányzatot emelte ki, amelyről "pár hónappal korábban Franciaországot kivéve szinte tilos volt beszélni. Ma egész Európában mindenki elismeri, hogy ez nem csak szükséges, hanem lényeges is" - mondta.

A francia elnök szerint a világgazdasági növekedésre nagy veszélyt jelent a valuták árfolyamának szélsőséges ingadozása, ezért kiállt amellett, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszert megreformálva hozzák létre a kilengések megfékezésének eszközeit.

Olvasóink írták

 • 2. dodó 2010. augusztus 27. 17:46
  „Tudja-e Sarkozi?:

  --Az 1948-as háború előtt a muszlimok és a palesztin keresztények Palesztina népességének kétharmadát adták, akik tulajdonolták és művelték Palesztina földjeinek 93%-át?
  -Az 1948-as háború előtt a palesztinai zsidóknak csak egyharmada volt jog szerint állampolgárnak tekinthető?
  -Azért, hogy zsidó többség jöjjön létre Izraelben, úgy döntöttek, hogy elűzik, és kisemmizik a kétharmados palesztin többséget?
  -A palesztinok 80%-át kiűzték otthonaikból, elűzték földjüktől, munkájuktól, és nem is kaphatták vissza azokat az utóbbi 61 évben?
  - földjének 95%-a (amely többnyire palesztin menekültek tulajdona) kizárólag zsidó befektetők előtt áll nyitva?
  -Az 1948. május 15-i ,,Függetlenségi Nyilatkozat" 45 cionista zsidó aláírója közül csak egy volt Palesztinában született? A többi 44 az antiszemita Európából (különösképp a cári Oroszországból, Németországból és Lengyelországból) menekült zsidó volt?
  Aki zsidó, az automatikusan kap állampolgárságot Izraelben? Meg ráadásként még több tízezer dollárnyi támogatást is.
  -A palesztin muszlimok vagy keresztények, akik itt születtek, aztán kiűzték őket, nem kaphatnak állampolgárságot Izraelben - hacsak előbb át nem térnek a judaizmusra?
  -Közel 4 millió palesztin muszlimra és keresztényre vonatkoznak olyan törvények, amelyek mások, mint a 4 millió izraeli zsidóra vonatkozóak?
  -Az USA 130 milliárd dollárt pumpált az izraeli gazdaságba, ami kétszerese a II. Világháború után Nyugat-Európának szánt összegnek?
  -Izraelnek atomfegyverei vannak, és közel volt hozzá, hogy le is dobjon egyet Kairóra 1973-ban?
  -Izrael több mint 20 000 libanonit és muszlimot (akik 90%-a polgári személy) gyilkolt meg az amerikaiak által készített és fizetett fegyverekkel?
  -Az európai zsidóság Izraelbe telepítése és a palesztinok innen történő kitelepítése a cionizmus központi eleme?
  Komoly ember (politikus) ez a Sarkozi???”
 • 1. CsImre 2010. augusztus 25. 22:51
  „Ha egy francia békéről beszél, az valakinek fájni fog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

72 holttestre bukkantak egy farmon

Mexikói katonák 72 holttestre bukkantak egy farmon az észak-amerikai ország északkeleti részén. A… Tovább olvasom