Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Sarkozy is bontotta a berlini falat

Nicolas Sarkozy a Facebook közösségi portálon számolt arról vasárnap, hogy húsz évvel ezelőtt maga is részt vett a berlini fal lebontásában.
A francia elnök beszámolója mellé egy színes fotót is csatolt, amin az akkori jobboldali RPR párt 34 éves helyettes főtitkára kezében vésővel látható a falnál, 1989. november 9-én este.

"November 9-én reggel hallgatjuk a Berlinből érkező híreket, amelyekből úgy tűnik, hogy változások történnek Németország megosztott fővárosában. Alain Juppével (a párt vezetőjével, későbbi kormányfővel) úgy döntünk, hogy részt veszünk a várható eseményen ... Nyugat-Berlinbe érkezve a Brandenburgi kapuhoz sietünk, ahol már lelkes tömeg gyülekezett a fal megnyitásának hírére" - írta a francia elnök, aki beszámolója szerint a tömegben véletlenül meglátott egy "fiatal képviselőt", Francois Fillont. Sarkozy 18 évvel később őt nevezte ki kormányfőjének.

"Elindultunk a Checkpoint Charlie-hoz, hogy átmenjünk a város keleti oldalára, ahol aztán néhány csákányütést mérhettünk" a falba - tette hozzá a francia államfő.

"Körülöttünk családok gyülekeztek a beton lebontására. Volt aki, odajött, és az érzéseiről, új elképzeléseiről beszélt, megosztotta velük, mit is érzett amiatt, hogy évtizedeken át el voltak választva egymástól. Az éjszaka általános lelkesedésben telt: a német nép egymásra találása a hidegháború végét és a nagy szabadság korszakának kezdetét jelentette Európában" - fogalmazott Sarkozy a Facebookon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörnyű áradások Salvadorban

Csaknem száz halálos áldozatot követeltek Salvadorban a napok óta tartó heves esőzések okozta… Tovább olvasom