Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Sárlavina temetett maga alá két nepáli falut

Legalább 15-en meghaltak, de félő, hogy az áldozatok száma ennél magasabb lesz.
Szakértők szerint az afganisztáni tálib mozgalmat megalapító és vezető Omár molla haláláról szóló hírek számos térségbeli dzsihadistát az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges fegyveres szervezet karjaiba terelhetnek - írta friss összeállításában az AFP.

A francia hírügynökség arról számolt be, hogy a táliboknak az év eleje óta számos, a szervezet vezetésében csalódott tagja átállt a térségben szintén aktív, elsősorban azonban Irakban és Szíriában tevékenykedő IÁ-hoz.
A cikkben kiemelték, hogy az Iszlám Államnak sikerült az, ami a táliboknak az utóbbi évtizedben nem: uralmuk alá hajtottak egy hatalmas területet, ahol "kalifátust" kiáltottak ki.

Sárlavina temetett maga alá két nepáli falut. Fotó: MTI/EPA/Bidzsaj Neupane (galéria)

Január elején tucatnyi tálib parancsnok hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az IÁ önjelölt "kalifájának", aki ezután a terrorcsoport Horászán tartományi vezetőivé nevezte ki őket. Horászán egy történelmi földrajzi régió, amelynek területén ma Afganisztán, Pakisztán és több környező ország osztozik.

Az előző hónapban véres összecsapások robbantak ki a tálibok és új iszlamista riválisaik között Afganisztán déli és keleti részén, ahol az Egyesült Államok az utóbbi időben fokozta légi hadjáratát az Iszlám Állam helyi vezetői ellen.

"Ha nem látnak jövőt a mozgalomban vagy nem értenek egyet a béketárgyalásokkal, akkor egyes harcosai otthagyhatják a tálibok mozgalmat" - közölte Rahimulla Juszufzai, törzsi övezetekre szakosodott pakisztáni újságíró. Az IÁ vádjai szerint az afganisztáni tálibokat Pakisztán irányítja, amely az utóbbi időben a párbeszédet favorizálja a szent háború (dzsihád) helyett.

Az afganisztáni tálibok hallgatólagosan beleegyeztek, hogy béketárgyalásokat kezdenek a kabuli kormánnyal. Az első tárgyalási fordulóra július 7-én került sor az Iszlámábád melletti hegyvidéki üdülőhelyen, Murriban. Akkor abban állapodtak meg, hogy az iszlám böjti időszak, a július 18-án véget ért ramadán után felújítják a megbeszéléseket, csütörtökön azonban arról számolt be a pakisztáni külügyminisztérium, hogy a tálibok kérésére, az Omár molla halálhíre által okozott bizonytalanság miatt elhalasztották a második tárgyalási fordulót.

Az Iszlám Állam nemrégiben fatvát (vallási rendeletet) adott ki, amelyben bejelentette Omár molla halálhírét és hangsúlyozta, hogy a tálib mozgalom tagjainak hűséget kell fogadniuk Abu Bakr al-Bagdadinak.

Az IÁ által kibocsátott rendeletben afgán nacionalistaként mutatták be a tálib vezetőt, akit egyedül az ország feletti uralom megkaparintása érdekelt, nem pedig egy, az egész világra kiterjedő kalifátus létrehozása. "Abu Bakr al-Bagdadi a korszak imámja (vezetője), miközben Omár molla legjobb esetben is csak a volt feje a számos iszlám terület egyikének" - olvasható a fatvában.

Sárlavina temetett maga alá két nepáli falut. Fotó: MTI/EPA/Bidzsaj Neupane (galéria)

Omár molla Afganisztán 2001-es amerikai megszállása után Pakisztánba menekült és azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Korábban rendszeresen tett közzé hangüzeneteket, néhány évvel ezelőtt azonban ezzel is felhagyott.

Az afgán titkosszolgálat értesülései szerint a lázadóvezér 2013 áprilisában halt meg, a tálibok azonban ezt követően is adtak ki írásos közleményeket a molla nevében, az utolsót néhány héttel ezelőtt. Ezeket minden bizonnyal a mozgalom más tagjai írták.

"Ezek a hazugságok nehézségeket fognak okozni a táliboknak a szervezeten belül" - vélte Vahid Muha afgán elemző. "A mozgalom ketté is szakadhat, egy kisebb csoport talán folytatja a béketárgyalásokat, a tálibok nagyobb része viszont egy másik szervezethez csatlakozhat, például az Iszlám Államhoz" - tette hozzá. 

"Szemernyi kétség sem férhet hozzá, hogy Omár molla halála áldás az IÁ számára. A tálibok egy jelentős részének mostantól több oka lesz otthagynia a mozgalmat és csatlakoznia az Iszlám Államhoz" - fogalmazott Michael Kugelman, a washingtoni Woodrow Wilson intézet kutatója.

"Másrészről az IÁ nem kínál nagy reményt (a tálibok számára)" - mondta Rahimulla Juszufzai. A szakértő hozzátette, az Iszlám Állam egyelőre gyenge Afganisztánban és vezetői válságban van, miután az utóbbi időben számos magas rangú tisztségviselője életét vesztette amerikai légicsapásokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ők a mozgólépcsős horrorbaleset felelősei

A vásárló alatt beszakadt a padlózat fedőlemeze, amikor lelépett a mozgólépcsőről. A nő a… Tovább olvasom