Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Schmitt: jó a csillagok állása Erdély felett

A köztársasági elnök ismét arra biztatta a határon túli magyarokat, hogy éljenek a kettős állampolgárság lehetőségével.

Schmitt Pál köztársasági elnök kolozsvári útja végén úgy fogalmazott, különleges, szép élményben volt része az elmúlt két napban, hiszen most jól állnak a csillagok Erdély felett, ami szerinte annak köszönhető, hogy Magyarország és Románia kormányai azonos politikai nézeteket vallanak.

A magyar államfő beszédében azt mondta, minden ok megvan a bizakodásra, "most lehet segítséget kérni román barátainktól, most lehet elfeledni, vagy legalábbis háttérbe szorítani fenntartásokat, kétkedéseket, sunyiságokat, fájdalmakat" és kell rájönni, hogy "ami összeköt minket, az több, mint ami elválaszt".

A köztársasági elnök ismét arra biztatta a határon túli magyarokat, hogy éljenek a kettős állampolgárság lehetőségével, míg az anyaországi magyarokat arra biztatta, szabadidejükben keressék fel Erdélyt, illetve az összes többi szomszédos országot.

Schmitt Pál emlékeztetett: vasárnap este mintegy tízezer ember előtt beszélhetett a főtéren, ahol - a Kolozsvári Magyar Napokat lezáró koncert előtt - a kultúrák közelítése érdekében a magyar és a román himnuszt is elénekelték.

Kiemelte: hétfő délelőtt az erdélyi magyar pártok vezetőivel találkozott, akiket egység kialakítására szólított. Az államfő a megbeszélést követően azt mondta, a szervezeteknek el kell tudni érniük, hogy mindenki bátran, határozottan vállalja magyarságát az idén október-novemberre tervezett népszámláláson, a jövő évi választások előtt pedig a legmegfelelőbb közös jelöltek felkutatására kell törekedni. Az összefogás szükségességének nyomatékosítására aláhúzta: a négy erdélyi párt vezetőit ősszel a Sándor-palotába várja, de ahogyan most, úgy akkor is csak együtt ül le velük egy asztalhoz.

Az államfő ezt követően megnyitotta a VII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszust a Kolozsvári Magyar Operában, majd Magyarpalatkára és Válaszútra látogatott, előbb egyebek mellett egy református templomot, míg utóbb Kallós Zoltán néprajzkutató múzeumát és szórványkollégiumát tekintette meg. Schmitt Pál útja innen a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre vezetett, ahol az intézmény vezetőivel tanácskozott, majd a Házsongrádi temetőbe ment, ahol Dsida Jenő sírjánál helyezett el koszorút. Az államfő itt ígéretet tett arra, segíteni fog véget vetni a temetőben korábban tapasztalt rongálásoknak.

A köztársasági elnök kétnapos programja végén, helyi idő szerint este nyolc órától állami kitüntetéseket adott át a városban augusztus 20. alkalmából.

Olvasóink írták

 • 10. sling 2011. augusztus 23. 10:33
  „6. Mogyoró 2011.08.23. 05:17

  Kell is mert a következő választásokra nem marad szavazó önökre!!!!
  Bár szerintem ezeket a hozzászólásokat nem olvassa, a tisztelt álamfő, mert ez csak kis álomás.

  Más szemében a szálkát, sajátunkban a gerendát???
  Helyesírás???”
 • 9. levelyne 2011. augusztus 23. 06:29
  „Az elnök úrnak rá kellene jönnie, hogy nem csak Erdélyben élnek magyarok Romániában. Értük mikor tesznek valamit? A hangzatos szólamokból ott is elegük van az embereknek, nem is hisznek el semmit amit ő mond...”
 • 8. Egyolvasó 2011. augusztus 23. 05:44
  „Magyarországon a bankok felett állnak jól a csillagok.”
 • 7. Mogyoró 2011. augusztus 23. 05:28
  „Ja igérni könnyű, majd ott is rájönnek, hogy szemfényvesztés az egész.”
 • 6. Mogyoró 2011. augusztus 23. 05:17
  „Kell is mert a következő választásokra nem marad szavazó önökre!!!!
  Bár szerintem ezeket a hozzászólásokat nem olvassa, a tisztelt álamfő, mert ez csak kis álomás.”
 • 5. Edina18 2011. augusztus 23. 04:23
  „Basszus! Hát ez a férfiú még ehhez is ért? ;) ez igen! Helyesírásból nulla, de asztrológiából is... ;)”
 • 4. igazságkereső 2011. augusztus 22. 23:06
  „Tisztelt Köztársasági Elnök úr! Magyarország felett is szükség lenne a csillagok jó állására,mert az emberek lassan belepusztulnak a banki-és minden másra jellemző gátlástalanságba! Ön még tudna segíteni ezen a helyzeten,mert itt már kétségbeejtő a helyzet!!”
 • 3. deszkás 2011. augusztus 22. 22:38
  „Elnök úr! Igaza van. És itthon is ilyen rózsás a helyzet? Mármint Magyarországra gondolok. Ön nem?”
 • 2. Larsson 2011. augusztus 22. 21:59
  „Megpróbál fityisz szavazókat toborozni, de remélhetőleg kevés sikerrel!”
 • 1. rekontra 2011. augusztus 22. 21:49
  „Mint tudjuk szavahihető,hiteles politikus. Érdemes odafigyelni,mit beszél.:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyászol a város! Lelőtték a polgármestert

Lelőtték Jevgenyij Duskót, a Moszkva melletti Szergijev Poszad polgármesterét hétfőn. Tovább olvasom