Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Schmitt konkrét feladatokat javasolt a V4-ek számára

Csehország - Schmitt Pál magyar köztársasági elnök Petr Necas cseh miniszterelnöknek pénteken Prágában olyan konkrét feladatokat javasolt, amelyeket közösen oldhatna meg a négy visegrádi ország.
Csehország július elsejétől veszi át Szlovákiától a V4-ek elnöki tisztségét.

Schmitt Pál szerint a visegrádi négyeknek erősebb lehetne a hangja az Európai Unióban, ha együtt lépnének fel az olyan, közös gondot jelentő területeken, mint az energiapolitika, az energiabiztonság, vagy az atomenergia kérdése.

A magyar államfő csütörtökön és pénteken kétnapos hivatalos látogatást tett Csehországban Václav Klaus meghívására.

Az atomenergia témája már a csütörtöki Klaus-Schmitt tárgyalásokon szóba került.

"Az atomenergia fejlesztése kitűnő téma lehetne valamelyik visegrádi csúcstalálkozón" - válaszolta a cseh államfő az MTI tudósítójának kérdésére. Hozzátette: ez egy olyan téma, amelyben a visegrádi négyek közös nevezőre tudnának jutni, és közös álláspontot tudnának képviselni az EU-ban. Klaus üdvözölte, hogy Magyarország sem csatlakozott a "populista atomenergia- ellenes lobbihoz". Leszögezte, hogy "Csehország szívesen részt venne a paksi atomerőmű felújításában".

Petr Necas ismertette a magyar államfővel a soron következő cseh V4-es elnökség kiemelt feladatait. Ezek egyebek között az EU pénzügyi perspektívái 2020-ig, a keleti partnerség, a nyugat-balkáni országok csatlakozása az EU-hoz, a kohéziós politika és az energiabiztonság.

A cseh kormányfő úgy vélte, több kérdésben is "fontos lenne a cseh-magyar álláspontok koordinálása és a visegrádiak álláspontjainak egyeztetése".

A magyar államfő és Miroslava Nemcová, a képviselőház elnöke találkozóján szóba kerültek a cseh-magyar parlamenti kapcsolatok, az új magyar alkotmány, s Esterházy János rehabilitálásának ügye is.

Nemcová a magyar államfő útján csehországi látogatásra szóló meghívást küldött Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. Élénkén érdeklődött az új magyar alaptörvény iránt is.

Schmitt Pál felkérte a cseh képviselőházi elnököt, hogy vizsgálják meg Esterházy János mártírhalált halt egykori szlovákiai magyar politikus rehabilitálásának a kérdését. Az elnök rámutatott arra, hogy ezt már Oroszország is megtette.

A csehországi látogatás második napjának reggelén Schmitt Pál és felesége rövid sétát tettek a nevezetes Károly hídon, amely Prága egyik legismertebb történelmi műemléke.

A nap folyamán a köztársasági elnök ellátogatott a közép-csehországi Libisbe, ahol a 18. század második felében magyar reformátusok lelkészek teljesítettek szolgálatot. Schmitt és kísérete megtekintették a Végh János református lelkipásztor által építtetett műemléktemplomot is.

A kétnapos hivatalos látogatás utolsó napirendi pontjaként Schmitt Pál ellátogatott a Prágától mintegy 60 kilométerre északra fekvő Melníkbe, ahol megkoszorúzta Jan Palach cseh nemzeti hős szobrát. Palach egyetemistaként 1969 januárjában Prágában a szovjet megszállás elleni tiltakozásul felgyújtotta magát. A szobrot Beck András, Párizsban élő magyar szobrász készítette.

Schmitt támogatta azt a tervet, hogy Melník és a magyarországi Tokaj legyenek partnervárosok. Leszögezte: mindkét város ismert és elismert borvidéki központ. Ctirad Mikes, Melník polgármestere szerint a partnervárosi kapcsolatot rögzítő dokumentumot mintegy két hónap múlva írhatnák alá.

Olvasóink írták

  • 1. papsajt 2011. április 23. 08:11
    „ekkora IQ-val a VV4-nek osztogasson.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemond a holland királynő?

Hollandia - Holland lapértesülés szerint küszöbön áll a holland királynő lemondása. A Privé hetilap… Tovább olvasom