Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Schmitt Pál: fontos a V4-ek érdekeinek közös képviselete

A ˝visegrádi négyek˝ együttműködés fontosságát hangsúlyozta Sándor-palotában Schmitt Pál köztársasági elnök.
A visegrádi együttműködés (V4) fontosságát, a négy ország - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - érdekeinek közös uniós és NATO-képviseletét hangsúlyozta csütörtökön a Sándor-palotában Schmitt Pál köztársasági elnök, miután megbeszélést folytatott Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel.

A tárgyalást követő közös sajtótájékoztatón a magyar államfő kiemelte a V4-eknek az uniós források hatékonyabb felhasználásáért tett közös erőfeszítései jelentőségét is.

A magyar államfő szerint a V4-együttműködésnek nincs alternatívája. Minden lehetőséget meg kell ragadni az érdekek közös képviseletére az EU-ban és a NATO-ban, és együtt kell fellépni az uniós források megmentéséért és hatékonyabb felhasználásáért - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy Magyarország és Lengyelország egyaránt érdekelt Európa és a visegrádi országok energiaellátásának biztonságában és diverzifikációjában.

Schmitt Pál elmondta: ez a hatodik alkalom, amikor lengyelek és magyarok közösen ünneplik a magyar-lengyel barátság napját.

A magyar államfő kiemelte, hogy teljes a nézetazonosság az EU további bővítésének szükségessége, a nyugat-balkáni országok integrációjának segítése és a keleti partnerség ügyében.

Hangsúlyozta a kétoldalú kereskedelem fontosságát, amely tavaly több mint 6 milliárd eurót tett ki, és továbbra is dinamikusan növekszik.

Bronislaw Komorowski, aki a magyar-lengyel barátság napja alkalmából érkezett csütörtökön kétnapos magyarországi munkalátogatásra, a történelmi és érzelmi alapokra épülő barátság folytatásának távlatairól beszélt, rámutatva, hogy a barátságot a mai követelményeknek megfelelően kell továbbfejleszteni.

Megemlítette, hogy a májusi chicagói NATO-csúcstalálkozó jó lehetőséget nyújt a V4-es együttműködés továbbfejlesztéséhez. Ezzel kapcsolatban elégedettségének adott hangot, hogy a visegrádi országok közös álláspontot szeretnének kidolgozni a tanácskozásra. Szólt az EU-ban a két ország előtt álló feladatokról és arról, közös erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy az unió kohéziós és agrárpolitikája a V4-ek érdekeinek megfelelően alakuljon.

Bronislaw Komorowski szintén hangsúlyozta a kétoldalú gazdasági együttműködés fontosságát, kiemelve, hogy tavaly az árucsere-forgalom 2 százalékkal növekedett, ami, mint mondta, "nem kevés".

A lengyel elnök bejelentette, hogy a magyar-lengyel barátság napjának, március 23-ának házigazdája a jövő évben a lengyelországi Katowice lesz.

A magyar-lengyel barátság napját 2006. március 24-én kezdeményezték, azon a napon, amikor Győrben felavatták a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét. Az ünnepségen jelen volt Lech Kaczynski akkori lengyel és Sólyom László magyar államfő. A magyar és a lengyel parlament 2007-ben március 23-át kölcsönösen a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. Azóta ezt a napot évente megünneplik, felváltva a két országban.

Olvasóink írták

  • 2. varadipal 2012. március 22. 20:11
    „Jön Szegedre a főnök a diszdoktori diplomáért. Az eredeti már fényét vesztette, ki lehet cserélni, a keret még jó lesz, az maradhat.”
  • 1. Qllancs 2012. március 22. 16:08
    „palibáááá jobb lenne ha szépen csendben lemondana ! Nem hiteles a szava, van kép a bőrén kiállni a világ elé , és osztani az észt !
    Megköszönte a lengyel " túristák " ideutazását a márc. 15 .ei ünnepségre ? Mert rajtuk kívül meg a románokon kívül senki nem volt kíváncsi viktátor beszédére. A lengyel testvérek --úgy sem értették miket hord össze a narancsos vezír.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylő ölt meg két gyermeket Afganisztánban

Gépkocsival együtt felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő Afganisztánban. A robbanásban két… Tovább olvasom