Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Schmitt Pál: Magyarország támogatja Szerbia integrációs törekvéseit

Belgrád – Magyarország támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit, és minden segítséget meg kíván adni – jelentette ki Schmitt Pál köztársasági elnök Boris Tadic szerb államfővel folytatott megbeszélése után csütörtökön Belgrádban.
A közösen tartott sajtótájékoztatón Schmitt Pál hangsúlyozta: ahhoz, hogy Európának a második világháborút követő mesterséges szétszakítottsága végképp megszűnjön, a nyugat-balkáni országok teljes integrációjára van szükség.

„Őszintén bízunk benne, hogy az Európai Unió még ebben az évben dönt Szerbia tagjelölti státusáról, és megkezdődhetnek a tárgyalások" – mondta a magyar köztársasági elnök.

Boris Tadic megköszönte Magyarországnak az integrációs folyamatban nyújtott – mint fogalmazott – „nagyon konkrét" segítséget.
A magyar köztársaság elnök azt mondta, hogy intenzívvé kell tenni a szerb és a magyar tudományos akadémia vegyes bizottságának munkáját, hogy feltárjanak mindent, ami a második világháború alatt történt (a szerbiai magyar kisebbséggel). „Keressük annak a lehetőségét, hogy megnyugvás következzen be ebben" – mondta Schmitt Pál. Boris Tadic szerint a tavalyi év végén megalakult akadémiai testületnek fel kell tárnia mindent, ami a második világháború idején történt, és a tudományos kutatás végén meg kell adni az áldozatoknak a végtisztességet.

Schmitt Pál szerint a történelem során „a két ország sokszor állt egymás mellett, ezen vagy azon az oldalon, de a csillagok soha nem álltak olyan jól, mint most". A szerb államfő ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy korábban a két ország történelmi kapcsolatai „ide-oda hullámzottak", voltak történelmi pillanatok, amikor nagyon alacsony, s voltak, amikor magas színvonalúak voltak. Jelenleg – mondta – a két ország politikai kapcsolatai a legmagasabb szinten vannak.

A magyar köztársasági elnök megköszönte partnerének, hogy Szerbiában elfogadták a kisebbségi nemzeti tanácsokról szóló törvényt, amely elősegíti a Szerbiában élő magyarok identitásának megőrzését. A szerb államfő hangsúlyozta, hogy ő mindig is az etnikai közösségek és kisebbségek jogainak a védelme mellett szállt síkra. „Ez Szerbia elvi álláspontja, és egyik sarokköve regionális politikájának" – mondta Tadic, aki szerint országa folytatni kívánja ezt a politikát, s a lehető legjobb körülményeket kívánja megteremteni minden polgár identitásának a megőrzéséhez.

„Rendkívül fontos ügyelni az etnikai közösségek és kisebbségek nyelvének, írásának megőrzésére, az oktatási rendszerre. A lehető legszélesebb körű jogokat és normákat kell biztosítani, amikor a térségben élők kultúrájának és identitásának a védelméről van szó" – hangoztatta Tadic.

A szerb elnök reményét fejezte ki, hogy az új magyar alaptörvény elfogadása után Magyarországon olyan jogszabályok meghozatalára kerül sor, amelyek a jövőben is oltalmazni fogják az ott élő kisebbségek jogait.
Schmitt Pál tájékoztatta tárgyalópartnerét a magyar uniós elnökség prioritásairól, és mindkét államvezető beszélt a két ország gazdasági együttműködésének fejlesztéséről. Megállapították, hogy többet lehetne tenni az 1,1 milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalom növelése érdekében.

Schmitt Pál szerint egyetértettek abban, hogy fejleszteni kell a két országot összekötő út- és vasúthálózatot, s különösen szükség van a határ menti térség fejlesztésére. A magyar köztársasági elnök megköszönte partnerének, hogy „a sajátjának tekinti" a Duna Stratégiát. Boris Tadic azt mondta: minden Magyarországról érkező befektetést szívesen látnak Szerbiában.

Olvasóink írták

 • 3. eurocyberfilm 2011. május 06. 11:30
  „Ittak ettek beszélgettek.Protokolláris látogatás.
  De valami konkrétabbat.Mindkét államfőnek legfőbb célja a hatalmon maradás.
  Tadic(ty-nak ejtjük) a pártja a DS(Demokrata Párt) ban ő pártelnök.Sokat veszített a népszerűségéből.A következő választások alkalmával felszínre fognak törni a szélsőségesebb pártok Szerbiában,véleményem szerint Magyarországon is.
  Akkorra már jó lenne Szerbiát az EU-n belül látni a biztonságosabb szomszédság okán.Mivel Közgazdász és Gazdasági Szakfordító vagyok(egyébként Vajdaságban születtem, de 1988 óta élek Magyarországon elmondhatom hogy számomra nincs sok titok az ex Jugoszláv államok és Magyarország kapcsolatai körül.
  Konklúzióként azt tudom levonni hogy jobban belelátok mint a pártok katonái és a külügyesek.
  Szerénytelenségem sokéves tapasztalatomra és kapcsolataimra alapozom
  Balázs”
 • 2. THE 2011. május 05. 22:44
  „Először tegyük már rendbe kis hazánkat, utána jöhet a többi ország.”
 • 1. dodó 2011. május 05. 21:44
  „Udvarias ember ez a mi Palink.
  Bizonyára nem akarta zavarba hozni Tadic-ot holmi pitiáner kérdezősködéssel a temerini fiúk ügyéről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyoldalú volt a harc bin Laden megölésekor

Kaotikus és véres, de rendkívül egyoldalú volt az a harc, amely Oszama bin Laden abbotábádi rejtekhelyén zajlott a terrorista vezér likvidálásakor. Tovább olvasom