Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Schultz számon kérte Pontán a fasisztázást

A román kormányfő fasiszta gondolkodásúnak nevezte Elmar Brok német EP-képviselőt.
Martin Schultz, az Európai Parlament (EP) elnöke számon kérte Victor Ponta román miniszterelnökön azt, hogy fasiszta gondolkodásúnak nevezte Elmar Brok német EP-képviselőt - derült ki a román kormányfő egyik keddi nyilatkozatából.

Ponta a múlt héten "felelőtlen, demagóg, fasiszta gondolkodású" politikusnak nevezte a német néppárti EP-képviselőt, amiért az kiutasítást és ujjlenyomatvételt javasolt a szociális rendszerrel visszaélő bevándorlók esetében.

Schultz hétfőn az EP plénuma előtt is jelezte: elfogadhatatlannak tartja az ilyen minősítéseket, és közölte, hogy beszélni fog erről Pontával. A hétfői ülésnapon Tőkés László erdélyi EP-képviselő is védelmébe vette az EP külügyi bizottságának néppárti elnökét.

A román kormányfő kedden megerősítette, hogy valóban felhívta őt az EP elnöke, akinek a szavaiból megértette, hogy Brok nem minden román bevándorlóra gondolt, csak azokra, akik visszaélnek a szociális rendszerrel. Ponta elismerte, hogy reagálása "nem volt szerencsés", és emiatt sajnálatát fejezte ki Schultznak.

"Lehet, hogy rosszul értettem, lehet, hogy pontatlanul fordították (...) Az mindenesetre fontos - és ezzel Schultz úr is egyetértett - hogy nem fogadhatunk el a románokkal és bolgárokkal szemben valamiféle Európa-ellenes rendszer bevezetését" - jelentette ki Ponta.

A vitát Brok egy lapinterjúja váltotta ki, amelyben azt javasolta a románok és bolgárok előtt is megnyílt német munkaerőpiac védelmében: utasítsák ki a szociális rendszerrel visszaélő bevándorlókat Németországból, és vegyenek ujjlenyomatot tőlük, hogy visszatérésüket meg lehessen akadályozni. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök ezt akkor úgy kommentálta: Monica Macovei néppárti politikus "barátaitól" csak arra lehet számítani, hogy ujjlenyomatot vetetnének a románoktól, és elektromos kerítések mögé zárnák őket.

Elmar Brok válasznyilatkozatában rámutatott: több mint 15 évig harcolt azért, hogy Románia és Bulgária az Európai Unió teljes jogú tagjává váljék, és most éppen azért emelt szót, hogy egy - az uniós szabályokat megsértő - kisebbség miatt ne kerüljön veszélybe a román és bolgár törvénytisztelő többség európai mozgásszabadsága.

"Ponta úr, akinek a jogállamhoz való viszonyát mindenki ismeri, most a törvénytisztelet érdekében tett felhívásomért vádol, de szemrehányása ellene fog fordulni. Nem kellene populista, belpolitikai célok miatt így viszonyulnia Románia egy régi barátjához" - fogalmazott Elmar Brok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor részt vett Rudolf Schuster születésnapi ünnepségén

A volt szlovák államfő 80 éves. Tovább olvasom