Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Schwarzenberg beismerte, hogy kihallgatta a rendőrség, újabb cseh politikus került vizsgálati fogságba

Snajdr immár a hetedik a csütörtökön és pénteken őrizetbe vett magas rangú cseh politikusok és állami tisztviselők közül, akiket az államügyészség vádja alapján a bíróság a rács mögé küldött.
Újabb cseh politikus került vizsgálati fogságba

Vizsgálati fogságba helyezte Marek Snajdrt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) volt parlamenti képviselőjét az ostravai járási bíróság vasárnap.

Snajdr immár a hetedik a csütörtökön és pénteken őrizetbe vett magas rangú cseh politikusok és állami tisztviselők közül, akiket az államügyészség vádja alapján a bíróság a rács mögé küldött. A Snajdr elleni vád korrupció.

A cseh korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ) csütörtökön hajtott végre razziát a kormányhivatalban, a védelmi minisztériumban, a prágai városi hivatalban és néhány vállalat, illetve vállalkozó székhelyén.

Az akció keretében nyolc embert vettek őrizetbe, közülük hét ellen vádat is emeltek. Snajdr a razzia idején külföldön volt, de amikor visszatért, önként jelentkezett a rendőrségen, amely azonnal őrizetbe vette és vádat emelt ellene.

Schwarzenberg beismerte, hogy kihallgatta a rendőrség

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter beismerte, hogy őt már kihallgatta a rendőrség azzal kapcsolatban, hogy korábban zsarolásnak minősítette három polgári demokrata képviselő tavalyi viselkedését a kormány takarékossági csomagjának elfogadásával kapcsolatban.

A jogszabályt tavaly hosszú ideig azért nem sikerült jóváhagyni a parlamentben, mert az ellenzéken kívül a kormányzó polgári demokraták néhány képviselője sem volt hajlandó támogatni azt.

Az intézkedéscsomagot végül is úgy fogadták el, hogy a Necas vezette ODS belső ellenzékének három képviselője lemondott parlamenti mandátumáról, a helyükre lépő újak pedig már igent mondtak a törvényre. Később kiderült, hogy a három volt képviselő - Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa - jól fizető állást kapott egy-egy állami cég vezetésében. A cseh rendőrség ezt korrupciónak minősítette.

"Engem az üggyel kapcsolatban már kihallgattak" - jelentette ki Schwarzenberg a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. Azt azonban nem közölte, hogy ez mikor történt.

A politikus a Lidové Noviny című cseh napilapban decemberben megjelent interjújában számolt be arról, hogy a kormánykoalíció jól fizető állást kényszerült ígérni a három képviselőnek - Tluchor, Fuksa és Snajdr honatyáknak - azért, hogy megszavazzák a vitatott reformcsomagot. "Viselkedésük primitív zsarolás volt" - mondta akkor a koalíciós TOP 09 párt elnöke.

A televíziós vitában Schwarzenberg úgy nyilatkozott, hogy akkori állítását most is fenntartja. "Minderre azonban a politika keretein belül került sor. Így ez konkrétan nem bűncselekmény, csak egy viselkedési forma, és a politika nem éppen szép oldala" - tette hozzá a politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fehér Ház feltételekhez köti a tárgyalást Észak-Koreával

Phenjannak végre kell hajtania az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és bele kell egyeznie a… Tovább olvasom