Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Segít a hő a rákkezelésben

Nagyobb eséllyel maradnak életben és hosszabb ideig rákmentesek azok, akik a kemoterápia mellett hőkezelést is kapnak - közölték német kutatók.
Eredményeik alapján a kemoterápiás szerek mennyisége csökkenthető lenne hőkezelés mellett, bár ennek alátámasztására további kutatások szükségesek.

Rolf Issels, a Müncheni Egyetem onkológusa kutatócsoportjával azt vizsgálta, hogy lágy szövetekben, például az izom- és zsírszövetben, valamint az ízületek körül lévő tumorokra miként hat a hőkezelés. Megállapították, hogy a hőkezelés mellett a betegek kétszer nagyobb arányban reagáltak jól a kemoterápiára. Az eljárás nem növelte a kemoterápia káros hatásait.

A rák hőkezelése során a helyi hipertermia technikáját alkalmazzák: fókuszált elektromágneses energiával felmelegítik a daganatot és közvetlen környékét 40-43 Celsius fok közé. A hő elpusztítja a rákos sejtek egy részét, ráadásul érzékennyé teszi a kemoterápiás szerekre, így azok hatékonyabbak. További előnye, hogy gyorsítja a véráramlást, ami szintén hozzájárul a kemoterápia eredményességéhez.

Issels - aki a Berlinben megtartott európai rákkongresszuson számolt be tanulmányukról - elmondta, hogy csaknem három évvel a kezelés megkezdése után 42 százalékkal kisebb valószínűséggel estek vissza vagy haltak meg a hőkezelésben is részesült páciensek, mint azok, akik csak kemoterápiás kezelést kaptak. A mindkét terápiában részesült páciensek rákmentes időszaka átlagosan 30 hónap volt, míg a csak kemoterápiás csoporté 18 hónap.

Az onkológus szerint a hőterápiához szükséges készülék és szakértelem jelenleg csupán maroknyi klinikán és kórházban áll rendelkezésre Németországban, Hollandiában, Svájcban, Norvégiában és az Egyesült Államokban.

Olvasóink írták

  • 2. Szodabikarbona18 2009. szeptember 24. 05:10
    „csak az a baj hogy a kemo megöli az egészséges sejteket is ! erröl hallgatnak mélyen.”
  • 1. rozator 2009. szeptember 23. 23:40
    „Pár évvel ezelőtt, ha jól emlékszem a Vitray műsorában is volt erről szó, kisérleteztek is Magyarországon! Persze itt nem lett belőle semmi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoros eredmény várható a német választáson

Németország - Szoros eredményt jósolnak a hétvégi németországi parlamenti választásokra a szerdán… Tovább olvasom