Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Segítséget ígért a világ Jemennek

Jemen - Segítséget ígért a külvilág a terrorizmus és a radikalizálódás elleni küzdelemben a jemeni kormánynak, amely maga is határozott - elsősorban gazdasági - reformintézkedéseket vállalt e jelenségek okainak felszámolására.
A csütörtöki londoni Afganisztán-konferenciára összegyűlt politikusok - köztük Hillary Clinton amerikai külügyminiszter - szerda este kétórás külön Jemen-értekezletet tartottak a brit külügyminisztériumban. Ennek végén David Miliband brit külügyminiszter közölte: a jemeni kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a gazdasági reformintézkedésekről.

Hozzátette: a londoni konferencián teljes egyetértés volt arról, hogy Jemen összetett problémáit nem lehet csak biztonsági kihívásként, és kizárólag terrorellenes stratégiával kezelni.

Hillary Clinton a záró sajtóértekezleten még egyértelműbben fogalmazott, mondván: a Jemen előtt álló kihívások nem oldhatók meg egyedül katonai fellépéssel. Az amerikai külügyminiszter szerint az erőszakos szélsőséggel szembeni fellépés sikere a fejlesztési erőfeszítések sikerének függvénye.

Clinton bejelentette: az Egyesült Államok három évre szóló, számos fejlesztési programot előirányzó átfogó támogatási megállapodást írt alá a jemeni kormánnyal.

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor sürgős reformokra szólította fel a jemeni kormányt az erős civil társadalom és a független, felelős, jogi felelősségre vonás fenyegetése nélkül működő sajtó megteremtése végett.

A londoni Jemen-konferencián bejelentették a "Jemen barátai" nevű folyamat elindulását. A záróközleményből kitűnik, hogy az ebben részes - a kommünikében meg nem nevezett - országok gyakorlatilag folyamatos külső ellenőrzés alatt tartják majd a jemeni reformokat, két munkacsoportot alkotva; az egyik a gazdaságot és a kormányzati munkát, a másik az igazságszolgáltatást és a törvényességet felügyeli.

A Jemen-konferenciát az idei év első napján hirdette meg a brit kormány, közvetlen összefüggésben a december végi amerikai repülőgéprobbantási kísérlettel.

A merényletkísérlet nigériai gyanúsítottja előzőleg egy neves londoni egyetemen tanult, majd Jemenbe utazott, ahol szélsőségesekkel került kapcsolatba, és kiképezték az öngyilkos művelet végrehajtására.

A 23 éves Umar Farouk Abdulmutallab - egy jómódú nigériai bankár fia - karácsony napján a testére erősített robbanó eleggyel megpróbálta felrobbantani az amerikai Delta-Northwest légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamból Detroitba tartott. Detonáció azonban nem történt, és a merénylőjelöltet elfogták.

Gordon Brown brit kormányfő az incidens után kijelentette: Jemen térségi és globális fenyegetést jelent, mivel "a terrorizmus táptalajává és potenciális menedékévé vált".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország legnagyobb vállalkozása a maffia

Olaszország - Olaszország legnagyobb vállalkozása a maffia: tavaly 135 milliárd eurót "számlázott… Tovább olvasom