Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Semjén: minden nemzetnek joga van a létezéshez

A miniszterelnök-helyettes csütörtökön a romániai Nagykárolyban, a Kalazanci Szent József Líceum új épületszárnyának átadó ünnepségén beszélt.
Minden nemzetnek joga van a létezéshez és értékei, kultúrája megerősítéséhez - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön a romániai Nagykárolyban, a Kalazanci Szent József Líceum új épületszárnyának átadó ünnepségén.

A politikus úgy fogalmazott: minden nemzetet és minden kultúrát tisztelni kell, de nekünk csak a mi kultúránk megerősítése a feladatunk, mi ezt adhatjuk az emberiségnek. Ennek teszünk eleget a magyar anyanyelvű oktatást biztosító katolikus iskola átadásával - hangsúlyozta, hozzáfűzve: az egyházi iskolák értékét a nevelő munkájuk "szellemi többlete" adja.

Semjén Zsolt véleménye szerint a kereszténység mindig értékelte a nemzeteket, "az egyház tudja, hogy minden nemzet érték". Ezzel kapcsolatban két "tévedésre" hívta fel a figyelmet: az egyik az, ha nem tartjuk értéknek a nemzeteket, a másik pedig az, ha egy nemzet a saját "életjoga" alapján kétségbe vonja más nemzetek létezéshez való jogát. "Ez utóbbit nevezhetjük sovinizmusnak is" - jegyezte meg.

A római katolikus líceum új épületszárnya csaknem egymillió euróból épült fel, a magyar kormány a költségek egyharmadát finanszírozta. Az épületben négy tanterem, egy tornaterem, egy könyvtár, kápolna és egy tanári szoba kapott helyet.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke arról beszélt, hogy a kommunista diktatúra által lerombolt világ egy részét teremtették újra. "A hitet, a kultúrát és a magyar identitást megpróbálták lerombolni, de ez nem sikerülhetett sem a kommunizmusnak, sem más önkényuralmaknak, hiszen ezer éve szilárd alapokon állnak" - fogalmazott.

Mint mondta, a hit és az identitás újraépítésével a múlt felé fordulnak. Ez azonban - folytatta - nem múltba révedést, tévelygést jelent, hanem olyan értékek továbbadását, amelyek kiállták az évszázadok próbáját.

Kelemen Hunor beszéde végén megköszönte a magyar kormány támogatását és további segítséget kért, mondván, "a kétharmad, ha egyharmaddal segít, akkor újra tudjuk teremteni értékeinket."

Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere történelminek nevezte az iskola bővítését, kiemelve a magyar anyanyelvi képzés erősítésének fontosságát.

A Kalazanci Szent József Líceumban a piarista oktatás 1992-ben indult újra. Jelenlegi főépületük 2006-ban került vissza egyházi tulajdonba és 2008 óta folyik ott az oktatás. A csütörtökön felavatott és Schönberger Jenő szatmárnémeti katolikus püspök által felszentelt új épületszárny egy részét már tavaly birtokba vehették a diákok. Az új épületben négy osztályban mintegy száz gyermek fog tanulni - tájékoztatta az MTI-t Kocsis Aliz igazgató.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállítják a fukusimai erőmű maradék két blokkját

A fukusimai erőmű még működő két blokkjának leállítására utasította az üzemeltetőt a japán… Tovább olvasom