Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Semjén Zsolt: az anyanyelven való tanulás és hitélet alapvető emberi jog

Az anyanyelven való tanulás és hitélet alapvető emberi jog, ezért legyen világos mindenki számára, hogy nem fogjuk hagyni sem a templomot, sem az iskolát – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a kárpátaljai Tiszaújlakon (Vilok) tartott Turul-ünnepségen.
A Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájának helyszínén, a Tiszaújlak-Tiszabecs határátkelőhely mellett található turulmadaras emlékműnél elmondott ünnepi beszédében Semjén Zsolt a többi között hangsúlyozta: "Ahhoz, hogy a magyar nemzet összetartása tovább erősödjön, elengedhetetlen a Magyarország iránti bizalom visszaszerzése".

A politikus ennek kapcsán megköszönte a kárpátaljai magyarságnak, hogy "akkor is hűséges volt a magyar nemzethez, amikor Magyarország vezetése nem volt méltó erre a bizalomra". A nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozva kiemelte: Magyarországnak éppolyan nagy szüksége van a kárpátaljai magyarokra, mint nekik az anyaország figyelmére és támogatására.

A magyar kormány terveiről szólva Semjén kifejtette: az állami támogatásoknak a jövőben el kell érniük a magyar közösség minden tagjához, főként a legszegényebb, leghátrányosabb területeken. "Nem engedhetjük meg, hogy öncélú elitek vagy oligarchák telepedjenek rá a közpénzekre" - hangoztatta.

A kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásáról szólva a politikus hangsúlyozta: "mégis csak botrány, hogy a Kárpát-medencében élő románoknak van román állampolgárságuk, az itt élő szlovákoknak van szlovák állampolgárságuk, a szerbeknek, horvátoknak van szerb és horvát állampolgárságuk, függetlenül attól, hogy hol élnek, s csak az őshonos, az itt valamikor az államot megalapító magyaroknak nem lehetett állampolgárságuk". "Nem véletlen, hogy első kötelezettségünk az, amit meg is cselekedtünk, hogy minden magyar számára, bárhol éljen a világban, lehetővé tesszük a magyar állampolgárság megszerzését" – fogalmazott, hozzátéve, hogy az új magyar kormány – a nemzet megmaradását szem előtt tartva – nem csak Magyarországban, hanem összmagyarságban gondolkodik.

Az ünnepséget követő sajtókonferencián Semjén Zsolt újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem látja problematikusnak az ukrán törvények által el nem ismert kettős állampolgárság kérdését a kárpátaljai magyarok estében, mert – mint nyomatékosította – "a Kárpátalján élő románoknak és szlovákoknak van román és szlovák állampolgárságuk, a Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszok tömegeinek is van orosz állampolgárságuk, így nem gondolom, hogy a magyar állampolgárság bármilyen tekintetben veszélyt jelentene Ukrajna számára". "Mi csupán azt kérjük, hogy ami a környező országokban természetes, és ami egyébként Ukrajnában gyakorlat, az az itt élő magyarság esetében is megvalósuljon" – emlékeztetett, hozzátéve, hogy a magyar kormány jó kapcsolatokat ápol a Mikola Azarov vezette ukrán kormányzattal és az államfőt is adó Régiók Pártjával (PR), amely támogatja az orosz és más ukrajnai kisebbségek anyanyelvű oktatását.

Olvasóink írták

 • 3. Léni 2010. július 18. 18:48
  „Mielőtt semjén ilyen magasztos eszméket kezd vallani, szálljon magába!
  A tanuláshoz és hitélethez való jogért eszmefuttatása teljesen ellentmond az ő
  valódi személyiségének! Mit művelt navracsiccsal egyetemben évekig a parlamentben?
  Ez egy paphoz illő gondolkozásmód és viselkedés? Az egyház, ha adna magára, régen ki-
  közösítette volna. Ma ez a két ember az ország második és harmadik nagysága?
  Ez minősít sok mindent. Az a tisztelet amit eddig az egyházak iránt éreztem,az utóbbi
  néhány év történései miatt szertefoszlottak.Be kell látni, nekik is csak a hatalom és
  pénz megszerzése, megtartása a fontos. semjén nem egy hiteles ember, akinek a véleményére
  adok vagy egyáltalán meghallgatom.”
 • 2. történész 2010. július 18. 18:35
  „Nem csak ők hanem a vallási diktatúrát elnem viselők tömege is.”
 • 1. deszkás 2010. július 18. 17:27
  „Zsoltika! Ne acsarkodjon mindenki tudja mi fog következni. Holnap pl a CHF hitelesek fogják magukat szidni apástól anyástól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz irányba fordultak ima közben az indonéz muzulmánok

Eddig rossz irányba fordultak ima közben az indonéz muzulmánok, legalábbis ezt állapította meg az… Tovább olvasom