Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Sertésinfluenza - csak a nyomornegyedek lakóit fenyegeti?

A Ryanair szókimondó stílusáról híres vezetője szerint a sertésinfluenza "csak a nyomortelepeken élőket" fenyegeti.
Michael O'Leary szerint a Mexikóba látogató turistáknak "úgysem lesz semmi bajuk", mert a kór valójában csak az ázsiai és latin-amerikai szegénynegyedek lakóira veszélyes.

A fapados légitársaság vezetője kedden azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Skóciában sertésinfluenza gyanújával tartanak megfigyelés alatt egy fiatal házaspárt, akik nemrég nászúton voltak Mexikóban. (A Ryanair egyébként nem üzemeltet járatokat Mexikóba.)

"Az egész ügy csak az ázsiai vagy mexikói nyomornegyedek szerencsétlen lakói számára tragédia - fogalmazott O'Leary. - De gondolják, hogy az edinburghi nászutasok meghalhatnának? Ugyan már! Kapjanak be egy-két toroktisztító pirulát és kész."

A légitársaság vezetőjéhez hasonlóan meghökkentő kijelentéseket szokott tenni az indonéz egészségügyi miniszter is. Ő pedig azt nyilatkozta: nem tartja kizártnak, hogy a vírust mesterségesen állították elő, kizárólag azért, hogy a gyógyszergyártók forgalma fellendüljön.

Mesterséges a vírus?

4-es fokozatra emelte a riasztási szintet az Egészségügyi Világszervezet. Az indonéz egészségügyi miniszter szerint mesterséges is lehet a vírus.

Lehet, hogy emberi kéz hozta létre a sertésinfluenza vírusát - jelentette ki kedden Siti Fadilah Supari indonéz egészségügyi miniszter, aki már korábban is tett néha ellentmondásos kijelentéseket.

A miniszter asszony - szakmája szerint szívgyógyász - régebben azt mondta, hogy bizonyos vírusokat a nyugati kormányok állíthatnak elő, és terjesztik őket a fejlődő országokban, hogy növeljék a nagy gyógyszergyártók hasznát.

Sertésinfluenza Mexikóban

"Nem tudom biztosan, hogy a vírust genetikailag hozták-e létre, de ez lehetséges" - jelentette ki a miniszter újságírók előtt.

Indonéziát sújtotta eddig legjobban a madárinfluenza, de sertésinfluenzás eset még nem fordult elő. Indonéziában a repülőtereken testhőmérséklet-értékelőket állítottak fel a sertésinfluenza miatt, betiltották az élő sertés és a sertéshús importját. Az egészségügyi miniszter szerint a H1N1-es sertésinfluenza-vírus - amely Mexikóban már több mint 150 emberéletet követelt - nem maradhat életben olyan trópusi országokban, mint Indonézia.

Az EU sürgősen tárgyalni akar a gyógyszergyárakkal

Az Európai Bizottság - az Unió végrehajtó szerve - sürgősen tárgyalni akar a gyógyszergyártókkal a sertésinfluenza-járványra való felkészüléssről. Ezt a Bizottság egészségügyi biztosa, Andrulla Vasziliu jelentette ki kedden, egy görög rádiónak nyilatkozva.

Vasziliu szerdára szeretné Brüsszelbe összehívni a gyógyszergyártókat. Csütörtökön ugyanott lesz az EU-tagállamok egészségügyi minisztereinek rendkívüli találkozója a sertésinfluenzáról.

A gyógyszergyártókkal való tárgyalásnak az a célja, "hogy megállapítsák, miyen gyógyszerek állnak rendelkezésre, és mennyi idő kell egy új oltóanyag kidolgozására" - mondta az egészségügyi biztos.

Vasziliu hozzátette: a tudósok azt próbálják kideríteni, miért van olyan sok halálos áldozat Mexikóban, miközben más országokban nincsenek. Az a kérdés, hogy ez a vírustól van-e, vagy szövődményektől.

Az egészségügyi biztos nagyobb koordinációt sürgetett a sertésinfluenza kérdésébn a 27 tagállam között, különösen a tájékoztatás terén.

Csökken a terjedés mértéke

Jose Angel Cordova egészségügyi miniszter hangsúlyozta: most először tűnik úgy, hogy csökken a fertőzés terjedésének mértéke. Mint kiemelte: az újabb halálesetek száma a szombati hatról vasárnap ötre, hétfőn pedig háromra csökkent.

Cordova sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a halálesetek többségének okát egyelőre nem erősítették meg a nemzeti egészségügyi szolgálatok. Így csak feltételezhető, hogy a sertésinfluenzával állnak összefüggésben, biztosat majd a laboratóriumi tesztek elvégzése után mondhatnak majd. Erről szólva a miniszter elmondta: keddtől gyorsabb és hatékonyabb tesztek állnak az egészségügyi intézmények rendelkezésére. Az eddig elvégzett vizsgálatok húsz esetben igazolták a gyanút, hogy a sertésinfluenza vírusa okozta a beteg halálát. Mexikóban jelenleg 1614 embert tartanak a fertőzés gyanúja miatt kórházi megfigyelés alatt. A megbetegedések miatt legalább jövő keddig zárva maradnak az ország oktatási intézményei, amelyekben hétfőn rendeltek el tanítási szünetet. A fővárosban ugyanakkor már péntek óta nem járnak iskolába a gyerekek, de bezártak a múzeumok, állatkertek, templomok, számos közintézmény és az éttermek többsége is. Mexikóvárosban ráadásul igen alacsony szintre esett vissza az üzleti tevékenység is, noha az ország gazdaságát már eddig is rosszul érintette a globális pénzpiaci válság.

4-es fokozatra emelte a riasztási szintet a WHO

Egy fokozattal hármasról négyesre emelte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet hétfőn.

A 4-fokozat esetén az országoknak olyan lépéseket kell tenniük, amelyek megakadályozzák a vírus külföldre terjedését. A WHO felszólítja az országokat, hogy vegyenek fontolóra olyan intézkedéseket, mint például a kiutazók szűrővizsgálata, továbbá a betegség által érintett területre utazók felvilágosítása. Azoknak az országoknak pedig, amelyekben már megjelent a betegség, fontolóra kell venniük a világjárvány esetére tartalékolt oltóanyagok bevetését, és korlátozniuk kell a betegségtől érintett térségből való kiutazást.

A WHO mégsem tanácsolja az utazások szigorítását. "A határok lezárása, az utazási korlátozások szinte alig befolyásolnák a vírus terjedését"- közölték.

Immunis - hirdeti egy mekikóvárosi asszony nyakában a tábla. Fotó: Reuters
Immunis - hirdeti egy mekikóvárosi asszony nyakában a tábla. Fotó: Reuters

Nincs veszélyben Obama

Nem volt és most sincs veszélyben az amerikai elnök egészsége. Ezt a Fehér Ház közölte hétfőn azzal kapcsolatban, hogy Barack Obama nemrég Mexikóban járt hivatalos látogatáson. Az első estén Mexikó fővárosában az elnök ellátogatott a helyi Embertani Múzeumba, ahol találkozott, kezet fogott és beszélgetett az igazgatóval. Felipe Solis igazgató hét nappal később meghalt. Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy "sem az elnök, sem bárki, aki vele utazott Mexikóba nem mutat olyan tüneteket, amelyek aggodalomra adnának okot". A Fehér Ház később kiadta Ricardo Alday, a mexikói követség szóvivőjének közleményét, amelyben az olvasható, hogy mexikóvárosi Antropológiai Múzeum igazgatója nem a sertésinfluenzától, hanem "már korábban jelentkező, másféle komplikáció miatt halt meg".

Jelenlegi helyzet

Megerősített fertőzések:

Egyesült Államok 44, Kanada 6 (plusz 10-12 fertőzésgyanú), Nagy-Britannia 2, Spanyolország 1 (+ 26 gyanú).

Fertőzésgyanús esetek:

Ausztrália 17, Chile 8, Dánia 5, Dél-Korea 1, Franciaország 1, Írország 3, Izrael 1, Kolumbia 9, Új-Zéland 66, Svájc 5, Svédország 5.

Sertésimport-tilalom (részleges vagy teljes):

Indonézia, Kína, Libanon, Oroszország, Thaiföld, Ukrajna.

Elnevezés:

Sertésinfluenza, nem azonos a sertésvésszel, amelyet csak malacok kapnak meg. Izraelben - mivel a sertéshús tiltott dolog -, a sertésinfluenza szó helyett a "mexikói influenza" kifejezést használják.

Az Állategészségügyi Világszervezet az "észak-amerikai influenza" elnevzést ajánlja, mivel a vírus madár-, sertés- és emberi vírusok keveréke.

Hőkamerát telepítenek Ferihegyen

A ferihegyi repülőtéren regisztrálják a Mexikóból valamint az Egyesült Államok déli részéről érkező utasokat, és javasolják nekik, hogy vegyenek részt egészségügyi vizsgálaton - egyebek mellett erre az intézkedésre van szükség itthon is amiatt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) négyes fokozatúra emelte hétfő éjszaka a riasztási fokozatot a sertésinfluenza miatt. Emellett megkezdték 25 egészségügyi szakember kiképzését a reptéri beléptetéshez, valamint keresik már Ferihegyen a hőkamera optimális helyét - hangzott el az Egészségügyi Minisztérium keddi sajtótájékoztatóján. Falus Ferenc országos tisztifőorvos azt mondta: a sertésinfluenza egyelőre nem jelent veszélyt itthon, és Európából sem érkezett még hír arról, hogy valaki olyan ember környezetében betegedett meg, aki behurcolta a kontinensre a betegséget. A fertőzést étkezéssel nem lehet megkapni, gyógyszerrel nem megelőzhető, csak a cseppfertőzés ellen lehet védekezni a megfelelő eszközökkel, módszerekkel - tette hozzá.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Mike3 2009. április 29. 12:58
  „olvasni kell a sorok között: a putriscigányokkal és az életmódjukkal van gond ott is”
 • 31. floridaimagyar 2009. április 29. 04:02
  „Csak a nyomornegyedekben veszelyes??? A zsufolt helyekkel mi van? Most kezdtek el az iskolakat ellenorizni a Mexikoval hataros allamokban, mert lehet hogy ott sokkal tobb fertozott van. USA - 68, nem 44 eset amirol tudunk(msnbc.com), de ami erdekes nalunk szinte senkinel sem olyan sulyosak a szimptomak mint Mexikoban... Szinte korhazba semm kellett menniuk.
  De javulas vegre csakugyan elkezdodott.”
 • 30. flexsnake 2009. április 28. 19:39
  „Az influenza elég intelligens, évről évre új jelenik meg. Alakítja magát, ellenállóvá válik az oltóanyagokra.
  Ott csesztük el hogy a gyógyszerlobbi miatt szedünk gyógyszert fejfájásra és mindenféle apróbb dolgokra. Az egyik reklámozott lázcsillapító mellékhatása: bőrelhalás! És forgalomban van, szedi papi,mami,gyerekek. Csodálkozunk hogy az immunrendszerünk már egy sima influenzával sem birkózik meg... Azért mert nem hagyjuk hogy a természetes védelem kialakuljon. A fájdalom is jelezz valamit, de a tüneteket elnyomjuk gyógyszerrel.
  A vírusok nagy részét legyőzné egy egészséges felnőtt immunrendszere, ha hagynák. De már nem lehet mert ezeket a módosulatokat nem a természet hozta létre önmagától. Kényszerből alakította magát. Végül is neki is joga van élni. :D Röff”
 • 29. flexsnake 2009. április 28. 19:34
  „22.- a legjövedelmezőbb iparágak:

  1. árpádsávosgyártás
  2. turulgyártás
  3. gárdaegyenruha gyártás
  4. minden nagymagyarországos kínai alapra nyomott cucc
  5. tüntetési iparág :D
  6. könnygázgyártás :D”
 • 28. achilleus 2009. április 28. 19:21
  „Attól tartok, ezzel az új címmel veszélyes területre tévedünk.”
 • 27. smalltown 2009. április 28. 19:04
  „21 :)
  zsido gyogyszergyarosok tenyesztettek ki, s ciganyok terjesztik....
  s ezt meg van aki el is hiszi, amilyen IQ-k ropkodnek itt.”
 • 26. Szikesanyi 2009. április 28. 18:23
  „A világ legnagyobb kizsákmányolói a gyógyszergyárak.Minden kitelik tőlük”
 • 25. reneee 2009. április 28. 18:17
  „19.
  Szerintem imna pontosan tudja hol van mexikóváros, azt viszont nem, hogy hol van "mekikóváros". :) Gondolom a kép alatti elírás miatt poénkodott. :)”
 • 24. CID 2009. április 28. 15:53
  „Matyi : Távközlés, informatika ?”
 • 23. CID 2009. április 28. 15:53
  „Tegnap azt mondta a tisztifőorvos, hogy a sertésinfluenzának annyi köze van a disznókhoz, mint a bárányhimlőnek a birkákhoz vagy a rózsahimlőnek a rózsákhoz : ) A gyógyszeriparban meg kúrva nagy pénz van, és hát ki tudja mire képesek....”
 • 22. Mathiasking 2009. április 28. 15:51
  „12. hozzászólás vmagdi 2009.04.28. 15:06

  Gazdaságossági szempontok alapján a világ legjövedelmezőbb iparágai:

  1. Fegyvergyártás- és kereskedelem
  2. Gyógyszergyártás- és kereskedelem
  3. Olaj- és energia ipari szektor
  4. Kozmetikai és divatipari szektor
  5. Szerencsejáték és fogadóirodák
  6. Kábítószer (illegális)
  7. Prostitúció (illegális)
  8. Ingatlan (építőipar és befektetések, beruházások)
  9. Turizmus

  Aki esetleg tud jobbat, kíváncsivá tesz. Ezt a listát 2007-ben tették közzé.”
 • 21. Logaritmus 2009. április 28. 15:47
  „Szerintem a vírust Tel-Avivban kísérletezték ki, de a Szíriuszról jött magyarok védve vannak.”
 • 20. flexsnake 2009. április 28. 15:43
  „9. mexikóban és ez a neve: mexicocity :) mexikóváros :)”
 • 19. flexsnake 2009. április 28. 15:43
  „9. mexikóban és ez a neve: mexicocity :) mexikóváros :)”
 • 18. flexsnake 2009. április 28. 15:42
  „7. bárki mert nem tilos. Van akinek a vallása tiltja. Az én vallásom tiltja a joghurtot ettől még árulják a boltban :)”
 • 17. flexsnake 2009. április 28. 15:41
  „2. nem mindenki. A hegylakó örökké él :D Csak nem logikus ha levágják a fejét, miért hal meg?
  Ebola akcijós áron eladó!”
 • 16. flexsnake 2009. április 28. 15:41
  „2. nem mindenki. A hegylakó örökké él :D Csak nem logikus ha levágják a fejét, miért hal meg?
  Ebola akcijós áron eladó!”
 • 15. flexsnake 2009. április 28. 15:41
  „2. nem mindenki. A hegylakó örökké él :D Csak nem logikus ha levágják a fejét, miért hal meg?
  Ebola akcijós áron eladó!”
 • 14. aranka2 2009. április 28. 15:39
  „Az újságíróknak életeleme a borzadálykeltés. Reszkessen a nép, és vegye meg a lapot, amiben újabb szörnyűségeket olvashat. Sajnos London nem égett le már vagy 350 éve, komolyabb pestisjárvány sincs, így marad az influenzával való ijesztgetés. Ostoba párhuzam a spanyolnátha, 1918-ban egy négy éves háborúban legyengült európai populáció volt, antibiotikum meg nem volt. Hülye, aki bedől nekik.
  Mellesleg Vonának igaza van, kell a reklám a gyógyszeriparnak. Meg más is lehet: pár éve a baromfiágazat szívott (és bukott el rengeteg magyar termelő) a madárinfleuenza-cirkusz miatt, most jól visszavágnak a sertésztenyésztőknek.”
 • 13. vona 2009. április 28. 15:21
  „Sertésinfluenza: hatalmas üzlet a vegyiparnak!A svájci vegyipari óriáscég a sertésinfluenza kapcsán került a figyelem középpontjába, ugyanis Tamiflu nevű termékük alkalmas a kór kezelésére.
  A pár hete kitört mexikói sertésinfluenza járvány ismét nagyszerű lehetőséghez jutattatta a svájci gyárat. Egyesek szerint a média által keltett pánik összefüggésben lehet vegyipari óriás törekvéseivel. A vezető hírügynökségek már 100-nál is több áldozatról számolnak be, holott mindezidáig csupán 20 ember esetében bizonyosodott be minden kétséget kizáróan, hogy sertésinflenza okozta a halálát.ük alkalmas a kór kezelésére.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barroso: az Unió üdvözli a magyar reformokat

Barroso szerint Magyarország a helyes lépéseket teszi meg a gazdasági növekedés fellendítése és a… Tovább olvasom