Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Séta az űrben, élő közvetítéssel

45 évvel ezelőtt, 1965 június 3-án bocsátották fel a Gemini-4 amerikai űrhajót. A repülés azért jelentős, mert a küldetés első napján Edward White pilóta végrehajtotta az első amerikai űrsétát.
A Gemini–4 volt az amerikai Gemini-program második emberes repülése. Személyzete: James McDivitt parancsnok és Edward White pilóta. A tartalékszemélyzet: Frank Borman parancsnok és James Lovell pilóta volt.

A repülés

A Gemini–4 indítása is történelmi volt olyan értelemben, hogy először nézhették végig élőben más országokból. 12 európai államban lehetett végigkövetni a tévéközvetítést az Early Bird műholdon keresztül. Ezen a repülésen használták először a houstoni irányítóközpontot. Ezek miatt a sajtó érdeklődése nagy volt. A NASA-nak több házat is ki kellett bérelnie, hogy az összes akkreditált újságírót (szám szerint 1100) elszállásolja.

Ed White és Jim McDivitt. Fotó: NASA
Ed White és Jim McDivitt.
Fotó: NASA

Az indítás tökéletes volt. Az űrhajó 163/282 km magas pályára állt. Az első célok egyike az volt, hogy a Gemini tudja-e tartani helyzetét az elhasznált rakétafokozathoz képest. Ez nehezebbnek bizonyult a vártnál. Néhány megközelítési kísérlet után a személyzet feladta. Úgy döntöttek, az űrséta fontosabb mint az űrrandevú, amelyet későbbi küldetéseken is kipróbálhatnak.

Adatok

Start: 1965. június 3. 15:15:59 UTC
Starthely: Cape Canaveral
Földet érés ideje: 1965. június 7. 16:12:11 UTC
Időtartam: 4 nap, 1 óra 56 perc 2 mp
Űrhajó tömege: 3574 kg
Megtett távolság: 2.782.486 km

White még azon a napon végrehajtotta az első amerikai űrsétát, ami 36 percig tartott. White könnyűnek találta a mozgást az űrhajón kívül. Az űrhajóra való visszatéréskor nehéz volt becsukni a nyílást. McDivitt húzta White-ot, White pedig az ajtó kilincsét és így végül sikerült.

Csökkentett módba helyezték az űrhajót, hogy szabadon sodródhassanak a következő két és fél órában. Négyórás periódusban felváltva akartak aludni, de a kis kabinban ez nem jött össze, mert az űrhajósok szinte egymás ölében ültek.

Kísérletek

Az űrhajón 11 kísérletet végeztek el. A D-8 öt doziméter volt, amely a sugárzásszintet mérte az űrhajó környezetében. Különös érdeklődés kísérte a Dél-Atlanti Anomáliával kapcsolatos megfigyelést. A D-9 egy űrhajónavigációs kísérlet volt, ahol a személyzet szextánst használva mérte helyzetüket a csillagokhoz képest.

Az 5-5 és 5-6 fényképezési kísérletek, ahol egy 70 milliméteres Hasselblad kamerát használtak az időjárás és a felszín fényképezésére. Két orvosi kísérlet is volt: M-3 és M-4. Ezekben az emberi szervezetet vizsgálták. Volt még négy műszaki kísérlet. Az MSC-1 mérte az elektrosztatikus töltést az űrhajóban, az MSC-2 egy Proton-Elektron Spektrométer volt, az MSC-3 egy háromtengelyű magnetométer volt, az MSC-10-ben a személyzet a Földet fényképezte.

Nézze meg az első amerikai űrsétát!
Forrás: YouTube

Az IBM által gyártott fedélzeti számítógép a 48. keringésnél meghibásodott, ezért az automatikusan irányított leszállást törölni kellett. A visszatérés a 62. keringésnél volt, június 7-én, 81,4 kilométerre a kijelölt helytől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa megáldotta XII. Piusz mellszobrát

XVI. Benedek pápa megáldotta egyik elődének, XII. Piusznak bronzból készült mellszobrát szerdán,… Tovább olvasom