Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Síitákat öltek meg egy mecset előtt elkövetett merényletben

A mecsetben mintegy 100-150-en tartózkodtak a merénylet időpontjában.
Merényletet követtek el pénteken a pakisztáni Ravalpindi egy síita mecsete előtt, a robbanásban legalább heten meghaltak és tizenöten megsebesültek. A támadás elkövetőjeként a pakisztáni tálibok egyik csoportja jelentkezett.

A mecsetben mintegy 100-150-en tartózkodtak a merénylet időpontjában. A Mohamed próféta születésének évfordulóján szokásos adománygyűjtést tartották. Az imahely vezetője úgy nyilatkozott, hogy egy öngyilkos merénylő megpróbált behatolni a mecsetbe, majd amikor ebben rendőrök és hívők megakadályozták, felrobbantotta magát. Az áldozatok között az épület őrzésével megbízott rendőrök is vannak.

A támadás elkövetőjeként a pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) Dzsamat-ul-Ahrár nevű csoportja jelentkezett email-üzenetben. Szunnita szélsőségesek - mint a tálibok is - gyakran veszik célba a síita kisebbség tagjait Pakisztánban, mert ennek a vallási ágnak a híveit hitehagyottnak tartják.

"Folytatjuk az ilyen támadásokat az iszlám ellenségei ellen. Egyértelműen a tudomásukra akarjuk hozni ezeknek a hitetlen vezetőknek, hogy nem ijedünk meg a törvényeiktől és attól, hogy a halálraítélteket fel akarják akasztani" - írta a levélben a csoport szóvivője.

Decemberben egy tálib kommandó megtámadott egy iskolát Pesavarban, és lemészárolt 149 embert, köztük 133 iskolást. Az országot megrázó terrortámadás másnapján Iszlámábád bejelentette, hogy a terrorcselekmény miatt kiszabott halálos ítéletek esetében felfüggeszti a kivégzések végrehajtására 2008-ban elrendelt moratóriumot, és ötszáz olyan halálraítéltet tervez kivégeztetni a következő hetekben, akik már minden fellebbezési lehetőséget kimerítettek. Azóta kilenc halálraítéltet fel is akasztottak. A 200 milliós lélekszámú Pakisztánban közel nyolcezer halálraítéltet őriznek börtönben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelték a farokrészt, nincsenek benne a fekete dobozok

A farokrészt 30 méteres mélységből emelték ki tömlők és egy daru segítségével, és egy mentőhajó… Tovább olvasom