Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Sikeresen tesztelték az új izraeli rakétavédelmi rendszert

Az Izraelben Dávid parittyájának is nevezett rendszer első kipróbálása során - robbanótöltet nélküli - sikeresen elfogott vasárnap egy közepes hatótávolságú rakétát.
Sikeres kísérletet hajtottak végre Izraelben az új, Varázspálca nevű rakétaelhárító rendszerrel – közölte az izraeli védelmi minisztérium és a rendszer kiépítésében vele együttműködő amerikai hivatal (Missile Defense Agency).

Az Izraelben Dávid parittyájának is nevezett rendszer első kipróbálása során - robbanótöltet nélküli - sikeresen elfogott vasárnap egy közepes hatótávolságú rakétát. Az új fegyver az eddiginél nagyobb hatótávolságot tesz lehetővé azzal, hogy hajtóműve repülés közben háromszor ki- és bekapcsol. Az izraeli hadsereg újabb - köztük robbanótöltetes - kísérleteket is tervez a jövőben. A Varázspálcát 2014-ben vagy 2015-ben szeretnék hadrendbe állítani.

Befejezéséhez közeledik Izrael háromszintű rakétapajzsának a kiépítése. A Vaskupola kisméretű radarvezérlésű rakétákkal még a légtérben kilövi az öt és hetven kilométer közötti hatótávolságú ellenséges rakétákat és aknagránátokat. Elsősorban arra hivatott, hogy megvédje Izraelt a Gázai övezetből és a Dél-Libanonból induló rakétáktól.

A Nyíl (Hec) nevű elfogó rakéta már egy évtizede használatban van, és arra szánták, hogy nagy magasságban megsemmisítse az Izrael felé tartó nagy hatótávolságú - izraeli feltételezés szerint várhatóan iráni és szíriai - rakétákat. E két rendszer közé illeszkedik a szintén radarral működő Varázspálca, amely a 70 kilométernél távolabbról érkező lövedékeket semmisíti meg. Izraeli médiaértesülések szerint elsősorban a Hezbollah Libanonból kilőtt rakétái elleni bevetésre tervezték.

A Varázspálcát közösen fejlesztette ki az izraeli állami tulajdonban lévő Rafael fegyverkutatási és fejlesztési cég és az Raytheon nevű, védelmi eszközöket előállító amerikai vállalat. Minden egyes elfogó rakéta egymillió dollárba, vagyis több mint 200 millió forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 3. booo 2012. november 26. 15:26
  „Egyet elfogott, ötöt eltévesztett. A vaskupolára is ezt mondták! Rengeteget áldoztak rá és kicsi a haszna.
  Én sajnálom hogy a Palesztinok földjét ilyen erőszakosan, háborúval foglalják el!”
 • 2. baloghiren 2012. november 26. 13:00
  „a sorszama nem 666 ?
  :(”
 • 1. baloghiren 2012. november 26. 12:58
  „anno jörg haidert is ilyennel intézték el tessék megnézni a fotokat a roncsrol”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sanader ellen több korrupciós ügy is folyik Horvátországban

Az USKOK két további, a horvát energetikai vállalat (HEP) megkárosításához köthető ügyben is… Tovább olvasom