Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Sikertelen merényletet követtek el Irak miniszterelnök-helyettese ellen

A támadás Bagdad közelében történt, de a lövöldözésben a kormányfőhelyettes három testőre megsebesült. A szunnita politikus sértetlen maradt.
Sikertelen merényletet követtek el pénteken Irak miniszterelnök-helyettese ellen: katonai egyenruhába öltözött fegyveresek tüzet nyitottak a konvojara, amely Szaleh al-Mutlakit szállította.

A támadás Bagdad közelében történt. A lövöldözésben a kormányfőhelyettes három testőre megsebesült. A szunnita politikus sértetlen maradt. A merénylők katonai járműveikkel elmenekültek a helyszínről - jelentette az Al-Rasíd nevű televíziós csatorna.

A miniszterelnök-helyettes hivatala közölte: a támadás idején a kormányzati tisztségviselők Bagdad Abu Graib nevű nyugati peremvárosában azt vizsgálták, hogy mekkora károkat okozott a térségben az áradás, amelyet az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szervezet idézett elő egy víztározó nyolc zsilipjének lezárásával.

A merényletet egyelőre senki nem vállalta magára.

Al-Mutlak a mintegy három hét múlva esedékes parlamenti választásokon az al-Arabíja nevű szövetség első számú jelöltjeként indul. A törvényhozás 328 helyéért 9040 jelölt mérkőzik április 30-án, első alkalommal a 2011-es amerikai csapatkivonás óta.

Irakban az erőszakcselekmények száma az utóbbi egy évben megsokszorozódott, és olyan méreteket öltött, amire nem volt példa 2008 óta. Megfigyelők szerint az erőszak elharapódzásában szerepet játszik a szomszédos Szíriában dúló polgárháború, amely az iraki társadalmat is megosztja, és felerősítette a vallási ellentéteket a szunniták és a síiták között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DNS-vizsgálat szerint is cseh állampolgár a Norvégiában talált amnéziás férfi

Az ideiglenesen John Smith-nek elneveett férfit tavaly karácsony előtt papírok nélkül találták meg… Tovább olvasom