Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Sikerült megállapítani egy föld alatti vízfolyás helyét a fukusimai atomerőmű alatt

Első ízben sikerült a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco (Tokyo Electric Power) cégnek megállapítania egy föld alatti vízáramlat helyét, amely súlyos sugárszennyezéssel fenyegeti a környezetet.
A Tepco szerda esti sajtóértekezletén közölte, hogy a környező hegyekből érkező vízfolyás a kábelvezetékeken és csatornarendszeren keresztül jutott be az egyes számú reaktor turbinájának helyet adó épület alá. A társaság fotókkal és videofelvételekkel szemléltette a helyzetet.

A két és fél évvel ezelőtti földrengésben súlyosan megsérült atomerőműből radioaktív víz szivárog a tengerbe. A japán kormány kedden jelentette be, hogy 47 milliárd jent (108 milliárd forint) költ az állami költségvetésből arra, hogy megállítsa a radioaktív víz szivárgását az atomerőműből. 32 milliárd jent költenek arra, hogy fagyott földből falat építsenek a reaktorok köré, megakadályozandó a talajvíz beszivárgását a föld alatti épületrészekbe, ahol keverednének azzal a vízzel, amelyet a megolvadt fűtőelemek hűtésére használnak.

Mintegy 400 ezer tonna radioaktív anyaggal - céziummal, stronciummal, tríciummal és más elemekkel - szennyezett vízről van szó, amelynek egy része az erőmű alatti talajba szivárgott, más részét pedig a baleset után sebtében felállított, mintegy ezer tartályban tárolják. Ez a vízmennyiség minden nap további 400 tonnával növekszik az épületek alá befolyó talajvíz, illetve a reaktorok hűtéséhez szükséges vízmennyiség miatt. A talajvíz belépési helyének megállapítása létfontosságú ahhoz, hogy megakadályozzák a víz elszennyeződését, ezt követően pedig a tengerbe folyását.

A Google amerikai informatikai óriáscég szerdán új képeket tett közzé, amelyeken a 2011 márciusi földrengés után elnéptelenedett északkelet-japáni falvak és városok részletei láthatók. A Street View-szolgáltatás segítségével bemutatott felvételeken a fukusimai prefektúra 12 olyan körzete látható - köztük az atomerőművel szomszédos Futaba és Okuma -, amelyet lakóik elhagytak a katasztrófát követően. Ezeket a hatóságok lakhatatlannak nyilvánították a megemelkedett radioaktív sugárzás miatt. A felvételeken romba dőlt házak, beszakadt utak és egyéb, a földrengés és az azt követő szökőár okozta károk láthatók. Az elnéptelenedett területekről készült felvételek a http://www.miraikioku.com/en címen tekinthetők meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégy év börtön a mosolygó kínai hivatalnoknak

A munkavédelmi felügyelő egy több tucat halálos áldozattal járó buszbaleset helyszínén készült… Tovább olvasom