Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Sikorski visszavonta állítását a Putyin által javasolt felosztásról

A volt külügyminiszter azt mondta, megcsalta az emlékezete, nem is volt kétoldalú találkozó Putyin és a Moszkvába látogató Donald Tusk akkori lengyel miniszterelnök között.
Radoslaw Sikorski lengyel parlamenti elnök kedd délutáni varsói sajtóértekezletén visszavonta azt a korábbi kijelentését, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2008-ban Ukrajna felosztására tett volna javaslatot. A volt külügyminiszter azt mondta, megcsalta az emlékezete, nem is volt kétoldalú találkozó Putyin és a Moszkvába látogató Donald Tusk akkori lengyel miniszterelnök között.

Sikorski a visszavont kijelentést állítólag abban az interjúban tette, amely a Politico hírportálon jelent meg. Az amerikai honlap szerint a volt lengyel külügyminiszter azt is mondta, hogy Tusk nem válaszolt Putyin javaslatára, mert tudta, hogy szavait rögzítik.

Sikorski interjúja Lengyelországban vihart kavart, több bal- és jobboldali lengyel ellenzéki politikus és újságíró is felvetette, hogy Sikorski és Tusk annak idején miért nem értesített senkit Putyin Ukrajnával kapcsolatos állítólagos terveiről.

Sikorski magyarázkodni kezdett. Először - az ügyet a gazeta.pl internetes újságnak kommentálva - azt fejtegette, hogy a Politico néhány helyen "túl sokat belemagyarázott" a szavaiba, ami annak következménye, hogy nem kérte be az interjút ellenőrzésre. Azt mondta, a "javaslat" szó el sem hangzott szájából. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Putyin európai politikusokkal folytatott beszélgetéseiben többször tett meghökkentő, túlzó, inkább tréfának szánt kijelentéseket. Ez a nyilatkozata az orosz-grúz háború és a Krím elcsatolása előtt hangzott el, ezért nem vették komolyan, és nem tartották szükségesnek a közvéleményt tájékoztatni róla.

Bogdan Klich, aki 2008-ban lengyel nemzetvédelmi miniszter volt az interjú nyilvánosságra kerülése után, hétfő éjjel azt mondta, hogy Putyin egy szélesebb fórumon, a 2008-as bukaresti NATO-Oroszország csúcson kijelentette, hogy Ukrajna "mesterséges állam". Ez Klich szerint "egyértelmű fenyegetés" volt. Ezért Sikorskival együtt úgy döntöttek, megfelelő csatornákon keresztül tájékoztatják az ukránokat, és ezt azonnal meg is tették.

Klich állítását Sikorski megerősítette kedd délutáni - második - varsói sajtótájékoztatóján. Ugyanakkor kijelentette, hogy "rosszul emlékezett, Moszkvában nem került sor kétoldalú találkozóra Tusk és Putyin között". Azt állította, hogy az amerikai portálnak adott nyilatkozatában elsősorban az Ukrajnáért való aggodalom vezérelte. "Világosan jelezni akartam, mennyire hibás Putyin ukrajnai politikája" - mondta. Sajnálatának adott hangot, hogy "kényes helyzetbe hozta" Tuskot és Ewa Kopacz jelenlegi lengyel miniszterelnököt.

Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter a közszolgálati televízióban kérdésre válaszolva azt mondta, nincs tudomása arról, hogy Lengyelország kapott-e valaha Ukrajna felosztására irányuló javaslatot. Kopacz hétfő este kijelentette: botrányos lenne, ha Putyin valóban ilyen javaslattal állt volna elő. "Egyetlen lengyel miniszterelnök sem vesz részt olyan aljas cselekedetben, mint amilyen egy másik ország felosztása" - hangsúlyozta a lengyel miniszterelnök.

Jaroslaw Kaczynski, a fő ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság elnöke a sajtóértekezlet után bejelentette, hogy pártja indítványt nyújt be a szejmben Sikorskinak a házelnöki tisztségből való felmentésére. Véleménye szerint Sikorskinak "el kell tűnnie a közéletből". A szintén ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség egyetért a PiS javaslatával. Leszek Miller pártelnök ugyanakkor kijelentette: várják Tusk nyilatkozatát az ügyre vonatkozóan. Bírálta Sikorskit a többi ellenzéki párt is, a baloldali liberális Te Mozgalmad szerint pedig a lengyel nemzetbiztonsági tanácsnak kellene foglalkoznia az üggyel.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője az amerikai portál cikkét "zöldségnek" minősítette. "Először is kevéssé ismerjük ennek a kiadványnak a munkásságát. Összességében ez az egész értesülés zöldségnek tűnik" - fogalmazott a gazeta.ru-nak nyilatkozva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Denis Mukwege kongói nőgyógyásznak ítélték oda az idei Szaharov-díjat

Denis Mukwege kongói nőgyógyásznak ítélte oda kedden a gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat az… Tovább olvasom