Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Skót népszavazás: előnyben a függetlenséget ellenzők

Jelentős támogatottsági előnyben vannak a skót függetlenség ellenzői.
A Financial Times című londoni üzleti napilap, amely rendszeresen közöl modellszámításokat a mindenkori legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények súlyozott átlaga alapján, pénteken ismertetett új összegzésében közölte, hogy számítási módszere alapján tíz százalékponttal vezetnek a brit unió fenntartását pártolók az elszakadásért kampányoló - a skót kormány által is támogatott - erők előtt.

A lap szerint jelenleg 47 százaléknyian szavaznának arra, hogy Skócia maradjon Nagy-Britannia része; 37 százalék a skót függetlenségre voksolna.

A Financial Times kiemeli, hogy a bizonytalan választók kiszűrésével számolva a függetlenségellenes tábor abszolút többségben van, 56 százalékos támogatottsággal.

Alex Salmond skót kormányfő, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két és fél éve jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenné válásáról. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ra írta ki. A népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

A függetlenségpártiaknak a népszavazás meghirdetése óta egyetlen felmérés sem mutatott ki többséget. Az elszakadást ellenzők előnye ugyanakkor széles sávban mozog rövid időközönként is, bár az utóbbi hónapokban 7-10 százalékpont között stabilizálódni látszik.

A függetlenségi népszavazást megelőző kampány egyik fő ütközőpontja a font használatával kapcsolatos vita. A skót kormány álláspontja szerint semmi akadálya, hogy a független Skócia valutauniót alkosson Nagy-Britannia fennmaradó részével, de London ezt gyakorlatilag már kizárta. A brit pénzügyminisztérium nemrégiben kiadott közleményében leszögezte, hogy "ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is".

George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben a BBC-nek nyilatkozva ehhez hozzátette, hogy a brit font "nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a szökött francia elítéltet

Előállította a francia rendőrség azt a kábítószer-kereskedelem miatt elítélt férfit, akit két héttel ezelőtt fegyveresek szöktettek meg. Tovább olvasom