Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Skót pénzügyminiszter: font nélkül adósságátvállalás sincs

Skócia nem vállalja át az Egyesült Királyság teljes államadósságának rájutó részét, ha függetlenné válása esetén nem használhatja tovább hivatalos megállapodás alapján a fontot - közölte kedd este a skót pénzügyminiszter.
John Swinney a skót fővárosban, Edinburghban rendezett szakpolitikai vitában kijelentette: a skót kormány továbbra is azt a megoldást pártolja, hogy ha a szeptemberi függetlenségi népszavazáson a választók az elszakadásra voksolnak, akkor Skócia az Egyesült Királysággal kötendő hivatalos valutauniós megállapodás révén megtarthassa a fontot. A skót kormány ebben az esetben átvállalja a brit államadósság "méltányos hányadát".

Ha azonban az Egyesült Királyság fennmaradó része "magához ragadja" a pénzügyi eszközöket, akkor a kötelezettségeket is teljes mértékben vállalnia kell, és ebben az esetben Skócia e kötelezettségekből semennyit nem vesz át - tette hozzá Swinney.

Ha a skót gazdaságnak az Egyesült Királyság teljes hazai össztermékén (GDP) belüli súlya a mérce, akkor Skóciára a szuverén brit államadósságból hozzávetőleg 100 milliárd font jutna.

A BBC által szervezett kedd esti szakpolitikai vitában a brit Liberális Demokraták skóciai származású egykori vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Charles Kennedy - aki a londoni alsóházban ma is a párt képviselője - a skót pénzügyminiszter kijelentésére reagálva azt mondta, hogy ha a skót kormány nem vállalja a brit államadósságból rájutó rész törlesztését, akkor Skóciát a nemzetközi piacok a függetlenség első napjától fogva államcsődben lévőnek fogják tekinteni.

Kennedy szerint Skócia hivatalos valutaunió nélkül is használhatná tovább a fontot, ám ebben az esetben nem tudhatná maga mögött a Bank of England - a brit jegybank - garanciáit, és ha a fontot emiatt eladási hullám sújtaná, akkor Skócia "megnézheti magát".

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól. A függetlenséget pártolók és az unió fenntartásának hívei között éppen arról folyik a leghevesebb vita, hogy Skócia használhatná-e tovább a fontot, ha elszakad Nagy-Britanniától. Alex Salmond skót kormányfő rendre azzal érvel, hogy van lehetőség a megegyezésre a fontunió fenntartásáról függetlenség esetén is, mivel ez Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó részének közös érdeke lenne. Salmond is többször kijelentette azonban, hogy ha elmarad a megegyezés Londonnal a hivatalos valutaunióról, akkor Skócia nem vállalja át a brit államadósságból rájutó részt.

A hivatalos fontunió lehetőségét a brit kormány mindazonáltal egyértelműen elveti. A brit pénzügyminisztérium nemrég közleményében szögezte le, hogy "ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is", mivel az Egyesült Királyság nem vállalhatja azt a kockázatot, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük "egy külföldi országot és annak bankjait".

George Osborne brit pénzügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva nemrégiben ezt megtoldotta azzal, hogy a brit font "nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az osztrák gazdasági miniszter lett az Osztrák Néppárt elnöke

Mitterlehner 2011 óta az Osztrák Néppárt helyettes vezetője volt. Tovább olvasom