Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Snowden még nem utazott el Moszkvából

Mivel Snowdent bűncselekmények vádjával körözik, csak abban az esetben engedélyezzék számára a továbbutazást, ha az az Egyesült Államokba való visszatérését célozza.
Snowden még nem utazott el Moszkvából

Edward Snowden volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott nem szállt fel az Aeroflot légitársaság hétfőn Havannába elindult járatának fedélzetére, amelyre a helyfoglalása szólt - jelentette az orosz média.

A hírt egyebek közt a Russia Today angol nyelvű televízió riportere is megerősítette, aki a fedélzeten tartózkodik. A moszkvai Seremetyevóból felszállt repülőgép ugyanis zsúfolásig megtelt a Snowden-sztori után nyomozó orosz és külföldi riporterekkel.

A Russia Today úgy tudja, hogy az Aeroflot SU-150-es számú, havannai járatának egy szakaszon az Egyesült Államok légterében kell repülnie, és lehetséges, hogy ezért nem kockáztatott az amerikai titkosszolgálatok internetes és telefonos adatgyűjtését leleplező informatikus.

A repülőtéri irányítás egy név nélkül nyilatkozó illetékese szerint ugyanis az amerikai légügyi hatóság törvényesen leszállásra kényszerítheti az Aeroflot gépét. Ennek megfelelően az Egyesült Államok területén lefoghatták volna Edward Snowdent, aki ellen kémkedés miatt indítottak eljárást, és szombaton kérték már kiadatását Hongkongtól.

Az amerikai informatikus vasárnap érkezett a moszkvai Seremetyevo repülőtérre, amelynek biztonsági szolgálatánál hétfőn közölték, hogy Snowden továbbra is a tranzitzónában tartózkodik, azt egy percre sem nem hagyta el.

A Rosszija 24 orosz hírtelevízió tudomása szerint egy kedden induló havannai járatra foglaltatta át a jegyét.

Az orosz állami, kormányzati tényezők, Moszkva hivatalos képviselői nem szólaltak meg a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott ügyében, de Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőségesen populista liberális demokrata párt elnöke úgy vélte, hogy Snowdent a Kreml felhasználhatná saját céljai, orosz állampolgárok kiadatása érdekében. Az Egyesült Államokban tölti például börtönbüntetését Viktor But, akit tiltott fegyverkereskedelem miatt ítéltek el, s akit Moszkva szeretne hazájába visszahozatni.

Vlagyimir Lukin, a parlament mellett működő orosz emberi jogi biztos szerint az Egyesült Államoknak nincs jogalapja arra, hogy Snowden őrizetbe vételét követelje Oroszországtól. "Az amerikaiak semmit sem követelhetnek. Átadhatjuk őt nekik, és megtehetjük, hogy nem adjuk át"- közölte Lukin. "Ez egy jó detektívregény, de inkább nélkülem alakuljon tovább" - tette hozzá.

Washington együttműködést vár Moszkvától

Washington együttműködést vár Moszkvától, és arra kéri, "vizsgáljon meg minden rendelkezésére álló lehetőséget", hogy kiadja Edward Snowdent, a titkos amerikai adatgyűjtés kiszivárogtatóját. Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter közben hétfőn megerősítette, hogy országában kért menedékjogot Snowden, s leszögezte, hogy a kérelmet alaposan és felelősséggel megfontolják.

Caitlin Hayden, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn felhívta Moszkva figyelmét arra, hogy a két ország hatóságai szorosan együttműködtek a bostoni maratonon történt robbantás után és előtte is, s az Egyesült Államok számos veszélyes bűnözőt adott ki Oroszországnak. Hayden közölte azt is, Washington diplomáciai csatornákon keresztül határozottan tiltakozott Kínánál és Hongkongnál amiatt, hogy engedték távozni Snowdent, aki jelenleg Moszkvában tartózkodik.

Az Egyesült Államok bevonta (érvénytelennek nyilvánította) Snowden útlevelét, hogy a férfi ne folytathassa útját.

A vietnami fővárosban, Hanoiban tartózkodó ecuadori miniszter nem közölte, meddig tarthat a menedékkérelem vizsgálata. Ricardo Patino rövid sajtótájékoztatóján kijelentette: felelősséggel kívánnak dönteni, hiszen az ügy kapcsolatban áll a szabad véleménynyilvánítással és a lakosság biztonságával a világ bármely pontján.

Snowden, aki a vasárnap éjszakát sajtójelentések szerint egy moszkvai repülőtéren töltötte, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerződéses külső munkatársa volt, és az amerikai biztonsági szervek titkos adatgyűjtési programjaival kapcsolatban információkat szolgáltatott ki a sajtónak.

"Tudjuk, hogy Moszkvában van. Tárgyalásban vagyunk a legmagasabb szintű hatóságokkal" - mondta az ecuadori diplomácia vezetője Hanoiban. Arra a kérdésre, hogy egy pozitív válasz a menedékkérelemre nem ártana-e Quito és Washington viszonyának, úgy felelt, hogy "mindig elvek alapján cselekszünk, nem az érdekeink szerint", és "tekintettel vagyunk az emberi jogokra".

Snowden egy hétfőn Kubába induló repülőgépre foglalt helyet - közölte az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség egy név nélkül nyilatkozó légiforgalmi tisztségviselőt idézve.

Washington kéri a nyugati félteke államait, hogy csak hazatérni engedjék Snowden

Az Egyesült Államok vasárnap arra hívta fel a nyugati félteke azon államait, amelyeken Edward Snowden átutazhat, vagy amelyekben menedéket kérhet, hogy a körözött kiszivárogtatót csak hazatérni engedjék.

Snowden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerződéses külső munkatársa volt, aki az amerikai biztonsági szervek titkos adatgyűjtési programjaival kapcsolatban információkat szolgáltatott ki a sajtónak.

Az ügyben kiadott külügyi közlemény szerint az Egyesült Államok azt tanácsolja az érintett kormányoknak, hogy mivel Snowdent bűncselekmények vádjával körözik, csak abban az esetben engedélyezzék számára a továbbutazást, ha az az Egyesült Államokba való visszatérését célozza.

Edward Snowden vasárnap Hongkongból - ahonnan Washington a kiadatását kérte - váratlanul Moszkvába érkezett. Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter a nap folyamán a Twitteren közölte, hogy a titkokat kiszivárogtató informatikus országa kormányától kért menedéket. Az éppen Vietnamban tartózkodó Patino hétfőn szándékozik az ügyről sajtótájékoztatót tartani. Patricio Alberto Chávez Zavala, Ecuador moszkvai nagykövete vasárnap felkereste Snowdent a seremetyevói repülőtér szállodájában.

Snowden sajtóértesülések szerint - mivel közvetlen repülőjárat nincs Moszkva és Quito között - hétfőn feltehetően Havanna érintésével próbál majd meg eljutni Ecuadorba. A dél-amerikai ország nagykövetségén talált egyébként menedéket több mint egy évvel ezelőtt Julian Assange, az amerikai titkos dokumentumok százezreit kiszivárogtató WikiLeaks portál alapítója.

Az amerikai kormány vasárnap közölte, hogy bevonta Snowden útlevelét, így egyelőre nem világos, hogy az informatikus milyen úti okmányokkal hagyta el Hongkongot és milyenekkel szándékozik továbbutazni. Vezetői utasítás esetén egy légitársaság vagy egy ország elvben eltekinthet attól, hogy egy utasnak nincs érvényes útlevele.

Snowdent az Egyesült Államok kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával, valamint azzal vádolta meg, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

Az Egyesült Államok vasárnap egy, a sajtónak név nélkül nyilatkozó igazságügy-minisztériumi illetékes révén "csalódottságának" adott hangot, amiért a hongkongi hatóságok a kérésére nem tartóztatták le Snowdent. Washington azóta állt kapcsolatban a különleges közigazgatású kínai terület vezetésével, hogy a tudomására jutott az informatikus szökése. A tisztségviselő szerint a hongkongiak péntekig nem emeltek kifogást az amerikai kérelemmel szemben, Washingtonban ezért tartják "aggasztónak" a Snowden elengedéséről szóló döntésüket.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. június 24. 22:08
    „Az usa gond nélkül bárkit bírói végzés nélkül megöl, ott és akkor ahol akar :(
    Lásd: Osama Bin Laden halálát!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrek estek a víz fogságába Indiában

Katonák is mentik az embereket India északi részén, ahol több ezer embert zárt körbe az áradás. Tovább olvasom