Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Sok év óta először engedélyeztek melegtüntetést

A moszkvai melegek pénteken sok év óta először engedélyezett tüntetést tartottak Moszkvában: a svájci Swiss légitársaság eljárása ellen tiltakoztak, a társaság ugyanis nem engedte felszállni gépére az orosz melegek mozgalmának egyik vezetőjét, s az illetőt átadta a rendőrségnek.
A megmozdulást több provokáció is megzavarta, noha a 15 tüntetőnél lényegesen több rendőr vonult ki a Swiss irodája elé.

A tüntetőkhöz odamentek ismeretlenek, sértő feliratú transzparenst próbáltak kibontani, és röplapokat szórtak szét. A rendőrség négy főt előállított.

Ezen kívül a Szent Györgyről elnevezett ortodox ifjúsági szervezet tagjai (georgijevci) kakasokat engedtek a tüntetők közé.

A melegek a Swiss légitársaság bojkottjára akartak felszólítani.

Nyikolaj Alekszejev, a mozgalom egyik vezetője még szeptemberben nem volt hajlandó eleget tenni a repülőtéri előírásoknak, és nem vette le a biztonsági vizsgálathoz a cipőjét. Erre nem engedték felszállni a gépre, és átadták az illetékes hatóságoknak.

Alekszejev szerint ezt követően három napon át ismeretlen helyen tartották fogva, és arról győzködték, hogy vonja vissza az európai emberi jogi bírósághoz beterjesztett keresetét. Oroszországban nem engedélyezik a melegek parádéját, s ezért Alekszejev az európai emberi jogi bírósághoz fordult.

A Swiss légitársaság moszkvai irodájának vezetője ugyan a hírek szerint csütörtökön saját kérésére találkozott Alekszejevvel, de nem tudtak megállapodásra jutni.

A pénteki megmozdulás engedélyezése a melegek ügyében különösen merev álláspontot elfoglaló Jurij Luzskov polgármester hét elejei menesztésével is összefügghet.

Alekszejev mindenesetre a tüntetőknél jóval nagyobb létszámban megjelent újságíróknak elmondta: tovább küzdenek a melegparádé megtartásának engedélyezéséért, de nem hiszi, hogy az új moszkvai vezetés Luzskovnál toleránsabb lesz a kérdésben.

Kijelentette: nagy áttörésnek tartja a pénteki tüntetés engedélyezését, és azt, hogy a résztvevőket megvédték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorcselekmények a függetlenségi ünnepen

Nigéria - Robbantásos merényletek zavarták meg pénteken Nigéria függetlenségi ünnepét. A fővárosban… Tovább olvasom