Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Sokkoló képek Japánból! Tovább romlott a helyzet

Szerda óta soha nem látott esőzés sújtja a szigetországot. Az áradások és földcsuszamlások eddig 20 ember életét oltották ki.
Vasárnapra több mint ötezer embert vágtak el a külvilágtól a Japán déli részét sújtó rendkívüli esőzések; a hatóságok közlése szerint legkevesebb 24 ember vesztette életét az áradásokban és a földcsuszamlásokban.

Jame város hegyvidéki térségében (Kjúsú-sziget északi, Fukuoka prefektúrájában) a televíziós felvételek tanúsága szerint katonai helikopterekkel szállítanak vizet, alapvető élelmiszereket és gyógyszereket a lakosságnak. A legidősebb, valamint az orvosi ellátásra szoruló falusiakat a hatóságok közlése szerint szintén helikopterekkel szállítják el a vidékről.

A mintegy 5400 ember szombat este óta van elzárva a külvilágtól, miután a szerda óta szakadó eső következtében a földcsuszamlások és a vihar által kidöntött fák járhatatlanná tették az odavezető utakat. A térség ivóvízellátása is megszakadt.

Soha nem látott esőzés sújtja Japánt. Fotó: MTI (galéria)

"Folytatni fogjuk a lakosság (légi úton történő) fejadagokkal való ellátását, mivel továbbra sem tudjuk, hogy mikor jutunk el a helyszínre" - jelentette ki Sinohara Kajo, Jame város szóvivője.

A természeti csapás leginkább az Aszo vulkán környékét sújtotta, a sárfolyamok itt 17 házat sodortak el és 18 ember életét követelték, többek eltűntek. Aszo városára szombat reggel több mint 80 milliméter csapadék hullott.

Az NHK japán közszolgálati televízió képsorokat mutatott arról, ahogy vasárnap nehézgépekkel próbálják megtisztítani az utcákat a sártól, eltakarítják a kidőlt fákat és a különböző törmelékeket, az utakra került szikladarabokat. Az emberek a házaikat elöntő sarat próbálják kilapátolni az utcára.

A hatóságok vasárnap reggel visszavonták azt a felhívást, amelyben mintegy 400 ezer embert szólítottak fel otthona elhagyására Kjúsú-sziget északi részén. A felhívás most már csak mintegy 3600 embert érint - jelentette az NHK televízió.

Az időjárási körülmények vasárnapra valamelyest enyhültek, a japán meteorológiai szolgálat ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy még további esőzések, áradások és földcsuszamlások várhatók.

Korábban írtuk:

Mintegy 400 ezer embert szólítottak fel otthona elhagyására Japán déli részén szombaton, mert tovább romlott a helyzet a viharos esőzések folytatódása miatt.

A fő sziget, Kjúsú északi részén a hatóságok 260 ezer ember kitelepítését rendelték el, miután kiléptek a folyók medrükből. Közel 140 ezer embert arra kértek, hogy hagyják el otthonaikat, de esetükben az ajánlás még nem lépett rendelet szintjére.

A kitelepítési rendelet a Kjúsú szigetén lévő Fukuoka, Oita, Szaga és Kumamoto prefektúrák egyes területeire vonatkozik, ahol az áradások és földcsuszamlások miatt 20 ember vesztette életét, további kilencet pedig eltűntként tartanak nyilván.

Soha nem látott esőzés sújtja Japánt. Fotó: MTI (galéria)

A soha nem látott esőzés szerda óta tart. Szombaton előfordult az is, hogy egy óra leforgása alatt 11 centiméter eső esett.

A meteorológiai ügynökség sárga riasztási szintet hirdetett ki Nagaszaki, Hirosima és Jamagucsi prefektúrákban is.

A Kumamoto prefektúrában fekvő Aso városra három nap alatt több mint 75 centiméter eső hullott le. A városban és környékén az áradások és földcsuszamlások húsz ember életét oltották ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a világhírű postojnai cseppkőbarlangot

Nagyszabású felújításon esik át a jövőben a világhírű postojnai cseppkőbarlang. Tovább olvasom