Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Sólyom László Hamburg vendége

Sólyom László magyar államfő lesz a külföldi díszvendége annak a hagyományos, ezúttal a 20 évvel ezelőtti kelet-európai rendszerváltásokról megemlékező ünnepi rendezvénynek, amelyre az önálló német tartománynak számító Hamburg városában pénteken kerül sor.
A hamburgi szenátus szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a rendezvény központi témája az 1989-es békés európai forradalom. A február 24-i Mátyás-nap elé időzített, Matthiae-Mahlnak (Mátyás-lakomának) nevezett ünnepi vacsorára a szenátus hagyományosan a hamburgi, illetve a német politikai, gazdasági, kulturális és tudományos élet mintegy 400 ismert képviselőjét hívta meg.

A külföldi díszvendég - a témából adódóan is - a magyar köztársasági elnök, aki a meghívó szerint a forradalom európai perspektíváját képviseli - erősítette meg a szóvivő. Német részről a fő vendég a volt külügyminiszter, Hans-Dietrich Genscher, aki végigkísérte a vasfüggöny lebontását, továbbá az egykori NDK állambiztonsági minisztériuma, a Stasi megmaradt iratait gondozó szövetségi hivatal vezetője, Marianne Birthler lesz.

Hamburgi tartózkodása során Sólyom László emellett felkeresi Európa egyik legtekintélyesebb hetilapja, a Die Zeit kiadóhivatalát, ahol megbeszélést folytat Helmut Schmidt volt kancellárral. A 91 éves Schmidt - aki 1974 és 1982 között volt Németország kancellárja - ma is a lap szerkesztőbizottságának a tagja, és rendszeresen publikál. Az Emnid közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a volt kancellár a háború utáni német történelem legkedveltebb és legelismertebb politikusa.

Olvasóink írták

  • 1. kekeczke 2010. február 19. 08:58
    „átengedik a határon ? ? ? :DDD”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt 4 NATO-katona a mardzsai offenzívában

Afganisztán - Meghalt négy NATO-katona csütörtökön a dél-afganisztáni Mardzsa ellen indított… Tovább olvasom