Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Srebrenicai mészárlás: négy elkövető ellen vádat emeltek

Szarajevó - Az 1995-ös srebrenicai mészárlásban való bűnrészesség miatt emelt vádat négy boszniai szerb férfi ellen a háborús bűnöket vizsgáló szarajevói törvényszék ügyészsége.
A boszniai szerb hadsereg mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkolt le, miután elfoglalta az ENSZ által védett övezetnek nyilvánított srebrenicai bosnyák enklávét. Ez volt a legnagyobb tömeggyilkosság Európában a második világháború óta.

A szarajevói törvényszék pénteki közleménye szerint Franc Kos, Stanko Kojic, Vlastimir Golijan és Zoran Goronja egy különleges egység egykori tagjaiként részt vettek legkevesebb 800 ember kivégzésében a Srebrenica környékén lévő branjevói katonai farm területén. Az idén vették őket őrizetbe.

A srebrenicai enklávét megszálló szerbek elől a muzulmánok egy része megpróbált elmenekülni az erdőkön keresztül, de a katonák a nyomukba eredtek, sokat közülük elfogtak, és különböző helyszíneken csoportosan kivégeztek. A branjevói farm volt az egyik ilyen helyszín. Az ott legyilkoltakat először egy tömegsírba temették, de később buldózerekkel kiásták és máshova szállították a holttesteket, hogy elfedjék a tömegmészárlás tényét és az áldozatok valódi számát.

Az ügyészek gyanúja szerint az akkori szakaszparancsnok Kos, illetve Kojic feladata volt ellenőrizni, hogy a kivégzettek mind meghaltak-e, és ha valakit még életben találtak, akkor végezniük kellett vele.

A hágai Nemzetközi Törvényszék 14 boszniai szerbet ítélt el a srebrenicai mészárlásban való részvételéért. Jelenleg folyik az egykori boszniai szerb elnök, Radovan Karadzic elleni per, melynek egyik vádpontja szintén Srebrenica.

A szarajevói törvényszék, amelyet a hágai törvényszék tehermentesítésére hoztak létre 2005-ben, több tucat szerb ellen indított eljárást a srebrenicai tömeggyilkosság miatt. Közülük 12-őt börtönbüntetésre ítéltek, 7-et felmentettek, és 11 vádlott pere még folyamatban van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duplájára nőhetett idén az öngyilkosok száma a válság sújtotta Görögországban

Akár duplájára is nőhetett idén a gazdasági válság miatt az öngyilkosok száma Görögországban. Tovább olvasom