Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Stabil pénzügyi rendszert sürgetnek a nemzetközi pénzintézetek

Stabil pénzügyi rendszert sürgettek csütörtökön Berlinben a legtekintélyesebb nemzetközi pénzintézetek vezetői.
A német fővárosban tartott tanácskozásra Angela Merkel kancellár meghívására került sor, és az egyik fő napirendi téma az euróválság volt. A találkozót követő sajtóértekezleten a vendéglátó német kancellár hangsúlyozta, hogy a stabil nemzetközi pénzügyi rendszer a tartós növekedés előfeltétele. A berlini pénzügyi csúcson részt vett Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezetője, Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank, valamint Robert Zoellick, a Világbank elnöke.

Jelen volt továbbá az OECD főtitkára, valamint a német, a francia és a mexikói pénzügyminiszter. Értesülések szerint a jelenlévők egyetértettek abban, hogy az adósságválság súlyosbodása esetén szükség lehet a bankok támogatására.

A sajtóértekezleten ennek kapcsán a német kancellár szakembereket idézett, akik már korábban a pénzintézetek feltőkésítésének lehetséges szükségességére utaltak. Ezt a kancellár támogatásáról biztosította, utalva arra, hogy csakis így lehet elkerülni a 2008-as bankválság megismétlődését.

Merkel megerősítette az előző nap általa Brüsszelben mondottakat, utalva arra, hogy az uniónak szükség esetén rendkívül gyors döntéseket kell hozniuk a bankok feltőkésítéséről. Ha megállapítást nyer, hogy a pénzintézetek nem rendelkeznek a biztonságoshoz elegendő tőkével, akkor meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket - jelentette ki, mindezt ésszerű és szükséges befektetésnek nevezve.

Ellenkező esetben - vélekedett - a károk nagyságrendekkel tetemesebbek lehetnek. A kancellár ugyanakkor hangoztatta, hogy ehhez meg kell teremteni a szükséges kereteket. A kancellár úgy vélte, hogy a kibővített euróövezeti támogatási alap, az úgynevezett EFSF még jelentős kapacitásokkal rendelkezik.

Szavai szerint ugyanakkor egy országot csak akkor lehet támogatni, ha az egész euróövezet veszélybe kerül, illetve a szóban forgó ország saját bankjait immár nem képes stabilizálni. Angela Merkel, valamint Christine Lagarde, az IMF vezetője hangsúlyozta azt is, hogy szükséges a világméretű tőkeáramlás hatékonyabb ellenőrzése, illetve szabályozása.

Berlini megfigyelők szerint a Merkel által mondottak arra utalnak, hogy az euróövezet tagállamai immár komolyan készülnek a görög államcsőd lehetőségére, illetve ebben az esetben a bankok megvédelmezésének szükségességére.

Olvasóink írták

  • 1. SADAF 2011. október 06. 21:24
    „Pénzt a bankoknak!!!!!!!!!!!EZ AZ!!!!!!!MI MEG MAJD KIFIZETJÜK!!!!!!!!!!(a megadóztatott szoc.segélyből) Mi van bedől a monetáris pénzügyi rendszer?????!!!!! Mit fogtok helyette kitalálni??? Az eurózónának 1 éven belül vége! A wall street-i tüntetők anarchisták-a köz média szerint!!! Nekik már felnyílt a szemük!!!!NEKED...? ZEITGEIST HUNGARY”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évi 8 millió abortuszt hajtanak végre Kínában

Évi nyolc millió abortuszt hajtanak végre Kínában egy friss felmérés szerint, ráadásul a… Tovább olvasom