Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Sterilizáltatná a nyomorban élő roma nőket egy politikus

Rares Buglea román politikus szerint azokat a nőket kellene sterilizálni, akik nem tudnak emberhez méltó körülményeket biztosítani az első gyermekük felneveléséhez.
Romániában jelentős médiavisszhangot kapott egy gyulafehérvári önkormányzati képviselő közösségi portálon közölt állásfoglalása, mely szerint sterilizálni kellene azokat a roma nőket, akik nem tudnak emberhez méltó körülményeket biztosítani az első gyermekük felneveléséhez.

Rares Buglea, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) önkormányzati képviselője, a párt Fehér megyei ifjúsági szervezetének az elnöke eszmefuttatásában kifejtette, azokat a roma nőket nem tartja alkalmasnak a gyermekvállalásra, akik esetében egy szociális vizsgálat kimutatja: az első gyermekük számára sem tudtak emberhez méltó körülményeket biztosítani.

"Miért engedjük, hogy megszülje a második..., az ötödik gyermekét is, hogy aztán az állam fizesse a szociális segélyt" - tette fel a kérdést a fiatal politikus. Hozzátette, míg a román családokban egy, legtöbb két gyermek születik, a legkevésbé integrált, legkevésbé tanult cigány családoknál rendszerint az ötöt meghaladja a gyermekek száma. "Ez felelőtlenség az ország jövőjére nézve" - állapította meg a politikus, aki az ország "elcigányosodásának" a veszélyére figyelmeztetett. Buglea később egy újabb bejegyzésben azt közölte, hogy nemzetiségtől függetlenül vonná meg a szülés jogát azoktól, akik nem tudják felnevelni a gyermekeiket.

A román lapok kiderítették, hogy a politikus korábban a romák emberi jogaiért küzdő Pakiv Románia egyesület alkalmazásában állt. A Pakiv egyesület felszólította az ügyészséget, hivatalból indítson eljárást ellene.

Teodor Athanasiu, a Nemzeti Liberális Párt Fehér megyei szervezetének elnöke hétfőn megbocsáthatatlan hibának minősítette Rares Buglea állásfoglalását, és közölte, a fiatal politikus máris lemondott a párt megyei ifjúsági szervezetének elnöki tisztségéről.

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) közleményben tudatta hétfőn, hogy saját hatáskörben indított vizsgálatot a gyulafehérvári önkormányzati képviselő ügyében.

Olvasóink írták

 • 4. Mozimasiniszta 2013. február 05. 09:03
  „deszkás ! olyan értetlenül villogsz...”
 • 3. Emberségetavilágnak 2013. február 05. 07:15
  „Ez is csak egy megélhetési politikus.
  Mindegy neki, melyik párt, szervezet szárnya alatt tépi a száját, a lényeg, hogy jól megfizessék érte.
  A tirádák sajátja, hogy nem meggyőződésből hangzanak el, célzott füleknek szólnak, hogy azt hallhassa a hallgatóság, amit hallani szeretne.”
 • 2. zero 2013. február 04. 19:15
  „Rares Buglea román politikus szerint azokat a nőket kellene sterilizálni, akik nem tudnak emberhez méltó körülményeket biztosítani az első gyermekük felneveléséhez. Ez jogos és ésszerű is .”
 • 1. deszkás 2013. február 04. 19:07
  „???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csehország támogatja Törökország csatlakozását az EU-hoz

A török uniós tagság feltétele, hogy Ankara sikeresen teljesítse a Brüsszel által meghatározott… Tovább olvasom