Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Stockholm: öngyilkos merénylő robbanthatta fel magát

A halott - egy 25 éves férfi, akinek halálát hatalmas gyomorsebe okozta - mellett szögekkel teli táskát találtak, amit vélhetően a pokolgép hatásának növelésére akart felhasználni.
Terrorista bűncselekménynek nyilvánította a svéd rendőrség a Stockholm belvárosában szombaton történt robbantásokat, s az ügyben a hírszerző szolgálatok vették át a nyomozást. Ez derült a rendőrség és a hírszerző szolgálatok vasárnap délelőtt tartott közös sajtótájékoztatóján, amelyen azt is bejelentették, hogy mindazonáltal nem emelik a terrorfenyegetettség szintjét, csupán növelik a rendőri jelenlétet az utcákon. A svéd főváros kereskedelmi központjában előbb egy autó robbant fel a karácsonyra készülődő bevásárlókkal tömött Drottning utcában, majd néhány perccel később alig 200 méterrel távolabb, az Olof Palme néhai miniszterelnök nevét viselő utcában történt robbanás. A felrobbant gépkocsiban gáztartályok voltak. A támadásoknak a merénylő volt az egyetlen halottja, két járókelő pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Egy szemtanú elmondása szerint a feltételezett terrorista "valamit arabul kiabált", mielőtt feláldozta volna életét. A rendőrség és a hírszerző szolgálatok nem erősítették meg a helyi sajtó értesüléseit, miszerint a merénylő holttestén odaerősített robbanóanyagot találtak. A személyazonosságát sem közölték, arra hivatkozva, hogy a feltételezett elkövető családját még nem értesítették.

A TT svéd hírügynökség szombaton közölte, hogy előzetesen - tíz perccel az elkövetés előtt - e-mailben figyelmeztették a merényletre, s azt az afganisztáni svéd jelenléttel, valamint Lars Vilks svéd karikaturista Mohamed prófétáról készített, a muzulmán világban óriási felháborodást kiváltó gúnyrajzaival indokolták. Egyidejűleg a svéd hírszerzés is megkapta az e-mailt, amelyen egyebek között az állt, hogy "eljött a cselekvés ideje". Az elektronikus üzenethez svéd és arab nyelvű hangfájlt csatoltak. Az üzenetet Svédországhoz és a svéd néphez intézték, s abban Mohamed próféta karikatúráival kapcsolatos svéd hallgatásról, illetve az afganisztáni svéd jelenlétről beszéltek, s az iszlám elleni háború és a próféta gyalázásának beszüntetésére szólítottak fel. A svéd média - köztük az SVT tv-csatorna - szombaton arról számolt be, hogy a rendőrség feltételezése szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Stockholmban. A halott - egy 25 éves férfi, akinek halálát hatalmas gyomorsebe okozta - mellett szögekkel teli táskát találtak, amit vélhetően a pokolgép hatásának növelésére akart felhasználni. Az Aftonbladet című svéd napilap által idézett források szerint a merénylőnél hat házilagos készítésű csőbomba volt, s ezek közöl csak azért robbant fel egy, mert rosszul kapcsolták össze a szerkezeteket. Hátizsákjában további robbanóanyagot és szögeket találtak. Afganisztánban a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében jelenleg félezer svéd katona szolgál. Svédországban október 1-jén növelték alacsonyról emeltre a terrorfenyegetettség szintjét, mert "megváltozott a tevékenysége" azoknak a csoportoknak, amelyekben támadásokat készíthetnek elő az ország ellen. A rendőrség azonban így is úgy vélte, hogy más európai országokhoz képest még mindig alacsony Svédország terrorfenyegetettsége. Stockholm legnagyobb mecsetének imámja, Haszán Musza sejk elítélte a robbantásokat, "az ártatlanok ellen irányuló támadások, az erőszak és a félelemkeltés minden formáját".

Olvasóink írták

  • 1. Mike3 2010. december 12. 15:49
    „a jó öreg claymore házibarkács változata”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olaszok ellopják a karácsonyt

Nem akarnak költeni, inkább elcsenik az ajándéknak szánt tárgyat. Tovább olvasom