Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Stressz betegség pusztítja a koalákat Ausztráliában

Stressz betegség pusztítja a koalákat Ausztráliában - állítják kutatók, akik a februári bozóttűzből kimentett koalalány halála miatt indított vizsgálatokból jutottak erre a következtetésre.
Sam, a súlyosan megégett koala akkor vált híressé, amikor ivott az egyik önkéntes tűzoltó vizes palackjából, és az erről készült felvétel az interneten is megjelent. Az állat később a remény szimbólumává vált azok számára, akik túlélték Ausztrália történelmének legnagyobb bozóttüzét.

A négyéves nőstény koalánál augusztusban cisztákat találtak, a műtét során azonban kiderült, hogy klamídiafertőzésben szenved, ezért végleg el kellett altatni. (A betegség az állatoknál vakságot és terméketlenséget okozhat, súlyosabb esetben végzetes lehet. A klamídia előfordul madarak és emlősök - kérődzők, rágcsálók - bélnyálkahártyájában, légutaiban és nemi szerveiben is.)

Sam sorsa annyira megrázta az ausztrálokat, hogy átfogó vizsgálatokat kezdtek, és kiderült, hogy a koaláknál igen gyakori, a populáció 50-90 százalékát érintő klamídiát az embereknél előforduló herpeszvírushoz hasonlóan a stressz váltja ki.

"A koalák száma még azokon a területeken is jelentős mértékben csökken, ahol korábban semmilyen veszély sem leselkedett rájuk" - mondta Frank Carrick, a Queenslandi Egyetem koala tanulmányi programjának vezetője.

Az Ausztráliai Koalaalapítvány számításai szerint az első telepesek XVI. századi megérkezésekor még millió számra található koalákból kevesebb mint 100 ezer egyed maradt fenn Ausztráliában.

Carrick és más szakértők szerint egyértelmű, hogy egyes koalapopulációk a klamídiafertőzés miatt pusztultak ki. A koalák többsége, elsősorban a queenslandi és a New South Wales-i állományok súlyos stresszben szenvednek, amelyet élőhelyük zsugorodása okoz.

A koalák legnagyobb élőhelyének tekintett, 375 négyzetkilométeres Koala-parton az állatok száma tíz év alatt 64 százalékkal csökkent. Az 1999-ben összeszámolt 6200 állat helyett 2008-ban mindössze 2800 koalát találtak. Miközben autógázolás és kutyatámadás is jó néhány koala halálát okozza, a szakértők szerint az állatok 60 százaléka a kórokozó miatt pusztul el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a Szojuz TMA-16 űrhajó

Oroszország - Makszim Szurajev orosz és Geoffrey Williams amerikai űrhajós, továbbá a kanadai Guy… Tovább olvasom