Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Sugárzó anyagot tartalmaz a tengervíz a Fukusima-1 atomerőműnél

Tokió - A határértéket 1250-szeresen meghaladó radioaktív jódot mutattak ki Japánban a tengervízből több száz méterre a szökőárban megsérült fukusimai atomerőműtől - közölte szombaton az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán szerv.
A hét első felében végzett mérésekkor azt találták, hogy az egészségügyi határérték 126-szorosát tartalmazza a jód 131-es izotópjából az óceán vizéből vett minta. Ezután rendelték el a part menti övezetből származó halak és tenger gyümölcseinek fokozott ellenőrzését.

A reaktorbiztonsági felügyelet közölte azt is, nagy mennyiségű 137-es izotópszámú céziumot tartalmaz a japán Fukusima-1 atomerőmű 1-es reaktorblokkjában talált víz. A radioaktív anyagot a reaktor turbinájának helyt adó épület föld alatti részén összegyűlt vízből mutatták ki. Ez a sugárzó anyag került nagy mennyiségben a levegőbe 25 éve, a csernobili atomerőmű katasztrófájakor.

Az atomerőmű üzemeltetője közölte, mielőbb megpróbálják kiszivattyúzni a sugárszennyezett vizet, hogy folytatni tudják a reaktor hűtésének helyreállítását célzó munkát.

Olvasóink írták

 • 2. Mike3 2011. március 26. 20:31
  „micsoda meglepetés. már akkor borítékolható volt amikor elkezdték bepumpálni a tengervizet”
 • 1. keiner 2011. március 26. 11:08
  „Borzalmas ami ott megy. 1-4 reaktorban ál radióaktiv víz.
  Tepco mond: "nem híszünk, hogy sérültek a reaktorok, de mivel ott radíóaktiv víz ál, mégis lehet, hogy repedések vannak, nem tudjunk pontoson."
  http://www.n24.de/news/newsitem_6755468.html
  Hát kedves Tepco, hinni a templomban szoktak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iraki kormányfő: vallásháborúvá fajulhat a bahreini beavatkozás

A Bahreinbe bevonult szaúdi és más külföldi csapatok kivonását sürgette alig burkoltan Núri al-Máliki iraki kormányfő egy pénteken sugárzott tv-interjúban. Tovább olvasom