Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Súlyos a szárazság, pusztul a természet

Kína - Az elhúzódó szárazság miatt rekordalacsony vízállást mértek "a tavak királyságában", a közép-kínai Hupej (Hubei) tartományban; a Jangce folyó mentén egyre kilátástalanabb a helyzet.
Hupej valamennyi főbb tavának, köztük a Tungtingnak (Dongting) és a Hunghunak (Honghu) a vízfelülete a felére vagy annál is kevesebbre zsugorodott. A hosszú ideje tartó csapadékmentes időszak követeztében több tó teljesen kiszáradt - jelentette a helyszínről a kínai média.

A legutóbbi mérés alkalmával - május 27-én - Tungting-tó felszíne 468 négyzetkilométerre húzódott össze, vagyis 55 százalékkal kisebb az éves átlagnál. A dél-észak vízelvezető program fontos vízbázisa, a Tancsiangkou (Dajiangkou) víztározó az évi szokásos méreténél 20 százalékkal kisebb.

Hat évtized legsúlyosabb aszálya a Jangce folyó mentén nem csak a termést, de az ott élők ivóvizét, a környezetet is veszélyezteti. A folyó nem táplálja a tavakat, a halászok kénytelenek beletörődni, hogy halak száradnak a szemük láttára halálra, rákfarmok mennek tönkre.

A Csiangszu (Jiangsu) tartományi Sicsiu (Shijiu) tó mellől érkezett jelentésből kiderül: míg a Jangce alsó szakaszánál található, 207 négyzetkilométer vízfelületű tó átlagos mélysége tíz méter körül szokott lenni, idén alig éri el az egy métert.

A folyó középső és alsó szakaszán 1951 óta nem esett ennyire kevés csapadék; 40-50 százalékkal van az átlag alatt. Ezeket a területeket úgy ismerik, mint amelyek ideálisak a halászathoz és a rizstermeléshez. Az elmúlt években azonban a rizsföldek egy részét az iparosítás és az urbanizáció eltüntette, míg a folyók közül feltöltöttek néhányat, amikor gyárak épültek. A föld már egyre kevésbé viseli el az aszály jelentette terhelést.

A már említett Hunghu tó a Természetvédelmi Világalap által nyilvántartott térség, ahol 494 növény- és 774 állatfaj él. A tó vízének csökkenése a halállomány visszaesését és a halakkal táplálkozó madarak távozását jelenti. A helyiek szerint, ha azonnal fel is töltenék vízzel a tavat, a környezeti károkat akkor sem lehetne egyhamar felszámolni. A Jangce ritka édesvízi delfinjeit ugyancsak veszély fenyegeti; félő, hogy csökkenő életterük visszafordíthatatlan veszteséget okoz.

Szakemberek újra és újra felhívják a figyelmet, hogy a kínai kormánynak több gondot kellene fordítania a Jangce-menti erdők és a talaj védelmére, körültekintőbben kellene feltérképeznie és ellenőriznie az ipar és a mezőgazdaság okozta környezeti hatásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy új baktériumtörzs okozza a súlyos hasmenésjárványt

Nagy-Britannia - A kólibaktérium egy korábban nem ismert új törzse a felelős annak a súlyos… Tovább olvasom