Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Súlyosan bíráló jelentés a brit légierő Nimrod-katasztrófájáról

Hanyagság, hozzá nem értő ellenőrzés és a biztonsági előírások elé helyezett költségtakarékossági szempontok okozták a brit légierő által Afganisztánban elszenvedett eddigi legsúlyosabb katasztrófát, amely egy Nimrod típusú repülőgépet ért - ezt állapította meg a három évvel ezelőtti szerencsétlenségről szerdán kiadott független szakértői jelentés.
A Nimrod MR2 felderítő repülőgép 2006. szeptember 2-án zuhant le Afganisztán déli részén, szárazföldi hadműveleteket támogató bevetés közben. A gép légi üzemanyag-utántöltést végzett, és ezután valószínűleg üzemanyag-szivárgás miatt kigyulladt, majd - jóllehet a személyzet megpróbált kényszerleszállást végrehajtani - a levegőben felrobbant.

A fedélzeten tartózkodó tizennégy katona meghalt. Ez volt a brit fegyveres erők legsúlyosabb egyedi embervesztesége harci bevetés során az 1982-es falklandi háború óta.

A szerdán ismertetett, csaknem 600 oldalas vizsgálati jelentés szerint "siralmas minőségű" volt már az az átfogó felülvizsgálat is, amelyet az évtizedek óta szolgáló repülőgéptípus biztonságosságával kapcsolatban végzett el 2001-2005 között a gyártó és a brit védelmi minisztérium. A felülvizsgálat "hemzsegett a hibáktól (...) hozzá nem értés, elbizakodottság és cinizmus jellemezte", ezért több, súlyos meghibásodási veszélyforrás felderítetlen vagy kezeletlen maradt - áll a rendkívül éles hangvételű elemzésben.

A jelentés költségtakarékossági célú "gyorsított eljárásokat" is felró a szaktárcának.

A vizsgálati eredmény közzététele után, szerda este Bob Ainsworth védelmi miniszter - aki a szerencsétlenség idején még nem töltötte be ezt a tisztséget - alsóházi nyilatkozatban kért bocsánatot az áldozatok hozzátartozóitól. Ainsworth kijelentette: megköveti a családtagokat a hibákért és az ezek miatt bekövetkezett halálesetekért.

A Nimrod repülőgépek a hetvenes évek eleje óta szolgálnak a brit királyi légierő állományában; fő feladatuk a hadszíntéri műveletek kommunikációjának támogatása, illetve optikai és rádiós felderítés. A régi típusú, ugyanakkor a legkorszerűbb távközlési, lehallgató és kamerarendszerekkel felszerelt Nimrod gépek közvetlen támadó feladatokat nem látnak el.

A négymotoros, brit tervezésű Nimrodok közül eddig öt zuhant le. Afganisztánban eddig összesen 222 brit katona halt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjeli pillangók egymillió eurót csaltak ki francia bankoktól

Fiatalok, csinosak voltak és szemérmetlenül túllépték a számlakeretüket: a francia rendőrség által… Tovább olvasom