Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Súlyosbítja Japán helyzetét a sugárfertőzéstől való félelem

Tovább súlyosbítja a földrengés és szökőár sújtotta Japán helyzetét a sugárfertőzéstől való félelem. A Fukusima-1 japán atomerőműben kedden kétszer is tűz ütött ki, és erősen hullámzott a légköri radioaktivitás szintje.
Kedd estére a 4. reaktornál olyan magasra nőtt, hogy lehetetlenné vált a normális, folyamatos munkavégzés az irányítóteremben - jelentette a Kyodo hírügynökség. Az alkalmazottak ki-bejárkálnak a terembe, illetve más helyszínen végzik az ellenőrzést. Az üzemeltető TEPCO cég már napközben elrendelte, hogy az erőmű 750 dolgozója közül csak a minimálisan szükséges 50 maradhat a munkahelyén. Az egészségre potenciálisan ártalmas szintű sugárzást először reggel mértek az erőműnél, miután történt ott két robbanás, és kigyulladt egy kiégett fűtőelemeket tartalmazó víztartály.

Japán a nap folyamán értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy a reaktorokat körülvevő zárt térből radioaktív gőzt engedtek ki, és hogy a 3. és a 4. blokk között óránként 400 mSv volt a sugárzás, ami hússzorosa annak, amely egy év alatt egyes atomipari dolgozókat és uránbányászokat ér. "Ez magas érték, de egy bizonyos helyhez és egy bizonyos időponthoz kötődik" - fogalmazott közleményében a NAÜ.

Helikopterrel hordják a vizet a fukusimai erőmű sérült 3-as blokkjára (Fotó: AFP)
Helikopterrel hordják a vizet a fukusimai erőmű sérült 3-as blokkjára (Fotó: AFP)

Egy atombiztonsági tisztségviselő a japán gazdasági minisztériumból közölte: elképzelhető, hogy forrásban van annak a tartálynak a vize, amely reggel kigyulladt. Ha a víz elpárolog, akkor szárazra kerülnek a rudak, és esetleg már nem lehet őket visszahűteni, beindulhat bennük a nukleáris reakció. Nisijama Hidehiko nem volt hajlandó arról beszélni, hogy ez hova vezethet, csak annyit mondott, az üzemeltető minden tőle telhetőt megtesz a rudak felmelegedésének megakadályozására.

A fővárosban a radioaktivitás szintje tízszerese a normálisnak, de ez nem károsítja az emberi szervezetet - közölte a kormány. A kedd reggeli két robbanás után nyolc órával az ENSZ meteorológiai szervezete közölte, hogy szerencsére egyelőre nyugati szél fúj a térségben, és a Csendes-óceán fölött szétoszlatja a szennyeződés alkotta felhőket. A pénteki 9-es rengés óta több száz utórengés volt az országban. Közülük két nagyobb kedd este történt Tokiótól 120 kilométerrel délnyugatra, illetve 325 kilométerrel északkeletre, a hétfokú japán skálán mérve 6-os, illetve 6,2-es erősségű.

A legújabb hivatalos jelentés szerint bizonyítottan 3373 halálos áldozata van a pénteki rengésnek és a cunaminak. Az eltűntek száma 6746, így a halálos áldozatok valóságos száma meghaladhatja a 10 ezret is. 1897 sérült van.

Négy nappal a katasztrófa után élve bukkantak romok alatt egy hetvenéves nőre és egy férfira. Elérheti a 450 ezret azoknak a száma, akik ideiglenes szálláson laknak, és több millió ember kénytelen beérni kevés élelemmel, ivóvízzel, gyér fűtéssel a nulla fokot alig meghaladó hidegben.

A japán fővárosban is mérhető sugárszennyezés és a háborús állapotok miatt a külföldiek elhagyják Tokiót, a japánoknak viszont eszük ágában sincs, sőt nem értik a külföldiek viselkedését - mondta kedden az MTI-nek nyilatkozva Lukács Csaba, a Magyar Nemzet helyszínen tartózkodó tudósítója. A külföldi nagykövetségek - köztük a magyar külképviselet - tisztségviselői felszólították honfitársaikat, hogy ha tehetik, utazzanak el az országból, de legalább menjenek el Tokióból dél felé. A repülőgép- és a vonatjáratok azonban egyelőre nem képesek elszállítani a rengeteg utazni akarót.

A japán hatóságok 443 Japánban tartózkodó magyar állampolgárról tudnak, de számuk valószínűleg sokkal több. A magyar nagykövetség minden olyan magyarnak küldött értesítést arról, hogy tanácsos elhagynia a fővárost, akivel van valamilyen kapcsolata. A japánok szemmel láthatóan nyugodtan viselik a helyzetet, és nagy állampolgári felelősségtudatról tesznek tanúbizonyságot. A tokiói üzletekben az emberek felvásárolták az élelmiszereket és a létszükségleti cikkeket, viszont miután már benzint sem lehet kapni, a boltokba sem szállítanak árut. Az utcák kihaltak - mondta Lukács Csaba.

Megérkezett Tokióba a Magyar Református Szeretetszolgálat négytagú csoportja, amely hárommillió forint értékű élelmiszer-adományt vitt a katasztrófa túlélőinek. Erről a csoport vezetője, Osgyán Dániel számolt be a Japán fővárosból kedden telefonon az MTI-nek. Arról egyeztetnek a japán társegyház képviselőivel, hogy mire van szükség, és a segély hogyan jut el az érintett területre. A csoport szerdán visszaindul Magyarországra. "Annak ellenére, hogy a japánok alapvetően nyugodt emberek, kezd eluralkodni rajtuk a pánik" - mondta Osgyán. Hozzátette: a helyiek folyamatosan nézegetik okostelefonjaikat, figyelik a híreket, érezhető a feszültség.

Az orosz szakértők szerint "az események bármilyen alakulása esetén sem várható jelentős nukleáris kiszóródás", jelenleg kizártnak tekintik, hogy sugárveszély érje az orosz Távol-Keletet, de úgy látják, a japán fél nem teljes körű információkat ad a Fukusima-1 erőműben történtekről. A Roszatom szakértői úgy magyarázták a helyzetet, hogy a földrengés és a cunami hatására kimaradt az áramellátás, és emiatt leálltak az erőmű hűtőrendszerei. Ettől a reaktorokat körülvevő zárt térben nagy mennyiségű pára kondenzálódott, és a nyomás csökkentése érdekében az üzemeltetők a pára kiengedése mellett döntöttek. A nyomás csökkent is, de a kiengedett párában radioaktív részecskék is vannak, s ettől megnőtt a sugárzás az erőmű területén.

Orosz feltételezések szerint az áramkimaradás miatt a műszerek sem működnek megfelelően, s az erőműben dolgozók nem vették észre idejében, hogy a hűtővíz szintje a minimálisan megengedhető alá csökkent. Túlmelegedett több reaktor, és nagy mennyiségű hidrogén keletkezett, amely immár az épületekben gyülemlett fel, és ez vezetett robbanásokhoz. A reaktorok és a fűtőrudak azonban épségben maradtak.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. bbalint 2011. március 16. 20:50
  „kedves Csillogás
  nem tudom mit értesz azokból amit itt keiner és Wacky ír. nekem van némi rálátásom az atomenergiára és az erőművekre és hatásaira, de én nem sokat tudok kivenni belelőle.
  egy a lényeg: anno Bikini szigeteken történt atom kísérletekből sem lehetett itt számottevően érezni a radioaktivitást, ebből sem fogod.nincsen széljárás ami ide sodorná, sem tengeráramlat.
  pár dolog van azért ami idehozhatja.pl a TENGERI HALAK (amit a TESCO LEÁRAZVA FOG ÁRULNI.)
  ugyanis itt nem volt grafitfelhő ami magasra vitte volna az izotópokat, amik nagyon nehezek tehát elég gyorsan az óceánban fog landolni.ott pedig az állatok felszedik.tanács vásárolj édesvizi halat, vagy Atlanti Óceánit.”
 • 21. THE 2011. március 16. 18:13
  „Kb mikorra ér el ide a sugárzás? Ki mit tippel?”
 • 20. keiner 2011. március 16. 17:07
  „19. csillogás, ezt megértem, de eddig komolyan nincs ok pánikra.
  Itt mondtak, hogy ha tényleg valami kerülne a magasabb levegöáramlatban, akkor nagyon gyenge és kb két hét mulva.”
 • 19. csillogás 2011. március 16. 15:48
  „keiner, Mike3, értem én, de rajtam kívül még jópár kismama idegeskedik ezen . :) paramami vagyok:)”
 • 18. keiner 2011. március 16. 14:51
  „15. Wacky, az MTI nem mindig értelmeset mond, már megálapítottam. ;-)”
 • 17. keiner 2011. március 16. 14:50
  „"értelmetlen" mondjak "az ötven munkasokbol, akik alandoan beküldik sokkan fognak meghalni"
  http://www.n-tv.de/”
 • 16. Wacky 2011. március 16. 14:38
  „11. Mike3

  de ha csak 7-ig van a skálájuk akkor hogy lehetne nekik 8.5-ös??”
 • 15. Wacky 2011. március 16. 14:37
  „10. keiner

  oké de akkor nincs értelme a mondatnak, mert a 9-es erősségű rengésről beszélt meg hogy még volt azóta több utórengés is!! Ezért nem vágom...”
 • 14. keiner 2011. március 16. 13:17
  „Nagyon kétségbe lehetnek most már a japánok, éppen mondtak, hogy a rendörség vízágyuval akár hüteni.
  Reggel még arrol beszéltek, hogy útat kéne elöször oda építeni. Akkor hogyan jutnak óda most?”
 • 13. deszkás 2011. március 16. 12:58
  „Csernobilt emlitettem és most már dominóként.”
 • 12. Józsika 2011. március 16. 12:51
  „11. Mike3

  Azért mielőtt ilyeneket írsz, nézz el a USGS honlapjára. A Richter-skála szerint 6-6,2-esek voltak a legerősebb utórengések (mellesleg az is épp elég...). Nem tudom, az újságíró milyen hétfokú skáláról beszél, de a földrengést a Richter mellett még Mercalli-skálán szokták mérni, de az 12 fokú, és a pusztítás szerint sorol be egy-egy eseményt. Ami hétfokú, (illetve 7+1, mert van 0. fokozat is) az a IAEA baleseti skálája, amin a Fukusima-1 erőműben történtek, jelenleg úgy néz ki, hatos szintet értek el.”
 • 11. Mike3 2011. március 16. 12:42
  „Wacky: A japánok más skálán mérik a rengés erősségét. Az általunk ismert skálán ez 8,5-es, vagyis kifejezetten erős...”
 • 10. keiner 2011. március 16. 12:39
  „9 Wacky, a skala a radioaktivitásnak 1-7 megy. Erre gondoltál? Most arrol beszélnek, hogy 6os fokon van.

  A Tepco-cég nagyon, hm, szivacsoson keféjesznek magukat. Saját erömüröl beszélni, hogy :lehetsége, talán....stb, az nem arra val, hogy bíszható cég. Egszer már rajta kaptak, hogy hamisítottak papírokat:
  http://www.tagesschau.de/wirtschaft/tepco114.html”
 • 9. Wacky 2011. március 16. 12:33
  „Csak nekem tűnt fel, vagy én nem értem->>

  "A pénteki 9-es rengés óta több száz utórengés volt az országban. Közülük két nagyobb kedd este történt Tokiótól 120 kilométerrel délnyugatra, illetve 325 kilométerrel északkeletre, a hétfokú japán skálán mérve 6-os, illetve 6,2-es erősségű. "

  mi az hogy 7 fokú??”
 • 8. Mike3 2011. március 16. 12:13
  „csillogás nem kell félni! nagyon messze van, a kihullás tőlünk nagyon távol fog megtörténni, ráadásul csernobilhoz és egy vulkáni kitöréshez képest abszolút minimális a légkörbe jutó részecskeszám”
 • 7. Mike3 2011. március 16. 12:10
  „Valószínűleg mindegyik reaktorban sérültek a rudak. Az egyikben 77%-ot mondtak a japának. Onnantól kezdve, hogy a cirkónium oxidálódásnak indul, az elem sérültnek tekinthető.”
 • 6. keiner 2011. március 16. 12:05
  „4. csillogás, nem kell félni. ;-) Mig íde ér már nagyon kevés van belöle.”
 • 5. keiner 2011. március 16. 12:03
  „Cäsium-ot és jód találtak már az ivóvízben.”
 • 4. csillogás 2011. március 16. 12:03
  „Nehezen hiszem el, hogy ez nem veszélyes és nem jön el ideáig a széllel. Mint amikor nem is tudom, melyik vulkán kitört, és a hamu is felénk jött... :(”
 • 3. keiner 2011. március 16. 10:28
  „http://www.n-tv.de/
  Leálitottak a vízet helikopterrel vinni.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A császár arra kéri honfitársait, ne adják fel a reményt

Tokió -Rendkívüli televíziós üzenettel fordult népéhez Akihito japán császár szerdán, arra kérve a… Tovább olvasom