Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Sun News: A magyar romaáradat miatt túlterheltek a torontói reptér dolgozói

A Kanadába érkező magyar roma családok arra hivatkozva kérnek menekültstátuszt, hogy hazájukban üldözik őket a "szkinhedek vagy a neonácik".
Naponta átlagosan mintegy 50 magyar roma érkezik Kanadába, a torontói Pearson nemzetközi repülőtérre és kér menedékjogot óriási terhet rakva ezzel a reptéri személyzet vállára - adta hírül a Sun News című kanadai napilap honlapján a határőrség beszámolóját idézve.

A kanadai bevándorlásügyi tisztségviselők szerint a Magyarországról érkező roma családok arra hivatkozva folyamodnak menekültstátuszért, hogy hazájukban üldözik őket a "szkinhedek vagy a neonácik".

Múlt héten egyik éjjel rekordszámú, összesen 110 menedékkérelmet nyújtottak be a torontói hatóságoknak. Egy illetékes elmondta, hogy a végén már kénytelenek voltak erősítést hívni a rengeteg kérelem feldolgozásához, hogy a romákat aztán továbbküldhessék a fogadóközpontokba vagy már kint élő hozzátartozóikhoz. A hatóságok aggódnak az egészségügyi ellátórendszer terhelése miatt is tekintettel arra, hogy a kérelmezők közül többen egészségi problémákkal küzdenek.

A kanadai újság szerda esti jelentésében emlékeztet: Kanada 2008. március 1-jével újfent megszüntette a vízumkényszert Magyarországgal szemben (korábban, 1994 és 2001 között volt már vízummentesség), ami után nagyobb menekülthullám indult el - az elmúlt három évben több mint hétezer magyar állampolgár kért menedékjogot az észak-amerikai országban. A kérelmek 23 százaléka pozitív elbírálásban részesült. A kanadai határvédelmi hivatal (CBSA) egyik tisztségviselője ugyanakkor elmondta: sok roma, még ha nem is kap menekültstátuszt, inkább illegálisan Kanadában marad, semmint hagyja azt, hogy visszatoloncolják Magyarországra.

Richard Kurland bevándorlási ügyekkel foglalkozó ügyvéd elmondta, a romáknak nem Kanada az egyetlen menekülési útvonal, hiszen bármely európai uniós országba visszamehetnek, kérhetnek menekültstátuszt és dolgozhatnak legálisan.

Gina Csanyi-Roban, a torontói Roma Közösségi Központ vezetője kedden közölte: a város fogadóközpontjai megteltek és az újonnan érkezetteket egyéb szálláshelyekre tudják csak irányítani.

"Ezek az emberek az életüket féltve menekülnek. A neonáci csoportok kiképzőtáborokat állítanak fel és erőszakot követnek el a romák ellen" - mutatott rá Csanyi-Roban. A roma központ vezetője szerint az nem oldja meg a problémát, ha esetleg Kanada ismét vízumkényszert vezet be Magyarországgal szemben.

Az ottawai magyar nagykövetség illetékese a lapértesülésre reagálva csütörtökön az MTI-nek elmondta: a kanadai hatóságoktól nem kaptak hivatalos megkeresést az ügyben.

Helyes Imre, a nagykövetség vezető konzulja korábban az MTI-vel azt közölte: 2010-ben 1178 magyar állampolgár folyamodott menekültstátuszért, de végül 91,5 százalékuk visszavonta kérelmét vagy nem vitte végig az eljárást és a hatóságok megkeresésére sem reagált. Ez jelentheti azt is, hogy időközben hazatért, vagy illegális bevándorlóvá vált - jegyezte meg. A benyújtott kérelmek mindössze 2 százalékát fogadták el, 6 százalékot pedig elutasítottak. Ez év első öt hónapjában a 673 befejezett ügynek számító kérelemnek már a 7 százalékát elfogadták, 18 százalékát elutasították, míg a kérelmek háromnegyed részét vonták vissza vagy "hagyták el".

Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI-nek szeptemberben azt mondta: hozzávetőleg 7 ezer magyar állampolgár adhatott be kérelmet a kanadai hatóságokhoz a vízumkötelezettség eltörlése óta eltelt három és fél évben.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Lacimaci 2011. október 29. 01:01
  „http://www.sunnewsnetwork.ca/sunnews/canada/archives/2011/10/20111026-204234.html a hiteleseg kedveert itt a link amit a cikkbe helyeznek jobb helyeken ha hivatkoznak ra. Ez egy vicc , vagy ennyire naivak a Kanadai hatosagok? Meg se nezik ki szall fel a gepre amelyik naluk fog leszallni? Ugyan mar kerem etessenek mast vagy ennyire kell nekik a romak penze amit a repjegyre koltenek? Mert biztos nem csak oda utra veszik a jegyet....remelem a betegeket tartjak meg es nem azokat akik tudnak/tudnanak dolgozni, azok itt is elkelnenek :-)”
 • 33. vidékipolgár 2011. október 28. 21:01
  „Számolta már valaki, hogy ha 50 érkezik oda naponta mikor hagyja el az ucsó hazánkat?
  Ha megvan a dátum tegye fel legyenszíves, orbitális bulit csapunk!”
 • 32. vidékipolgár 2011. október 28. 20:57
  „Hosszú idő óta ez egy nagyszerű hír!”
 • 31. bánki 2011. október 28. 20:24
  „Orosz Jozefa társaságában szintén:

  http://theagenda.tvo.org/episode/137066/tuesday-october-12-2010

  Ez van ! Főállású rettegők !”
 • 30. bánki 2011. október 28. 20:06
  „Régen az a szólás járt : a hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát !

  Ezért nagy ,,szívás" a füllentőknek az internet.

  Aranyos videó a nagyérdeműnek :

  http://vimeo.com/19535152”
 • 29. Beroesz 2011. október 28. 19:51
  „Ha igazán cinikus akarnék lenni, akkor két dolog jutna az eszembe:
  1. A mindig úton lét, a soha sehová nem kötődés, az első nehézség fölmerülése esetén történő gyors továbbállás a cigányság történetének szerves része. A Kanadába és más nyugati államokba menekülés, a segítségkérés majd onnan is gyors továbbállás nem más, mint egy több száz év alatt már bevált, a szocializmus idején szunnyadásra kényszerített magatartásforma újraébredése. Elképzelhetőnek tartom, hogy az elutazásra, az idegen országokban történő bepróbálkozásra a cigányok egy része (ha nem is tudatosan) a cigány identitásának kifejeződéseként tekint. Számukra nem történik más, csak az, ami évszázadokon át történt: újra megy a karaván.
  2. Senki egy betyár szót nem szólt, amikor tudósok, melósok, szakmunkások, kutatók, értelmiségiek, hazánk krémje kelt útra és ment el, mert az ország nem tudta számára biztosítani a megélhetést. Ők pedig morogva ugyan, de mentek, a célországban melót kerestek és nem a menekültügyi hivatalt, elvégeztek kussolva olyan munkát is, amiért bármely helyi szakember méltatlankodott volna. Ezekért az emberekért miért nem emelt senki szót?”
 • 28. bánki 2011. október 28. 19:28
  „Kis energiával meg lehet keresni Csányi Gina képét.

  Hát van képe !

  http://theagenda.tvo.org/guest/154646/gina-csanyi”
 • 27. TheGent 2011. október 28. 17:13
  „""Ezek az emberek az életüket féltve menekülnek. A neonáci csoportok kiképzőtáborokat állítanak fel és erőszakot követnek el a romák ellen" - mutatott rá Csanyi-Roban." Nem tudom ki az a Csanyi Roban, de biztosan nagyon jól tudja, tudhatja ezen táborok pontos helyét. Csak "nagy" ez az ország, hiszen én ilyenről, egyről sem hallottam. Lehet csendben treníroznak, vagy nem figyelem a híradásokat. Mindenestre kívánok nekik szerencsés utat, és kellő motivációt az ottmaradáshoz. Az utánuk keletkező űrt meg majd pótoljuk valahogy...:-D”
 • 26. hrdflr 2011. október 28. 15:17
  „...és most köszönjük meg szépen magunknak, hogy ilyen toleránsak vagyunk, megvan az eredménye: leköpik a kezet ami enni ad nekik és élősködésből élősködésbe menekülnek.”
 • 25. Buczko 2011. október 28. 13:24
  „Üldözzük őket az emelt családi pótlékkal, a rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi támogatással, a lakásfenntartási támogatással, a természetben juttatott tüzifával, a segéllyel, a fejlesztő foglalkozásokkal, az ingyenes nyári táborokkal, kirándulásokkal, az osztálypénz elengedésével és a mindenfajta integrációs programmal, melyek dacára eszük ágában sincs integrálódni. Remélem, minél kevesebbet küldenek vissza. Nekem mikor lesz pénzem kanadai repülőjegyre?”
 • 24. Beroesz 2011. október 28. 11:05
  „Egy négy fős család kiutazásának költsége Montrealba 600 000 forint!!! Az rengeteg pénz.

  Őszintén szólva, ha nekem nagyon szednem kellene a sátorfámat, mert üldöznek, megkülönböztetnek és különben is igen szegény vagyok, akkor olyan helyekre menekülnék, ahová gyorsabb és olcsóbb. Mondjuk Münchenbe, Milánóba vagy Bécsbe.”
 • 23. xene@freemail.hu 2011. október 28. 09:19
  „"22. corebonts 2011.10.28. 08:52
  engem meg üldöz a démász meg a távhő..."

  Hát igen, aki még bír fizetni, annak azok helyett is fizetnie kell, aki nem tud vagy nem akar....

  "14. booo 2011.10.27. 21:53
  De az is jó biznisz, hogy kimennek, pár hónapig jár a segílyke, de miután lejár hazajönnek a nagy honvágyra való hivatkozással."

  Csak az a baj, hogy mikor hazajönnek, itt nincs semmijük sem...mert mindent eladtak....utána meg sírnak, hogy milyen szegények jaj-jaj....de legalább világot láttak :).”
 • 22. powermen 2011. október 28. 09:14
  „Itt aztán üldözik őket, ki találta ki ezt a zseniális hülyeséget?És mivel üldözik őket pontosan??"Ezek az emberek az életüket féltve menekülnek." Mert mi tartunk fogva hónapokig egy dakotát, és nyomkodjuk el rajta a csikket, vagy verünk agyon egyet, mert elsodorja az autóval a gyerekünket?? Menjen ki az összes, és mennyi segély megmarad, mert profitot azt nem termelnek.”
 • 21. corebonts 2011. október 28. 08:52
  „engem meg üldöz a démász meg a távhő...”
 • 20. 620829 2011. október 28. 08:31
  „VÉGRE DE NAPI 50 HANEM 5000 menjen ÉS MEGSZÜNIK A GDP HIÁNY....ÉS VÉGRE ÉLHETŐ LESZ AZORSZÁG!”
 • 19. klox 2011. október 28. 08:20
  „Évekkel ezelőtt a cseheknél ugyanez történt. Akkor a parlamentben egy képviselő felvetette, hogy az állam kifizethetné a csak odaútra szóló repjegyeket Indiába, így végre mindenki jól érezné magát a saját hazájában. Akkoriban jót mulattam rajta és irigykedtem, hogy nem nekünk jutott eszünkbe. Arra gondolok ilyenkor, hogy ha 1 millió eltartottal kevesebben lennénk, akkor mi történne a nyugdíjakkal, adókkal, juttatásokkal és a közbiztonsággal. Szerintem jóléti állam lennénk, bitang erős szociális hálóval. Kár, hogy ez csak vízió marad...”
 • 18. tromi 2011. október 28. 07:21
  „"torontói Pearson nemzetközi repülőtérre és kér menedékjogot óriási terhet rakva ezzel a reptéri személyzet vállára"
  Baj volt velük? Nem tetszett a viselkedésük?
  a repjegy 150 ezer felett van!
  Minimálbérből ki sem bírnám fizetni. A lakásom eladhatatlan hogy a család kimenjen. Honnét is van lóvé rá?”
 • 17. acidrain 2011. október 28. 00:14
  „Ne legyetek már buták!

  Pár hónapja tárgyalták a "magyar-törvényt" Kanadában, ami arról szólt, hogy rossz a mostani menekült-befogadás!

  Ugyanis ott az a szabály, hogy valaki menekült, 1 hónapig kapja az OTTANI minimálbért, majd további egy hónapja van bebizonyítani, hogy megtanulta a nyelvet ÉS hasznos tagja tud lenni a társadalomnak.
  Ez KÉT hónap OTTANI minimálbér. Ezután toloncolják őket haza/jönnek el az maguktól.. mennyi is?

  "végül 91,5 százalékuk visszavonta kérelmét vagy nem vitte végig az eljárást és a hatóságok megkeresésére sem reagált."

  Mert eleve nem kaphat MENEKÜLT státuszt az, akinek a legtöbb kedvezménye van, 4 generáció óta nem látott munkát, lakást, ételt utalnak ki, ingyen iskola, ingyen étel + a seggük ki van nyalva tényleg.

  Ha meghalják, hogy MAGYAR + ROMA + MENEKÜLT a világ 91,5 százalékát a röhögőgörcs fogja el....

  Sajnos minket nem, sőt még egyet rúgnak abba az országba, amelyik enni ad nekik.”
 • 16. mentelmi-jog 2011. október 28. 00:13
  „"A neonáci csoportok kiképzőtáborokat állítanak fel és erőszakot követnek el a romák ellen" - mutatott rá Csanyi-Roban"

  Hahaha. Mutasson már rá egyre, ha annyira magabiztos.
  Amúgy nem csak Kanadába mennek (de tény, hogy a 90%uknak van továbbútja ami vagy Toronto vagy Vancouver), a másik kedvenc célállomásuk még Írország, az Aer Lingus utasainak kb 70%át is ők alkotják, magyar és román állampolgársággal vegyesen.”
 • 15. TELSTAR 2011. október 27. 22:46
  „Erkölcsileg és anyagilag is támogassuk a torontáli, izé, torontói reptér dolgozóit !!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-csúcs: megegyeztek a görög mentőcsomagról

Az EP csütörtöki ülésén a képviselők vitában értékelték, hogy hajnalban megegyezés született a görög mentőcsomagról. Tovább olvasom