Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Surján: a nemzet közös akaratát csak ideiglenesen lehet eltiporni

Az ünnep legfontosabb üzenete, hogy a reményt soha ne veszítsük el: a nemzet közös akaratát csak ideiglenesen lehet eltiporni – jelentette ki Surján László, az Európai Parlament néppárti alelnöke pénteken Szabadkán.
A magyar embert éppen történelmi viszontagságai tanítják meg, hogy bizalommal nézzen a világra – mondta a kereszténydemokrata politikus a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Szabadkai Népszínház Jadran Színpadán szervezett ünnepségén. Hozzátette: a nemzet közös akarat előbb vagy utóbb érvényesülni fog.

"1848 közös akarat: legyen béke, szabadság és egyetértés. A békéről azoknak, akik átélték a délszláv háborúkat, nem kell beszélni, de szabadságból is összehasonlíthatatlanul több van, mint két évtizede. Egyetértés terén azonban rosszul állunk. Egyetértésre kell jutnunk Magyarországon és a határon inneni és túli magyarok között is" – fogalmazott az európai parlamenti képviselő.

Pásztor István, a VMSZ és a vajdasági képviselőház elnöke hangsúlyozta: "ha sikeresek akarunk lenni, nincs sok választásunk, össze kell kapaszkodnunk. A köztünk lévő különbségeket meg kell tanulnunk megértéssel és megengedéssel kezelnünk."

"Ahhoz, hogy megtarthasson bennünket a nemzet hálója, nem fordulhatunk egymás ellen" - tette hozzá.

"A VMSZ - a szélsőségeket leszámítva - helyet és lehetőséget teremt mindenkinek a közösségi érdek és akarat megfogalmazásához, megvalósításához, mindenkinek, aki építeni és nem rombolni akar, mindenkinek, aki képes tudomásul venni a realitásokat" - mondta a politikus.

A pártelnök kifejtette, a legnagyobb vajdasági magyar politikai szervezet az elmúlt hónapokban olyan fontos területeken képviselte a közösség érdekeit, mint a történelmi megbékélés előmozdítása, a mezőgazdaság, a közbiztonság ügye, a nemzeti alapú konfliktusok kérdése vagy a kisebbségi kulturális és oktatási intézményrendszer megtartása.

Olvasóink írták

 • 3. _csutak_ 2013. március 16. 16:57
  „Jézusom, mit nem mond?
  Nem veszi észre, hogy saját keserves jövőjét vetíti előre?”
 • 2. kontrapista 2013. március 16. 08:28
  „1.tzs-szeged
  "És akkor elzavarnak titeket a búsba ..."
  Leváltani a szavazókat ???
  Lesz ez még ilyenebbül is !”
 • 1. tzs_szeged 2013. március 16. 00:34
  „"Hozzátette: a nemzet közös akarat előbb vagy utóbb érvényesülni fog."

  És akkor elzavarnak titeket a búsba...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikai képviselőház elnöke nem vesz részt Ferenc pápa beiktatásán

Egyéb irányú elfoglaltságai miatt elutasította John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus… Tovább olvasom