Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Svájc visszalépett, elzárta a munkaerőpiacot Horvátország elől

Horvátország tavaly megállapodásra jutott Svájccal abban, hogy munkavállalói tíz éven keresztül szabadon beléphetnek a svájci munkaerőpiacra. Svác most visszalépett.
Svájc visszalépett a munkaerőpiacának megnyitásáról Horvátországgal kötendő megállapodástól.

Simonetta Sommaruga igazságügyi miniszter szombaton telefonon felhívta Vesna Pusic horvát külügyminisztert, hogy tájékoztassa arról, Svájc nem tudja a jelenlegi formájában aláírni azt a kétoldalú megállapodást, amelynek értelmében megnyitja munkaerőpiacát az Európai Unióhoz tavaly júliusban csatlakozó Horvátország polgárai előtt.

A svájci miniszter tájékoztatta Brüsszelt is arról, hogy felül kell vizsgálnia a megállapodást. Ugyanakkor jelezte, hogy keresi a megoldást annak garantálására, hogy a horvát állampolgárokat emiatt ne érje hátrányos megkülönböztetés.

Svájc nem tagja az Európai Uniónak, de kétoldalú megállapodások alapján jelenleg az uniós állampolgárok többsége az alpesi országban is szabadon vállalhat munkát. 2011 óta csak a román és bolgár állampolgárokra vonatkoznak korlátozások, amelyek 2016 május végén szűnnének meg. Horvátország tavaly augusztusban megállapodásra jutott Svájccal abban, hogy munkavállalói tíz éven keresztül szabadon beléphetnek a svájci munkaerőpiacra.

Ezt az egyezséget mondta most vissza Svájc arra hivatkozva, hogy a február 9-én tartott népszavazás "új alkotmányos helyzetet" teremtett, így jelenlegi formájában nem tudja aláírni a megállapodást.

A referendumon a szavazók hajszálnyi többsége, 50,3 százaléka úgy döntött, hogy Svájc állítsa vissza a bevándorlási kvótarendszert az Európai Unió polgáraival szemben. A berni kormánynak három éve van arra, hogy újratárgyalja a megállapodásokat az unióval.

Az Európai Unió felháborodott a referendum végeredményén, és felhívta Svájc figyelmét arra, hogy nem válogathatja meg, mely megállapodásokat akarja érvényben tartani. Brüsszel azt is megígérte, hogy emiatt felülvizsgálja az egész kapcsolatrendszert Svájccal. Richard Jones, az EU svájci nagykövete a hét elején azzal fenyegette meg az alpesi országot, hogy az unió befagyasztja az oktatási és kutatási programokat, ha Svájc visszadobja a Horvátországgal való megállapodást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb hatalmas vihar tört rá Nagy-Britanniára

115 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, a közlekedésben súlyos fennakadások voltak, a… Tovább olvasom